Verdidebatt

Unge kristne – vis til Justin Bieber!

KRISTNE KJENDISER: Unge kristne som vegrer seg for å være åpne om sin tro, trenger kanskje en kjendis å vise til. Og hvem kan vel bedre inspirere en taus tro, enn Justin Bieber.

Mange unge kristne synes det er vanskelig å si at de er kristne. De tør ikke dele sin tro offentlig (VL 7.01 og 8.01). Jeg tror de kan trenge noen kjendiser som deler deres tro og som de kan vise til. Så kan en si at han eller hun tror det samme som meg. Da er det ikke så lett å bli satt i bås som uvitende eller fordømmende.

Her til lands har vi populære artister med kristen tro. Men jeg har ikke inntrykk av at de står fram med en klassisk teologi. Annerledes med Justin Bieber.

Kristen Edvard Skaar, pensjonert prest

En evangelikal kristen

På Youtube fant jeg videoen «Justin Bieber thalks about his faith in Jesus», og «Justin Bieber – journey to Jesus». Jeg hadde forstilt meg Justin Bieber (JB) først og fremst som et sexy popidol. Men nå skjønte jeg at han har blitt en konservativ, evangelikal kristen. Han ønsker å vise andre til Gud og synger ofte om Jesus. JB er ingen gospelartist, men en popsanger med en kristen tro. Den gir han uttrykk for mange ganger og på mange måter.

Men det har ikke alltid vært slik. Videoene hans ble ofte sett flere hundre millioner ganger. Men midt i suksessen sang han om at han følte seg alene og at alt jo dreide seg om han. Var dette hensikten med livet?

Så fulgte en tid med utskeielser. I 2017 ba han til Gud om at han måtte få han ut av dette. Da traff han henne som han senere ble gift med. Hun var en bekjennende kristen. Litt etter litt forstod JB mer av hvem Jesus er. Troen på han betydde også å bekjenne sine synder og lyde det Jesus sier. Vi mottar Guds kjærlighet ved å tro på Jesus. Men han innså at han måtte kjempe mot de naturlige lystene hos han. Det ble slutt på sexpregede videoer, og seertallet gikk til dels mye ned. Han og kona hadde ikke sex før de giftet seg.

Forkynnende popartist

JB forteller mye om sin tro på videoene. «Jesus har forandret mitt liv» lyder det ofte. «Han kan også forandre ditt hvis du slipper han til.»

Vi synder mot Gud, men kan få tilgivelse. Den er Guds gave. Sangene hans er ofte en hyllest til Jesus, selv om det ikke alltid kommer klart fram i teksten. «Takk Jesus» kan han rope høyt mellom sangene. Men å følge Jesus er å vende seg bort fra synd. Nå synger han om at livet har fått en hensikt: Frihet i Jesus.

Unge hører og ser gjerne på popartister. Da er det godt om de står for kristne verdier. Der kommer JB inn med sin tro – som jeg mener kan inspirere en taus tro, så den kan bli en talende tro som en deler med andre. Nedenfor følger tre tenkte samtalesituasjoner der JB med fordel kan trekkes inn.

Litt etter litt forstod JB mer av hvem Jesus er

—  Kristen Edvard Skaar

Bieber i praksis

Eksempel 1:

Hun: – Det høres ut som du er kristen. Det er jo helt på trynet. Kanskje du også er en sånn homfob-kristen?

Han: – Ja, jeg er en kristen. Sånn som Justin Bieber.

Hun: – JB – han den kjente popissen? Han er vel ikke kristen!?

Han: – Jo, det er han blitt. Han synger nå mye om Jesus og ønsker å vise andre til Gud. Før dreide alt seg om han selv. Men nå sier JB at Jesus er det viktigste i livet hans.

Eksempel 2:

– Vil du ikke at vi skal ha sex? Ikke fordi du er kristen? Jeg visste jo at du er det. Har alltid syntes at det er sært. Men ikke sex? Det får være måte på særheter. Vi må jo se om det funker før vi holder i lag. Kanskje ikke alle tenker sånn hvis en er sånn superkristelig, slik som du sier JB er. Jeg vet jo at du digger han. Hadde han ikke sex med henne han var sammen med før de giftet seg? Kan en kjendis som han virkelig ha et sånt syn? Da er det kanskje ikke så rart likevel?

Eksempel 3:

Han: – Den troen din er jo helt på jordet. Ingen kan vel mene noe sånt?!

Hun: – Jeg har de samme meningene som JB. Han har en kristen tro han også. Han har opplevd at Jesus har forandret livet hans. På konsertene snakke-roper han til folkene om dette: «Jesus kan forandre ditt liv. Bare han slipper til.» Han ville nok sagt det samme til deg hvis han hadde vært her.

Gjemt tro blir glemt tro

En gjemt tro blir lett en glemt tro. Det er viktig å snakke om den selv om den ikke blir tatt godt imot. Jeg tror at slike personer som JB kan gi oss mot til å stå for en kristen, klassisk tro og gi uttrykk for den. Jeg har her først og fremst tenkt på unge kristne. Men det gjelder i grunnen oss alle uavhengig av alder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt