Abortdebattens kjerne
ABORT: Jeg har vært redd for et samfunn hvor menneskeverdet blir nedgradert. Jeg tror faktisk min engstelse har vært berettiget.
UHELDIG UTVIKLING: En ensidig vekt på kvinnens rettigheter har vist seg å føre oss inn i en utvikling av en fertilitetsindustri hvor det perfekte kan dyrkes, skriver Ola Didrik Saugstad.
Stephen Andrews/Unsplash
Mette Løkeland-Stai gjentar sin påstand (Vårt Land 8. september) om at abortlovens utforming ikke har betydning for antall aborter, og at de høye globale aborttallene i stor grad skyldes illegale aborter. Disse påstander bygger på høyst usikre estimater, men jeg er klar over at denne tanken spres i et forsøk på å oppheve alle abortgrenser.
Løkeland-Stai bruker Verdens helseorganisasjons tall, som har lagt de høyeste estimatene til grunn for eksempel når det gjelder illegale aborter. Det angitte tallet på 45 prosent av alle aborter trekkes sterkt i tvil av enkelte forskere, det kan være at dette er tre ganger så høyt som de reelle tallene.
Løkeland-Stai og jeg kan imidlertid forenes i ønsket om arbeidet for å gjøre aborter trygge. Da en søknad om abortpillen kom på helseminister Høybråtens (KrF) sitt bord i år 2000, mente både han og hans rådgivere at søknaden måtte innvilges fordi en alltid må ta sikte på å gjøre en abort så trygg som mulig.
Bestill abonnement her
KJØP