Verdidebatt

Johan Oscar Smith forente de gudfryktige

SMITHS VENNER: Sist helg markerte vi 150-årsdagen til vårt trossamfunns grunnlegger, Johan Oscar Smith. I sin levetid var han opptatt av å forene de gudfryktige i landet. I dag ser vi fruktene av det.

«Hva er egentlig forskjellen på dere og andre kristne?». Dette er det spørsmålet jeg møter aller oftest i møte med nye bekjentskaper.

Svaret er ganske enkelt, da likhetene nok er flere enn forskjellene. Noen blir litt overrasket når jeg forteller hva vi tror på, at vi leser den samme Bibel og tilber den samme Gud som de gjør. Mange innrømmer at de nok har hatt fordommer om at vi var noe veldig spesielt og annerledes.

Men BCC bygger fra begynnelsen av på en tradisjon der personlig, levende kristendom settes høyt. Det skal ikke medføre å måtte se ut på en bestemt måte eller oppføre seg spesielt, men ved Den hellige ånd skrives Guds lover og bud i hjerte og sinn, så en kjenner hva som passer seg. Kristen er ikke bare noe jeg er i kirken på søndager, eller noe jeg klistrer utenpå for å få et fromt ytre. Det å bli en etterfølger av Jesus innebærer et dypt og personlig engasjement for alt det gode.

Johan Oscar Smith

Det er spennende det som skjer i BCC om dagen. På mange måter. Vi har tatt mer opp igjen det engasjementet som var i tidligere tider, nemlig å bygge relasjoner ut mot andre kristne for å se hvor det finnes felles interesser. Det å ha dialog og møter har allerede gitt oss mange nyttige tilbakemeldinger, ideer og samarbeid.

Sist helg markerte vi 150-årsdagen til vårt trossamfunns grunnlegger, Johan Oscar Smith. Det var en mann som levde et rettferdig og gudfryktig liv fra sin omvendelse til sin død. Slikt står det respekt av, og jeg kjenner det er vanskelig for meg å sette ord på hvor høyt jeg verdsetter en slik personlig troskap mot Gud. Fra denne ene mannens omvendelse, og videre hans troskap mot sin indre overbevisning, har det vokst fram et livskraftig fellesskap i over 50 land, på alle kontinenter.

Smith var levende opptatt, ikke egentlig av læresetninger og liturgi, men av sann kristendom; av ekte gudsliv, rettferdighet, sannhet, kjærlighet, Guds visdom, renhet og godhet.

Ville forene de gudfryktige

Det virker ikke som at Johan Oscar Smith hadde noen tanke om å etablere en menighet, og det sies at han av og til i stedet for å lede møtene selv, tok på seg oppgaven med å fyre i kakkelovnen bakerst i salen.

Han ønsket at flere skulle oppleve den glede og fred han selv fant ved å gi hele sitt hjerte og liv til Jesus. At de troende personlig måtte finne forsoning ved Jesu død, og komme inn på veien videre og bli frelst ved Jesu liv. Han trodde dette ville være av stor interesse for hele Kristen-Norge, og søkte en plattform for å forene de gudfryktige i landet.

Én manns troskap mot det lys han fikk fra Gud, har i dag blitt til et verdensomspennende trossamfunn.

—  Berit Hustad Nilsen

Derfor var Smith en aktiv skribent. Både i dagspressen, i kristne blader og i korrespondanse via private brev. En sterk personlighet kombinert med et gudfryktig liv i både stort og smått, gjorde at Smith satte spor etter seg. Pennen han skrev med var skarp, det samme fortelles det om hans tale.

Videreført til i dag

For noen år siden ble originalutgavene av Johan Oscar Smiths litteratur hentet fram fra arkivet. Som Vårt Land skrev om i mai 2019, var tekstene vi har lest tidligere til en viss grad redigerte. Men nå har ungdom og voksne over hele verden lest de nyutgitte tekstene med stor interesse. Det er et spennende innblikk i Norgeshistorien fra århundreskiftet og fram til andre verdenskrig, og det er ikke minst et innblikk i en personlig kristen manns liv og virke.

Tusenvis av mennesker som vil leve for Gud, og som vil tjene Han med iver, det gir resultater.

—  Berit Hustad Nilsen

Og nettopp det personlige engasjementet, handlekraften og interessen for å være sammen med de som ville leve på samme måten, er videreført fra Smith sin levetid og fram til i dag. Én manns troskap mot det lys han fikk fra Gud, har i dag blitt til et verdensomspennende trossamfunn.

Vi har stor oppslutning om våre møter og stevner, og vi har trøkk over både forkynnelse, kollekter og dugnader i de over 100 lokalmenighetene. Tusenvis av mennesker som vil leve for Gud, og som vil tjene Han med iver, det gir resultater.

Kristent fellesskap

Den kristne troen fører til et liv med gode gjerninger og omsorg for sine medmennesker. Selv om formen kan være forskjellig, så er det lengselen etter et liv i utvikling i det gode, et liv der kjødets gjerninger må bort, og Åndens frukter komme fram, som gjør at kristne søker sammen i fellesskap. Det er det vi jobber for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt