Verdidebatt

Når unge ofres på misjonens alter

THE SEND: Norske barne- og ungdomsorganisasjoner har sluttet seg til «krigen mot passivitet». Det er fristende å spørre: Hva lærte vi av Frelst-debatten?

«Vi drømmer om å se en generasjon unge kristne gå «all in» for Jesus.» Slik begynner teksten på hjemmesiden til The Send, som etter planen skal gå av stabelen i Telenor Arena til sommeren.

I tolv timer i strekk skal unge kristne lovsynge og høre forkynnelse. De skal «utfordres til å si «nei» til likegyldighet og passivitet og «ja» til å bli sendt hvor som helst og når som helst for å se misjonsbefalingen bli oppfylt.»

Rut Helen Gjævert

Minner om egen fortid

Arrangørene skriver at de tror at dette er «starten på noe nytt: en generasjon som går ALL IN.» Den som vil kan støtte initiativet med en engangsgave eller å bli partner.

Men er dette starten på noe nytt? Dette minner veldig om det jeg var med på i Jesus Revolution ARMY. For 20 år siden. Også da skulle en ny generasjon av ungdom overtales til å gi alt, uten reservasjon. De skulle være villige til å reise når som helst og hvor som helst evangeliet trengte dem. Også den gang fikk ungdommene dette enten eller-valget: Du går ALL IN! Eller så er du likegyldig og passiv.

Dette minner veldig om det jeg var med på i Jesus Revolution ARMY. For 20 år siden.

—  Rut Helen Gjævert

I 2016 fortalte jeg, i dokumentaren Frelst på VGTV, om hvordan jeg mistet meg selv i Jesus Revolution ARMY. I kjølvannet av dokumentaren var det mange med bakgrunn fra norske menigheter og misjonsarbeid som sto frem og fortalte sin historie om hvordan de har blitt manipulert og brukt i Guds navn på en måte som har satt varige, dype og vonde spor.

Blant de første kristne lederne som tok bladet fra munnen den gang, og erkjente utfordringer i egen organisasjon var lederen for Ungdom i Oppdrag (UiO), Andreas Nordli. Nordli inviterte til dialog med tidligere medarbeidere, og tok initiativ til en kartlegging av egen organisasjonskultur. Det var et viktig signal fra en sentral leder i frikirkeligheten.

Lærte dere noe av Frelst-debatten?

Nå står Nordli som initiativtaker til The Send i Norge, og med seg har han fått det som nærmest må være rubbel og bit av barne- og ungdomsorganisasjoner og misjonsorganisasjoner i lav- og frikirkeligheten i Norge. Jeg er overrasket over å finne blant annet Frelsesarméens barn og unge, Laget, Misjonskirken Ung, NLMung og Det Norske Bibelselskapet på listen over samarbeidspartnere.

Det er fristende å spørre: Hva lærte dere av Frelst-debatten? Hvordan har dere reflektert rundt beslutningen om å være en del av vertskapet for The Send?

Det er fristende å spørre: Hva lærte dere av Frelst-debatten?

—  Rut Helen Gjævert

Flere, blant andre tidligere Vårt Land-redaktør Helge Simonnes, har påpekt uheldige sider ved arrangementet. Grunnleggeren av The Call (forløperen til The Send), Lou Engle, har blant annet skrevet at koronaviruset ble virvlet opp av en høytstående demonisk makt så kristne skulle hindres i å samles og drive misjon. Da Trump lå an til å tape presidentvalget i fjor oppfordret Engle til bønn og faste så valgfusk skulle avsløres.

Under The Send i Brasil i fjor ble president Jair Messias Bolsonaro erklært en på-ny-født kristen av The Sends Todd White. Verdt å nevne er også at da The Call ble avholdt i Uganda i 2010, sto lokale pastorer på scenen i forbønn om at et lovforslag om dødsstraff for homofili skulle vedtas.

80 millioner sjeler

Nordli har et mål om at halvparten av forkynnerne på Telenor Arena skal være norske. Resten skal komme fra Europa, USA og Brasil, altså fra de områder som er representert i The Sends internasjonale lederteam. Ifølge Nordli er det ledelsen i Ungdom i Oppdrag her hjemme og ledelsen i Ungdom i Oppdrag USA som avgjør hvem som får invitasjon til å forkynne.

Blant lederne i Ungdom i Oppdrag USA finner vi Andy Byrd, som etter alt å dømme er The Sends nye frontfigur. Byrd hyller Engle som «en av de største heltene i moderne tid som har lagt ned sitt liv for nasjonene.» Sammen med Engle har han og de andre i lederteamet inngått en pakt om at de skal gjøre hva som helst for å se åndelig oppvåkning i Amerika.

Byrd bekrefter at lederne av The Send står sammen om at Gud vil gi dem 80 millioner sjeler.

—  Rut Helen Gjævert

Kommer ikke Byrd, kommer kanskje Brian Brennt? Brennt leder Ungdom i Oppdrags Circuit Riders og er med i lederteamet til The Send. I 2004 viste Gud han et syn, det skulle blant annet komme en pandemibølge til USA. Kongressen skulle stormes og det amerikanske flagget rives ned. Den amerikanske presidenten ville få sin stemme stilnet.

I et års tid sørget Brennt over dette synet, inntil Gud viste han at grunnen til at landet skulle skakes på denne måten var at 80 millioner mennesker ville komme til å bli frelst. Inntrykket som etterlates er altså at pandemien og stormingen av Kongressen var Guds vilje og virke. Byrd bekrefter at lederne av The Send står sammen om at Gud vil gi dem 80 millioner sjeler.

Unge mennesker skal brukes

Hvis det skal skje, må noen gjøre jobben. Og dette ser ut til å være The Sends hovedproblem, uavhengig av hvem som preker. The Send fremstår som et arrangement der unge menneskers entusiasme og hengivenhet skal brukes til å oppfylle voksne menneskers elleville visjoner. Metoden synes å være å utradere ungdommenes evne til å gå i takt med seg selv, sette grenser og si nei. Bare slik kan de bli effektive og produktive tjenere for Guds rike.

Bare gjennom at de ofrer seg til Gud kan tegn, under og mirakler skje. Det var budskapet til Daniel Kolenda under The Send i Orlando 2019. Kolenda er arvtager etter Afrika-misjonær Reinhard Bonnke, del av The Sends lederteam, og for alt vi vet en mulig kandidat til Telenor Arena. Da han sto på scenen under The Send i Orlando i 2019, sa han at tegn, under og mirakler skulle skje mot slutten av møtet, og at «en kappe av evangelisering skulle forløses over ungdommene.»

Metoden synes å være å utradere ungdommenes evne til å gå i takt med seg selv, sette grenser og si nei.

—  Rut Helen Gjævert

Det er ikke usannsynlig at kappen han her hadde i tankene er den avdøde predikanten Billy Grahams «kappe.» The Send-lederne tror nemlig at denne skal legges på en hel generasjon så misjonsbefalingen kan bli oppfylt. Men først må ungdommene altså ofre seg selv til Gud. «The fire always and only falls on the sacrifice,» sa Kolenda.

Å nøle eller ta betenkningstid er ikke et alternativ. Det finnes folk som er i helvete i dag, mener Kolenda, ikke fordi de ikke ville si ja til Jesus, men fordi djevelen overbeviste dem om at de kan si ja i morgen.

Taper sin sjel

Nå er kappen på vei til Norge. Som et ledd i at ungdommene skal ta den opp, har man erklært krig. «The war on inaction has begun» er slagordet som går igjen – «krigen mot passivitet har begynt.».

Ungdommene i promovideoene løper. De har ikke tenkt å stoppe før «alle troende er aktivert til tjeneste.» De løper og løper, mens de «pusher forbi sine begrensninger, bryter alle grenser, og stilner enhver frykt».

De løper slik jeg en gang gjorde, til det en dag sa stopp. Til viljen var helt nedbrutt og kroppen fullstendig utslitt. Da hadde jeg ikke vunnet hele verden. Jeg hadde tapt min sjel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt