Ved å hevde at en av partene i et forhold skal være den andres overordnede, legitimeres sosial kontroll og i verste fall fysisk og psykisk vold i nære relasjoner. Som seksjonsleder for etterforskning av vold i nære relasjoner og seksuallovbrudd ved enhet øst i Oslo politidistrikt, har jeg erfart i mange straffesaker at når en person blir satt til å bestemme over en annen person i et forhold, legges det til rette for sosial kontroll, psykisk og fysisk vold.
[ Etterforskningssjef i politiet går ut mot forestillinga om at kvinner må underordne seg ]
Det er derfor sterkt beklagelig og uheldig at enkelte personer som er tilknyttet trossamfunn hevder at den ene part i et forhold skal være den andres overhode. Dette legitimerer undertrykkelse og sosial kontroll, psykisk og fysisk vold i slike miljøer særlig.
Naiv tankegang
Vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem som koster tapt livskvalitet, trygghet, selvtillit, fremtidstro, frafall fra skoler og arbeidsliv for den enkelte – og milliardkostnader for storsamfunnet. Det er bred enighet om at vold i nære relasjoner må og skal forebygges og bekjempes på flere arenaer. Ved å hevde at en part skal være den andres overhode fremmer man det motsatte. Det å tro at det enkelte menneske kan håndtere en slik makt med klokskap, er i beste fall naivt.
Politiets erfaring med familievoldssaker hvor familiene er tilknyttet konservative trossamfunn, er at familievolden blir gjort med overlegg og det sies å være i Guds vilje. Den fornærmede part blir satt i en situasjon hvor vedkommende blir utfordret i enda større grad, både av egen tankegang, medlemmene i trossamfunnet, voldsutøver og menighetsleder til å tåle det vedkommende blir utsatt for.
Dette er meget skadelig. Det hindrer avdekking av vold i nære relasjoner, og er en kriminalitetsform som bærer skam og ambivalens i seg, uten at de utsatte trenger en åndeliggjøring av volden i tillegg. En nylig publisert erfaringsrapport fra voldsutsatte i strenge religiøse miljøer utgitt av Hjelpekilden i år viser også til slike funn.
Å tro at det enkelte menneske kan håndtere en slik makt med klokskap, er i beste fall naivt
— Astri Johanne Holm
Trossamfunn må ta ansvar
Som seksjonsleder for etterforskning av vold i nære relasjoner og seksuallovbrudd i enhet øst – og som medmenneske – ber jeg ulike trossamfunn og deres medlemmer om å ta et særlig medmenneskelig ansvar for å snakke om gjensidig respekt for hverandre og likeverd mellom partnere, slik at undertrykkelse og vold i nære relasjoner kan begrenses og avverges videre!
[ Pastor i Frisk Kirken: «Kvinnens underordning er en gave fra gud» ]
[ Biskop Solveig Fiske: «Sterkt urovekkende at underordningsteologi settes fram som et ideal i 2022» ]