Verdidebatt

En positiv faktor

ØKUMENISK FELLESSKAP: Vi gikk inn i samtalene med Brunstad Christian Church i en felles forståelse for at vi også skulle ta opp vanskelige spørsmål. Vi skulle utfordre, lytte og lære. Det har vi gjort.

I Vårt Land 7.10. spør Heidi Hough hvorfor Brunstad Christian Church (BCC) ønsker å være medlem i Norges Kristne Råd (NKR), og beskriver i kronikken sine egne erfaringer fra BCC for å underbygge hovedspørsmålet. Hvorfor BCC ønsker å være medlem og de erfaringer Hough ellers beskriver må BCC selv svare på.

Hun spør også om begrunnelsen for at BCC ble tatt opp som medlemmer i NKR og utfordrer NKR til å svare på disse.

En positiv faktor

Forut for behandlingen i rådsmøtet foregikk en høring blant NKRs medlemskirker, og det var resultatet av denne høringsprosessen som var utgangspunkt for rådsmøtets behandling.

Begrunnelsen fra de som ønsket at BCC skulle bli medlemmer var basert på at søknaden opplevdes i tråd med NKRs vedtekter, samt dokumentet «Takt og tone for samarbeid i NKR». Flere av medlemskirkene gav i sine høringssvar uttrykk for at de trodde et medlemskap i NKR vil være en positiv faktor i de prosesser som pågår i BCC, internt og eksternt.

Berit Hagen Agøy, Internasjonal direktør, Kirkerådet / Mellomkirkelig råd

I søknaden om medlemskap gav BCC uttrykk for hvordan de opplevde observatørstatus og den jevne dialogen med NKR som udelt positiv. De gav sin tilslutning til NKRs vedtekter og forpliktet seg på å følge «Takt og tone for samarbeid i Norges Kristne råd».

Dette dokumentet er retningslinjer for økumenisk samarbeid og uttrykker både en anerkjennelse av andre kristne trossamfunn og en gjensidig respekt for teologiske forskjeller. Dette har NKRs medlemskirker forpliktet seg på. I dette dokumentet står det blant annet at «Økumenisk samarbeid bygger på gjensidig respekt for hverandre som kristne kirker og trossamfunn.»

Vi gikk inn i disse samtalene i en felles forståelse for at vi også skulle ta opp vanskelige spørsmål, og vi skulle utfordre, lytte og lære.

—  Berit Hagen Agøy

Ingen tilsynsrolle

Siden høsten 2018 har NKR møtt ledere i BCC til regelmessige dialogsamtaler. Her har vi blant annet behandlet ulike teologiske spørsmål, spørsmål om økumenikk og også spørsmål knyttet til medlemmer som har forlatt trossamfunnet med sår. Vi gikk inn i disse samtalene i en felles forståelse for at vi også skulle ta opp vanskelige spørsmål, og vi skulle utfordre, lytte og lære. Det har vi gjort.

NKR har ingen tilsynsrolle slik Hough skriver i sitt innlegg. Sammen med NKRs 25 medlemskirker, observatører og tilsluttede økumeniske organisasjoner skal vi arbeide for å bygge gjensidig forståelse og respekt, skapte samhandling i kirke og i samfunn, og som det står i det tidligere nevnte styringsdokument:

«Vårt økumeniske fellesskap bygger på at vi har et gjensidig ansvar for hverandre. Det betyr at vi er villige til å stå til rette for hverandre, og at vi til enhver tid søker å være åpne og etterrettelige i vårt samarbeid».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt