Verdidebatt

Vi er i ferd med å miste høytidene

HELLIGDAGER: Og kristne må faktisk ta sin del av skylden for dette. For det er kristenfolket selv som har valgt bort de kristne høytidene med sitt fravær.

For en del år siden feiret kristenfolket de kristne høytidene på en offensiv måte. Høytidene ble markert med ekstramøter og et tydelig fokus på innholdet i dem. I dag vokser det opp en generasjon som blir mer og mer fjern fra de kristne høytidene. For dem er julen, påsken og pinsen kjærkomne fridager enten på hytta eller bak en skjerm.

Men kristne må faktisk ta sin del av skylden for dette. Det er kristenfolket selv som har valgt bort de kristne høytidene med sitt fravær. Istedenfor at det skulle vært fulle kirker, og at vi feirer innholdet i hva høytidene forteller om, er det ofte bare halvfulle kirker i påsken og pinsen. Unntaket er julaften.

Hvilke fortellinger gir vi våre barn? Hvordan knytter vi disse fortellingene til våre kirker i høytidene?

—  Sørensen og Staalesen

Kan lære av jødene

La oss lære av jødefolket: Oppdraget som Moses fikk med å føre folket ut av slaveriet i Egypt, skulle fortelles videre til neste generasjoner. Hver gang dette folk feirer påske skal de minne hverandre om hvordan Gud førte dem ut fra Egypt. «Du skal fortelle det til dine barn» 5. Mos 6, 7 og 12.

Tidligere rabbiner i Oslo, Michael Melchior har sagt: «Da nazistene utryddet halve det jødiske samfunnet i Norge, utslettet de samtidig de fleste ledere og lærere.» Og han fortsatte: «Men det lykkes ikke nazistene å utslette pakten og tradisjonene, historiene, bildene og melodiene. De opplevelsene skal vi fortelle våre barn på samme måte som vi har fått dem i arv fra alle generasjoner som kom før oss.»

Hvilke fortellinger gir vi våre barn? Hvordan knytter vi disse fortellingene til våre kirker i høytidene?

Det haster

Vår tid blir mer og mer individualistisk. Hva som er best for meg blir ofte prioritert. Vi må snu den trenden. Jeg må byttes bort med Vi. Vi kan fortsatt endre utviklingen og ta tilbake høytidene, men det haster. Nå må vi ta tilbake de kristne høytidene og fylle dem med evangelisk innhold.

Vi vil skrive til Norges Kristne Råd å be dem ta opp dette. Dette bør engasjere hele kristen-Norge mens trenden kan snus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt