Konflikt i en varslingskontekst

DIALOG: Å bli varslet på er et stigma. Det setter oss i alarm-beredskap. Det skaper sårede følelser, frykt og kan oppleves som en avmaktssituasjon. Det vi viser er imidlertid ikke disse primære emosjonene, men en eller flere sekundære emosjoner som for eksempel sinne.

– Det er ikke uvanlig at det er en form for asymmetri i opplevelsen av om det er konflikt eller ikke, skriver innsenderen. På bildet: Tidligere KrF-leder Olaug Bollestad i studio før Debatten på NRK tirsdag kveld.
Publisert Sist oppdatert

Kristelig Folkeparti har vært gjennom en krevende konflikt. Torsdagens Debatten illustrerte at konflikter i en varslingskontekst er særlig kompliserte. Kan vi lære av det Kristelig folkeparti har stått i den siste tiden?

Jeg har ingen kunnskap om konflikten i Kristelig folkeparti utover pressedekningen. Jeg skal prøve å si noe viktig om noe som er komplisert og som krever tid og rom, på et begrenset antall tegn (i dette formatet), uten muligheten til å oppklare eller utdype det jeg skriver. Du som leser vil tolke det du leser inn i din forståelseverden med dine referanserammer som støtter seg til de erfaringene du har gjort i livet, gode og vonde. Jeg har liten mulighet for å oppklare, utdype eller reformulere, langt mindre har vi tid og rom for å lytte til hverandre og eventuelt gjenopprette situasjonen dersom jeg trigger noe i deg i det jeg skriver. Så prøver jeg likevel.

Konflikt kan defineres på ulike måter. En god kollega, Sverre Blandhol, sier det slik: «Konflikt er prosessen som begynner når en part opplever at en annen påvirker negativt noe parten bryr seg om».

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP