Verdidebatt

Frivilligheten bør få strømstøtte!

STRØMKRISE: Det er trist at regjeringen ikke har klart å komme med en kompensasjonsordning for frivillige lag og organisasjoner som nå lider av de høye strømprisene.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Frivillige lag og organisasjoner gjør en uvurderlig jobb for lokalsamfunnene og en ordning for disse burde vært på plass for lenge siden.

Staten får inn mer enn dobbelt så mye som vanlig (27,6 milliarder kroner i inntekter) i grunnrenteskatt og Statkraft-utbytte i år, kunne finansminister Vedum anslå før jul. I årene mellom 2010 og 2020 var disse inntektene i gjennomsnitt på 11,4 milliarder kroner, ifølge Finansdepartementet. Med andre ord, de høye strømprisene gjør at staten har håvet inn enorme ekstrainntekter på bekostning av forbrukerne – her inngår også frivilligheten.

Arendalsuka 2021. KrF

Hvis idrettslagene, menigheter og frivilligheten nå blir nødt til å kutte i aktivitetstilbudet vil det gå direkte utover de som allerede har betalt en høy pris.

—  Hadle Rasmus Bjuland

Barn og unge har betalt høy pris

Det engasjerer å lese om Nærbø idrettslag i Rogaland som har 94.000 kroner i økte utgifter for en måned i strømutgifter. Det er mye penger og som helt klart vil påvirke hvor mye penger de kan bruke ellers på aktivitet i løpet av en måned.

Barn og unge har betalt en høy pris for de strenge koronatiltakene. Hvis idrettslagene, menigheter og frivilligheten nå blir nødt til å kutte i aktivitetstilbudet vil det gå direkte utover de som allerede har betalt en høy pris.

En nasjonalordning som likebehandler

Ap- og Sp-politikere har tatt til orde for at kommunene også bør ta sin del av ansvaret. Jeg er skeptisk til å legge ansvaret over på kommunene. Her trengs det nasjonale tiltak. Det er enorme forskjeller på kraftinntekter i de ulike kommunene og det må komme en nasjonalordning som likebehandler.

KrF foreslo i Stortinget før jul at regjeringen burde komme med forslag om ekstratiltak overfor frivillige og ideelle organisasjoner som har utfordringer med de høye strømprisene. Det ble nedstemt av regjeringspartiene.

Nå haster det. På tide å handle Arbeiderpartiet og Senterpartiet!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt