Religion

«Stigma», «frykt» og «vrangbilder». Dette sier unge om å dele tro på sosiale medier

SOSIALE MEDIER: Unge kristne og muslimer vegrer seg for å snakke om sin tro på sosiale medier. Flere forteller om frykt for å bli stigmatisert eller for at andre skal få retten til å definere deres religion.

– Noen muslimske gutter føler nok det er vanskelig å dele sin tro. De er nok redde for hva det vil si, både sosialt og yrkesmessig, om noen søker dem opp og ser at de skriver om islam, sier Faez Latif (18).

Portrett av Faez Latif tatt hjemme hos ham (Lørenskog).

Vårt Land skrev nylig om en fersk forskningsartikkel av Irene Trysnes og Ronald Mayora Synnes. Deres funn viser at unge kristne og muslimer nøye vurderer hva slags religiøst innhold de deler for å unngå sosial ekskludering, konflikter og religiøse diskusjoner. Det er noe Latif som muslim kjenner seg igjen i.

Latif går på videregående skole og er med i Islamic Culture Centre (ICC) sitt ungdomsstyre. Han merker at flere lar være å skrive om tro på sosiale medier i frykt for stigmatisering, men selv ønsker han heller å være åpen som muslim.

– Jeg er muslim og vet hvordan jeg lever, men følelsen av stigma kommer an på hvor i landet man bor og hvem man omgås. I klassen min og i nabolaget er det mange muslimer. De som lever blant muslimer, har ikke fordommer. Jeg har aldri følt meg utafor, men hvis du leser i media, får du fordommer, opplever han.

Ønsker å løfte et positivt bilde

Latif ser ikke på seg selv som en som hever stemmen i den offentlige debatten. Det er det andre som får til bedre enn ham, tenker han. I den grad han deler troen sin, er det med venner og familie.

– Det kan være sitater, religiøse tekster eller setninger fra Koranen. I eksamenstiden treffer det veldig å dele og få slike meldinger.

Latif ønsker at media jobber med å løfte fram det positive med islam.

– Det er så mye fokus på det negative, i stedet for å få fram det positive: Alt det fine arbeidet vi gjør i moskeen for å forstå hverandre bedre. Gjensidig forståelse og respekt vil kunne skape samhold i samfunnet og nettopp dette vil vi få fram, sier han.

Portrett av Faez Latif tatt hjemme hos ham (Lørenskog).

Stigma rundt kristne

En annen som kjenner seg igjen i funnene fra forskningen er Christopher Cheng (20). Han er åpen om sin kristne tro på sosiale medier, men velger å ikke vise det i for stor grad.

– Jeg deler ikke så mye. Jeg har et kors i bioen min på Instagram, og siden jeg spiller fotball tagger jeg noen ganger bildene med #In Jesus name I play.

?

Cheng tilhører kirken Nordic Chinese Christian Church i Oslo. Han ønsker å dele mer av sin tro på sosiale medier, men føler det er mye stigma rundt kristne i dagens samfunn.

– Vi blir ofte stemplet som sære. Jeg opplever at mine venner i kirken kan føle på det samme. Hvis jeg sier jeg er kristen, kan de spørre: «Men hvor kristen er du?» Det synes jeg er et rart spørsmål. Hvordan kan man bare være litt kristen? De kan ha en veldig utdatert oppfatning av hvordan kristne lever, og hva våre verdier er.

Cheng møter ikke på fordommene fra folk han møter fysisk.

– Det er heller synlig på nettet. I artikler som er relatert til kristendommen, leser jeg en del fordommer i kommentarfeltene, sier han.

+

Fra samme kirke forteller Ngalun Man (27) om liknende erfaringer med å dele troen sin.

– Per nå deler jeg ikke troen min på sosiale medier. Det er lettere å dele ansikt til ansikt, slik at jeg kan se reaksjonen deres, og svare på spørsmål som de eventuelt har, sier hun.

Hun kjenner ikke et særlig behov for å dele troen sin på sosiale medier, men om hun skulle ønske det, kjenner hun en redsel.

– Jeg er redd for å bli dømt. Jeg hadde ikke visst hvordan de hadde reagert, det gjelder kanskje mest blant kollegaer eller i jobbsammenheng. Man kan ha lett for å tenke at når man er kristen har man det ikke gøy og er litt kjedelig, selv om det ikke stemmer, sier Man.

Behov for nyansert kunnskap

Da Ayusha Awan (26) startet på videregående skole, tok hun et aktivt valg om å bære hijab.

– Jeg ville forsterke den muslimske siden av meg. Jeg valgte å være stolt av den, sier hun.

Awan er nestleder i Muslimsk Studentsamfunn (MSS) og koordinator for dialog og omvisningskomiteen i ICC. Hun velger å snakke høyt om sin religion og oppfordrer flere muslimer til å gjøre det samme.

I et foredrag kalt «Refleksjon for fremtiden» var hun gjesteforeleser. Der sa Awan til de unge muslimene i salen: «Hvis du ikke snakker for deg selv, vil noen andre gjøre det».

Portrett av Ayusha Awan ved Aker Brygge.

Forskningsartikkelen fant et tydelige ønske fra muslimene om å endre det negative bilde media har av islam. Det gjør Awan aktivt ved å nyansere og spre riktig kunnskap om sin religion. Det finnes det klart et behov for, mener hun, og viser til et eksempel.

Portrett av Ayusha Awan ved Aker Brygge.

I sommer omtalte en rekke medier en hendelse der Fatima (15) besøkte Fremskrittspartiets valgbod, hvor Tybring-Gjedde tilbød henne 1000 kroner for å ta av seg hijaben. Etterpå skrev Awan med to andre fra ICC-moskeen en kronikk i Aftenposten.

– Vi skrev «Det er vår frihet, og den definerer vi selv». Hvis man lar folk fra Sian snakke alene, vil de sette et negativ preg på muslimer, og lage en «oss og dem»-mentalitet. Det er ikke store forskjeller på en muslimsk og en ikke-muslimsk ungdom, sier Awan.

Sammen med konkrete media-opplevelser, viser Awan til en retriever-undersøkelse hvor det har vært et tydelig skifte i omtalen av muslimer og Islam: Negativt ladede begreper oppstår først i 2008, og i 2017 er ladede begreper doblet, ifølge undersøkelsen.

– Det er i stor grad media som setter det preget. For de som ikke kjenner en muslim, vil media være det eneste man har av informasjon, noe som igjen vil danne et bilde av hva religionen har å si for samfunnet.

Åpent troende

Kristine Elisabeth Helgheim (20) er kristen og har det siste året kjent på et sterkere ønske om å dele sin tro på sosiale medier. Da hun begynte å studere, la hun merke til at det var få kristne på studiet i sammenlignende politikk i Bergen.

?

– Jeg ble overrasket over at det var et sjokk for dem at jeg er kristen. Det var lite kunnskap om kristen tro og få visste hva troen handlet om, selv om man er vokst opp i et kristent land.

Helgheim ønsker å dele så mye som mulig.

– Jeg passer på å dele hele evangeliet, ikke utelukke noe. Slik som for eksempel å ikke bare si «Jesus elsker deg», som jo er sant, men det mer til det, sier hun.

Hun kaller ikke valget sitt et bevisst valg. Det er heller noe som har falt henne mer naturlig med tiden.

– Jeg er generelt åpen om at jeg er kristen. Hvis det er noe jeg presenterer i det virkelige livet, vil jeg dele på sosiale medier også.

Det var en av flere grunner til hvorfor hun følte for å dele mer. På Instagram poster hun derfor bilder av bibelvers eller videoer hvor hun snakker om Gud.

– Jesu budskap er gode nyheter for alle. Dette fordi det ikke handler om bud vi skal følge, men å stole på Jesus som har gjort frelsen mulig for alle som tror på Ham, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion