Verdidebatt

Skolene legger opp til matsvinn

KLIMA OG MILJØ: På skolen lager vi mye kjøttretter, kaster mye mat og resirkulerer ikke. Dette er ikke fremtiden til den nye generasjonen.

Mat og helse er et av de mest populære fagene på skolen. Det er deilig å få en pause fra skolestresset til å lage mat og kose seg. Men det er flere ting i mat og helsefaget som jeg mener bør endres.

Oppfordrer til kjøttspising

Jeg prøver å ta miljøbevisste valg i hverdagen, men det er vanskelig når det blir lagt opp til det motsatte på skolen. Jeg er vegetarianer, men det er veldig fristende å spise kjøttrettene vi lager i mat og helse og tilberede de samme rettene når jeg kommer hjem.

Det får være opp til hver enkelt om de vil spise kjøtt eller ikke. Alle trenger ikke å være vegetarianere, men man trenger ikke å oppfordre til kjøttspising på skolen. Det sender ut helt feil budskap og bidrar til å opprettholde den sosiale normen om å spise kjøtt til alle måltider.

Det er trist å se at mat blir kastet og så gå rett ut i friminuttet og se tiggere som ikke har råd til å kjøpe mat til seg selv og barna sine

—  Marit Mathiesen Schrøder

På vår skole har vi kantine og de serverer også mye kjøtt. Da spiser mange kjøttpålegg til frokost, kjøtt til brunsj i mat og helse, kjøtt til lunsj i kantina og kjøtt til middag. Dette er altfor mye. Istedenfor kunne man servert vegetarmat i det offentlige, og så kan de som ønsker det spise kjøtt hjemme.

Resirkulerer ikke

I tillegg til å lage mye kjøttretter, har vi heller ikke noe resirkuleringssystem i mat og helse. Vi kaster også mye mat. Dette er ikke spesielt for min skole. Jeg vet at situasjonen er den samme på mange skoler, og jeg har snakket med flere som har lagt merke til det samme som meg.

Det burde være en ordning for hva som skal gjøres med maten som ikke blir spist opp. Det er trist å se at mat blir kastet og så gå rett ut i friminuttet og se tiggere som ikke har råd til å kjøpe mat til seg selv og barna sine. Tenk hvis vi hadde gitt maten til dem istedenfor å kaste den.

Bør inn i undervisningen

Å ta miljøbevisste valg knyttet til matlaging er absolutt relevant i mat og helsefaget. Det burde stått om det i lærebøkene og vært en del av undervisningen. Kjøtt er ikke fremtiden. Derfor er det mye mer lærerikt å lære om hvordan man kan få i seg nok næring som vegetarianer, ikke hvordan man tilbereder kjøtt.

Det hjelper heller ikke bare å kunne lage mat, men man må også kunne vurdere hvor miljøvennlig retten er og vite hvordan noe skal resirkuleres. Klimakrisa kommer nemlig også til å gå utover matproduksjonen og ernæringen. I mat og helse-undervisningen er derfor også klodens helse viktig å lære om.

Kampen for å redde kloden må tas, og da må man starte med å endre normene. Det gjør man i skolen og andre offentlige tjenester. Vi klarer nemlig ikke å redde kloden om vi fortsetter å oppfordre den nye generasjonen til å lage kjøttretter, kaste mat og ikke resirkulere.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt