Det farlige bildet

KUNST: Vi i Vesten forstår uendelig lite av bildets makt. Vi har vennet oss til å tro at bildet bare er et bilde, altså noe vi kan omgås helt vilkårlig.

Geir Hellemo, kunst, debatt
UTFORDRER: «Når Leonardo da Vinci gjengir den uskyldsrene hånden til Jesusbarnet idet den er i ferd med å berøre vismannens gave, utfordres på radikalt vis all hesligheten og ondskapen på jorden, skriver Geir Hellemo om kunstnerens berømte skisse «Vismennenes tilbedelse».
Publisert Sist oppdatert

Nok en gang er jeg ganske oppgitt over meg selv. For etter å ha øvd på å se bilder gjennom et helt liv, har jeg på ny opplevd at jeg er nesten like sløv som før. Øynene mine er fortsatt uoppmerksomme og overfladiske.

Og så tenker jeg: Det hadde kanskje vært annerledes om jeg hadde levd i Bysants på 7- eller 800-tallet. For der opplevde de at makthaverne fjernet alle de bildene de møysommelig hadde skapt seg gjennom århundrer.

Alt, absolutt alt som minnet om noe menneskelig, i alle fall dersom det på en eller annen måte vedkom religionen, skulle vekk. Det er nesten umulig å forestille seg hvordan det kan ha blitt opplevd å bli fratatt alt det som generasjoner i århundrer hadde elsket å omgi seg med. Noe lignende skjedde på reformasjonstiden her i Vesten, selv om dette prosjektet aldri ble gjennomført like brutalt som i øst. Men også vi mistet skatter som vi i dag oppfatter som uvurderlige.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP