Verdidebatt

En kultur som gir rom for å varsle

KORSANG: I et amatørkor med høye ambisjoner, stort arbeidspress og mange prosjekter, vil det danne seg et visst jag etter å prestere godt. Da trenger vi gode og trygge rutiner for å si ifra.

Etter artikkelen i Vårt land fra 27. juni, om danske Iben Skaarup og hennes opplevelser i DR Pigekoret, ønsker styret i Kvindelige Studenters Sangforening (KSS) å komme med noen betraktninger i diskusjonen om varslingsrutiner i kor.

Styret i KSS mener at det må komme på plass overordnede varslingsrutiner i kormiljøet, slik som i idretten. Det er fordelaktig for både den enkelte korist og korene som helhet om det utarbeides og etableres rutiner for hvordan slike problemstillinger skal tas opp med koret, dirigenten og styret.

Vi tror kororganisasjoner som Norsk sangerforum og Norges korforbund er aktører som kan få på plass slike rutiner og retningslinjer.

Sofie Karlgård

(...) det enkelte kor må også etablere en kultur som gir rom for å varsle.

—  Sofie Karlgård

Rom for å si ifra

Som professor Sigrid Røyseng nevner i samme artikkel, vil ikke varslingsrutiner alene være løsningen – løsningen er todelt. For at tiltakene skal få ønsket effekt må det også foreligge et miljø hvor koristene føler det er rom for å si ifra, og hvor man føler seg tatt på alvor dersom man melder inn noe.

Rutiner og retningslinjer rundt varsling må på plass, men det enkelte kor må også etablere en kultur som gir rom for å varsle.

Vårt styre har gjennomført flere spørreundersøkelser internt i koret de siste årene, både om seksuell trakassering, korets aktivitetsnivå, og koristenes forhold til dirigent og styre. Tilbakemeldingene vi har fått, har blitt nøye gjennomgått og drøftet, både i styret og i samråd med dirigent.

Undersøkelsene har vært et viktig verktøy for å finne ut hvordan styre, dirigent og kor skal jobbe videre fremover, og har gjort det lettere å avdekke områder med forbedringspotensiale. Slike undersøkelser er omfattende og tidkrevende, og sikkert ikke noe alle kor har mulighet til å gjennomføre. I de tilfellene er det nok ekstra behov for standardiserte retningslinjer rundt håndtering og varsling av saker.

En flat struktur

KSS er ikke «bare» et kor, men også en forening, og har derfor en litt annen struktur enn mange andre kor. Koret har en dirigent som er kunstnerisk leder, men også et styre bestående av korister, som ledes av en president.

Videre finnes det komiteer med ansvar for ulike sider av driften, som konserter, markedsføring, repertoar, etikk og miljø, reiser, og fest. Dette gjør at dirigent/kunstnerisk leder ikke sitter med all makt, og at koristene i økt grad har innflytelse på hva vi synger, hvilke konserter, konkurranser og prosjekter vi deltar på, og dermed hvilket aktivitets- og prestasjonsnivå vi sikter mot.

Denne oppbygningen gir en flat struktur, som vi opplever gir lav terskel for å bidra og komme med innspill. Et styre bestående av korister kan være et bindeledd mellom dirigent og resten av koret, og er kanskje særlig viktig i konfliktsituasjoner. I styret har visepresidenten medlemsansvar, og det oppfordres jevnlig til å ta kontakt, særlig dersom noen opplever noe som problematisk.

KSS skal fortsette å jobbe for å være et kor som kan prestere på høyt nivå, både musikalsk og sosialt

—  Sofie Karlgård

Jag etter å prestere

I et amatørkor med høye ambisjoner, stort arbeidspress og mange prosjekter, vil det nok naturlig danne seg et visst jag etter å prestere godt. Vi mener det er behov for gode og trygge rutiner for å si ifra dersom man mener at noe ikke fungerer, eller ved personlige utfordringer i forholdet til koret eller dirigenten.

Vi jobber stadig med å forbedre oss, blant annet ved å tilrettelegge for at koristene kan komme med tilbakemeldinger gjennom spørreundersøkelser eller direkte kontakt.

I vår siste, omfattende spørreundersøkelse fra våren 2020 stilte vi koristene et åpent spørsmål: «Hva er det viktigste for deg med å synge i KSS, og hva betyr KSS for deg?». Svarene vi fikk hadde slående likheter. Sosial tilhørighet, trygghet og fellesskap, kombinert med musikalske utfordringer, ambisjoner og utvikling, samt det å skape musikk sammen, ble trukket frem.

Dette forteller oss at det i KSS er like viktig å tilrettelegge for et trygt sosialt miljø, som det er å tilrettelegge for å prestere godt musikalsk. Vi opplever de to sidene av kordriften som nødvendige for hverandre. Styret håper dette også bidrar til at koristene føler det er rom og mulighet for å varsle dersom noe ikke fungerer.

Musikalsk og sosialt nivå

Vi håper artikkelen om Iben Skaarup åpner opp for debatt, og setter dette viktige temaet på dagsorden. KSS skal fortsette å jobbe for å være et kor som kan prestere på høyt nivå, både musikalsk og sosialt. Vi mener at etablerte, felles varslingsrutiner bør komme på plass, men at slike rutiner nok ikke blir effektive før det enkelte kor har innarbeidet en kultur hvor det føles greit å si i fra.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt