Verdidebatt

NLM og ImF kan stanse svermeriet

THE SEND: Jeg har et håp om at NLM og ImF vil stå vakt mot giftig lære på The Send.

«Guds kraft er til stede for å gjøre noe ekstraordinært», sier pastor Daniel Kolenda i en youtube-video om The Send. Bevegelsen ble stifta av Kolenda og sju andre, og holder tolv timer lange stadionmøter for ungdom.

Sigmund V. Ådnøy, Visjon Norge kritiker

25. juni blir det samling i Telenor Arena på Fornebu. Kolenda er med. Noen tusen unge kommer, fra ulike land. Ungdom i oppdrag (Youth With A Mission, YWAM) arrangerer, i lag med en drøss andre karismatiske miljø. Men også sammen med ungdomsarbeidet i Misjonssambandet (NLM Ung) og Indremisjonsforbundet (ImF-UNG).

Disse anerkjente lutherske aktørene søker vel kristen enhet, men er de klar over hva slags lære de kan gi håndslag til? Eller snu på det: Trekker de klare nok grenser nå når de har et ord med i laget?

Trekker de klare nok grenser nå når de har et ord med i laget?

—  Sigmund Ådnøy

Vekkelse eller villfarelse?

La oss høre fra flere av Fornebu-farerne. YWAMs Amy Ward slår i en tale fast at i noen av vekkelsene til Maria Woodworth-Etter (1844–1924) var folk ofte «slått ut i Ånden i dagevis». Noen «rørte seg ikke på åtte dager – de var så fullstendig under Guds kraft. […] det var vanlig». Slik forkynnelse må takles med mer enn sunne alternativ. Om denne typen svermeri inntar Fornebu, bør jordnære ledere ta til motmæle.

Andy Byrd (YWAM) var tidlig klar som taler. Han hevder i en video at det på tidligere The Send-møter «brøt ut helt overveldende helbredelse». «Folk sendte krykker og rullestoler […]. Blinde øyne ble åpna, døve ører ble åpna, folk kom seg ut av rullestolen på de stadionene.» Døve hører? Hvor er dokumentasjonen?

Daniel Kolenda, så vel som Téo Hayashi, har sansen for åndelig fyll. Kolenda har på Facebook delt en video av kristne som ter seg som dyr. Han befaler: «ta en drink» – og: «Vær varsom, ikke døm for fort! Dette er svært hellig». Hayashi sier i et klipp på nettet at du kan bli snydens i Den hellige ånd. Han liker at Gud får studenter til å deise i kantinegulvet.

Kan Kolenda på Telenor Arena komme til å kreve respekt for spasmer og vræl? Som hellig erfaring? I så fall: Vil sentrale NLM- og ImF-folk ta avstand der og da? Tilrettelegging for ytterliggående karismatikk er ikke gjengs i de store lutherske organisasjonene. Selv har jeg bakgrunn fra NMS og KFUK-KFUM, og forbinder det lutherske med sindighet. Jeg har et håp om at NLM og ImF vil stå vakt mot giftig lære på The Send.

Tidlig USA-kontroll

Sommeren 2020 ble NLM Ung bedt med på The Send. Det var enkelt å si ja, mente Ung-leder Hans Kristian Skaar i en artikkel hos NLM. Artikkelen siterer YWAMs pressemelding fra i fjor: «… ennå ikke bestemt hvem som skal forkynne […]». Vel – lenge før pressemeldinga sa Andy Byrd: «This is it. We’re coming.» Det beskrev YWAMs norske leder, Andreas Nordli, på The Send Norways lanseringsfest. I videoen «The Send Visjon» beretter Nordli at han kontakta «de i USA som driver The Send». Hva måtte til for å kjøre The Send i Norge? De svarte raskt: «Ja, vi er klar. Vi har bedt til Gud, vi tror det her er fra Herren så vi, vi kjører på.»

Sindige ledere kan bremse svermeri – også når det propellerer på Fornebu

—  Sigmund Ådnøy

Til Misjonstidende (2/2022) oppgir Nordli et par tilfeller av «klare motforestillinger» fra flere medarrangører. «Da har vi valgt å ikke invitere disse talerne.» Men flere medarrangører bør altså muligens ta en bedre titt på de som kommer. Her blir det fort behov for motstemmer.

Ansvar

Norske YWAM har ansvar for alt innhold på norske The Send sammen med norske samarbeidsorganisasjoner. Medansvar for all skadelig lære og praksis som måtte dukke opp. Ei tung bør.

Er Jesus sjelens hyrde, eller vil han ha deg til å gå «all in» i et pokerlag med tenåringers sinnsro i potten? Ikke alle tåler så inderlig vel å møte giftig teologi, udokumenterte helbredelsespåstander og ymse massesuggesjon. Noen tåler det – og på kjøpet kan de få langvarig avsky for kristendommen. Men sindige ledere kan bremse svermeri – også når det propellerer på Fornebu. Eller før.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt