Verdidebatt

PDK lefler med russisk propaganda

INFORMASJONSKRIG: Lederen i Partiet De Kristne går hardt ut med budskapet om at sanksjonene mot Russland skaper matmangel i Afrika. Slik er han med på å gi legitimitet til den russiske propagandakrigen.

Partiet De Kristne (PDK) har den siste uken fått kraftig kritikk for sitt forslag om å oppheve sanksjonene mot Russland. Begrunnelsen partiet har gitt er å avverge matvarekrise i Afrika, og å unngå skadevirkninger på norsk økonomi. I et intervju med Norge iDag sist lørdag («Vi må beskytte Norge og hindre matmangel i Afrika») tar partileder Erik Selle til motmæle mot kritikken.

Selle presiserer at PDK kun ønsker å oppheve noen av sanksjonene – nemlig de som rammer nordmenns økonomi. Han viser til at prisen på gris, kylling, egg og melk er gått opp. Selle sier at hans oppdrag er å prioritere norsk økonomi over andre hensyn.

Russisk desinformasjon

Nyhetsbyrået Bloomberg meldte i begynnelsen av juli at europeiske land er bekymret over en russisk desinformasjonskampanje, som går ut på å avlede kritikk om at Russlands krig i Ukraina kan skape sultkatastrofe i Afrika. Som ledd i kampanjen har russiske diplomater gått på offensiven for å selge narrativet om at det er vestlige sanksjoner, snarere enn den russiske blokaden, som skaper mangel på korn og kunstgjødsel i Afrika. Bloomberg peker på at krigen har resultert i en global propagandakrig om årsakene til at prisene på mat, energi og kunstgjødsel øker.

Hvis ikke sanksjonene mot Russland oppheves kan millioner av mennesker sulte ihjel i Afrika, ifølge Selle

—  Geir Tønnessen

Her hjemme ser vi at det særlig er Partiet De Kristne som pusher den russiske versjonen. Partileder Erik Selle har gått hardt ut med budskapet om at sanksjonene skaper matmangel i Afrika. Han peker på at ifølge statistikk fra FN går 880 millioner mennesker sultne til sengs. Hvis ikke sanksjonene mot Russland oppheves kan millioner av mennesker sulte i hjel i Afrika, ifølge Selle.

Det samme poenget ble gjort av Russlands utenriksminister Sergei Lavrov etter hans besøk til flere afrikanske land i forrige uke. Men Selle avviser for sikkerhets skyld at han har latt seg påvirke av russisk propaganda. Julie Wilhelmsen som er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier imidlertid i en kommentar til Dagen at konsekvensene av sanksjonene alene ikke er nok til å skape hungersnød i Afrika.

Forhandlingsløsning?

På tross av at Russland har brutt så å si samtlige avtaler landet har inngått vedrørende Ukraina, anklager Selle Vesten for ikke å prioritere forhandlinger med Russland. Han viser, som eksempel, til avtalen som Tyrkia har fremforhandlet som skal gjøre det mulig for ukrainsk korn å nå ut på verdensmarkedet, men unnlater å nevne at det første Russland gjorde etter å ha undertegnet avtalen var å bombe utskipningsterminalen i Odessa.

Hva Selle mener man skal forhandle med Russland er uklart. Dreier det seg om hvor mye land Ukraina skal avstå til Russland – slik han tidligere har foreslått? Og hvis ikke – hva ellers skulle det dreie seg om? Forhandlingsløsning er nødvendig sier han, og viser som alltid bare til at her mener PDK det samme som Henry Kissinger. Problemet er at den Kissinger Selle viser til ikke eksisterer. I et intervju med Der Spiegel 16. juli gjør Kissinger det klart at han ikke ønsker at Ukraina skal oppgi land til Russland (slik Selle har tatt til orde for): «Jeg støtter NATOs og Amerika bestrebelser for å nedkjempe aggresjonen mot Ukraina, og spesifikt for å gjenopprette Ukraina til de dimensjoner det hadde da krigen startet».

Solidaritet med Ukraina

Selles tilnærming til sanksjonsregimet synes å være at for å hindre matvarekrise i Afrika må vi ikke straffe Russland (les: la dem ture frem som de vil i Ukraina). Og nordmenns økonomi må telle mer enn solidaritet med ukrainerne som kjemper sitt livs kamp for overlevelse som nasjon mot verdens nest største militærmakt. Så langt strekker altså solidariteten til det ukrainske folket seg i det kristne partiet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt