Verdidebatt

Kall Tyrkias ambassade inn på teppet!

BORTFØRINGER: Kan Tyrkias ambassade i Norge forsikre norske myndigheter om at norsk-tyrkere ikke blir bortført?

Under den sittende tyrkiske regjeringen, styrt av Recep Tayyip Erdoğan og hans AKP-parti, har menneskerettighetene i Tyrkia forverret seg drastisk.

Tyrkia i dag er kjent for sine lovstridige arrestasjoner, avskjedigelse av akademikere og tilsatte i regjeringsapparatet og bortføringer av mennesker både i og utenfor Tyrkia.

Den politiske utviklingen i landet har et fundament som baserer seg på udemokratiske verdier, polariserende hatretorikk som fører til vold, brudd på menneskerettigheter og lovstridig styring.

Bortfører regimekritikere

I takt med denne utviklingen har Erdogan – uten reelle bevis – stemplet tilhengere av den sosiale og regimekritiske Hizmetbevegelsen, som terrorister. Regimet driver nå en heksejakt på bevegelsens tilhengere, og utfører ulovlige bortføringer verden over, spesielt i land som har sterke forhold til den sittende AKP-regjeringen.

Ifølge menneskerettsorganisasjonen Turkey Tribunal skal regimet ha kidnappet over 100 mennesker fra ulike land. Operasjonene skal ha funnet sted blant annet i Kosovo, Moldova, Aserbajdsjan, Pakistan, Gabon, Ukraina og Kenya.

To nye bortføringer

De siste ukene skal det ha skjedd to nye bortføringer. På tirsdag meldte den kirgisiske avisen, AKI Press, samt internasjonale kanaler som Eurasianet om den angivelige bortføringen av den tyrkisk-kirgisiske statsborgeren og prisbelønnete skoleutvikleren Orhan Inandi.

Bortføringen i Bisjkek har ført til store reaksjoner på Twitter.

—  Fatih Mehmet Deveci

Ryktene er ikke bekreftet. Men flere mener at Inandi har blitt kidnappet av den tyrkiske nasjonale etterretningsorganisasjonen (MIT). Den angivelige bortføringen settes i sammenheng med at et tyrkisk jetfly landet på flyplassen i Bisjkek. Man spekulerer i om flyet ble brukt til å bortføre Inandi, som er en kjent metode Erdogan-regimet bruker i sine operasjoner. Den kirgisiske presidenten, Sadyr Japarov, har bedt statskomiteen for nasjonal sikkerhet og innenriksdepartementet om å trappe opp etterforskningen for å finne Inandi i Kirgisistan.

Bortføringen i Bisjkek har ført til store reaksjoner på Twitter. Folkemengder har de siste tre dagene protestert og holdt vakt foran den Tyrkiske Ambassaden i Bisjkek, hvor Inandi antas å bli anholdt. Innenriksministeren Ulan Niyazbekov har møtt opp på den Tyrkiske Ambassaden for å undersøke forholdene.

I tillegg til denne hendelsen, meldte den franske nyhetskanalen France24 om at MIT har kidnappet Selahattin Gülen fra Kenya i begynnelsen av mai. Han er nevøen til grunnleggeren av Hizmetbevegelsen, Fethullah Gülen.

Overvåker også i Norge

Jakten på Hizmet-sympatisører har den siste tiden blitt intensivert, med støtte fra tyrkiske regjeringsorganer, samfunnsaktører og individer.

I Norge har Tyrkias ambassade støttet handlingene til Erdogan-regimet. I en artikkel fra ABC Nyheter meldes det om systematisk overvåking som Tyrkias ambassade i Oslo har ført med flere organisasjoner, selskaper og personer i Norge. Ambassaden har navngitt 45 personer til Erdogan-regimet, som de mener er tilknyttet Den Norske Hizmetbevegelsen.

Dette er alvorlig. Nå må den norske regjeringen kalle Tyrkias ambassade inn på teppet.

—  Fatih Mehmet Deveci

NRK beskriver hvordan tilhengere av Den Norske Hizmetbevegelsen i Norge blir drapstruet og trakassert av fanatikere og organisasjoner knyttet til Erdogan-regimet.

Et viktig spørsmål som reiser seg, er hvor stor trussel Erdogan utgjør – ikke bare i Tyrkia, men globalt. I Vårt Land skriver kommentator Emil André Erstad om hvordan den tyrkiske mafiabossen Sedat Peker skal ha utført kriminelle handlinger på oppdrag fra Erdogan.

Millioner av tyrkere har de siste ukene fått med seg uttalelsene fra den dømte mafialederen. Han beskylder flere ministre og fremtredende ledere i Tyrkias regjerende parti for støtte til terrororganisasjoner, drap, voldtekt, narkotikasmugling, korrupsjon og organisert kriminalitet.

Norge må kalle ambassaden inn på teppet

Det er åpenbart at Erdogan driver en global og systematisk bortføringspolitikk av regjeringsmotstandere, som påvirker tusener av liv, også her i Norge. Bortføringene er i strid med Folkeretten og har allerede blitt fordømt av EU-kommisjonen og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Dette er alvorlig. Nå må den norske regjeringen kalle Tyrkias ambassade inn på teppet. Den tyrkiske ambassadøren må forsikre norske myndigheter om to ting:

For det første, at ambassaden ikke fører en systematisk overvåking av regjeringsmotstandere og tilhengere av Hizmetbevegelsen. For det andre, at den tyrkiske etterretningsorganisasjonen hverken opererer eller planlegger bortføringer i Norge.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt