Advokatforeningen, Legeforeningen og Norsk Psykologforening: «Norge bryter Barnekonvensjonen»
BARNS RETTIGHETER: Norge bryter Barnekonvensjonen ved manglende tilsyn av asylsøkende barn og ved ikke å gi dem samme rettigheter som norske barn.
FAMILIER: Når det gjelder barn som kommer med foresatte synes det ikke å være noe tydelig tilsynsansvar. UDI viser til regelmessig kontraktsoppfølging med mottakene, samt til sektoransvarene - dette forstås som f.eks. barnevern, skole og helsetjenester – som altså har begrensede oppgaver ovenfor det enkelte barn, skriver forfatterne. Avbildet: Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes, 2015.
Cornelius Poppe
Hvilke barn skal få sine grunnleggende rettigheter oppfylt? På dette spørsmålet har Norge svart «alle barn». Vi har nemlig ratifisert Barnekonvensjonen, som blant annet gir barn særskilt rett til å gå på skole, rett til familie og fritid, og rett til å bli lyttet til. Den sier også at alle barn skal ha like rettigheter.
Når barn forsvinner fra asylmottak uten at de meldes savnet, når ingen fører oversikt over hvor lenge barna har bodd på mottak eller hvor mange ganger de har blitt flyttet på, når barn ikke blir bosatt i en kommune fordi foreldrene mangler oppholdstillatelse, da har ikke alle barn like rettigheter i Norge.
Vi henvendte oss til Utlendingsdirektoratet (UDI) i høst med spørsmål om hvordan man fører tilsyn med barn i asylmottak, og om det finnes noen grense for hvor lenge barn kan bo i mottak. Videre hvem som holder oversikt over hvor lenge et barn har bodd på mottak, hvor mange ganger barnet har vært flyttet, og hva slags pedagogisk tilbud det får. I det videre vil vi reflektere rundt noen av svarene vi fikk, og komme med en tydelig oppfordring til politikerne våre.
Bestill abonnement her
KJØP