På tide å snakke om de folkevalgte i kirken
DEMOKRATI: Debatten om kirkedemokrati har i mange år dreid seg om valgordninger og oppslutning. Nå trenger vi en større bevissthet om demokratiets mandat og om rollen som folkevalgt i Den norske kirke.
UTFORDRINGER: «Det er vanskelig å rekruttere nok kandidater til valglistene, det er en forholdsvis høy gjennomsnittsalder blant de som deltar i kirkevalget og av de som velges er det få som gir uttrykk for vilje til å stille til gjenvalg», Harald Askeland. Her fra Kirkemøtet i 2016.
Ole Martin Wold
For nøyaktig ett år siden nedsatte Kirkerådet et utvalg som fikk i oppdrag å identifisere demokratiets fundament, samt å gå gjennom rollen som folkevalgt i Den norske kirke og komme med forslag til hvordan denne rollen kan styrkes og utvikles. Vi ble særlig bedt om å vurdere behovet «for å klargjøre forholdet mellom folkevalgte og administrasjonen på alle nivåer i Den norske kirke».
Freag legger vi fram rapporten, der vi foreslår en rekke tiltak som kan iverksettes for å styrke og understøtte rollen som folkevalgt i kirken. Forslagene er gruppert under disse temaene:
- Folkevalgte råd og rådslederes styrings- og ombudsrolle
- Kompetanse og folkevalgtopplæring
- Frikjøp og godtgjørelse
- Organisering av folkevalgte organers arbeid
Bestill abonnement her
KJØP