Verdidebatt

Vil biskopene ha politisk sensur?

SENABORT: Mener preses og biskopene virkelig at vi skal legge et tykt ullteppe over avgjørelsen om senabort og overlate avgjørelsen til politikerne uten debatt?

Jeg har lenge ivret for at våre biskoper, og ikke minst preses, skal være mer synlige i samfunnsdebatten. Jeg mener det er viktig at Den norske kirke forblir relevant i tiden ved å ta standpunkt og være høylytt og tydelige i saker som angår menneskers sjeleliv, etikk og moral.

Derfor er det fint at Bispemøtet den 20. mai diskuterte senabort og publiserte uttalelsen «En etisk refleksjon i debatten om senaborter».

Dessverre er uttalelsen så språklig svak at man må lese den flere ganger for å forsøke å forstå hva biskopene virkelig mener, men overskriften på pressemeldingen som følger uttalelsen er tydelig: «Biskoper advarer mot abort som valgkampsak».

Arve Juritzen

Politisk sensur?

I mange år har jeg jobbet med journalistikk og kommunikasjon og vet at budskapet må spisses skal man få oppmerksomhet. Så her har kommunikasjonsavdelingen i Kirkerådet gjort jobben sin, men har de gjort den for godt? For landets samlede biskoper kan da umulig foreslå politisk sensur?

Teksten i selve uttalelsen sier dette: «Vi vil derfor advare mot å la slike spørsmål bli partipolitisk markeringspolitikk i en valgkamp.»

Biskopene foreslår altså å fjerne abort fra allmenn diskusjon i valgkampen, så hvor og hvordan mener de debatten skal foregå? Det har de ingen mening om utover: «De (spørsmålene) fortjener å bli drøftet som de etiske dilemma og det komplekse temafeltet det er.»

Ble preses nedstemt? Er et flertall av biskopene for abort etter 12. uke?

—  Arve Juritzen

Hva vil dere egentlig si?

Preses Olav Fykse Tveit, mener du og dine biskoper virkelig at vi skal legge et tykt ullteppe over avgjørelsen om senabort og overlate avgjørelsen til politikerne uten debatt, uten å påvirke avgjørelsen? Eller er det noe annet dere vil si som dere ikke klarer å uttrykke tydelig nok?

I et intervju med Vårt Land i april i år sa Preses Tveit at han var imot abort etter 12. uke. I uttalelsen fra Bispemøtet tas det ikke stilling til dette utover at «det er vanskelig sak». Hvordan skal vi forstå dette? Ble preses nedstemt? Er et flertall av biskopene for abort etter 12. uke?

Uttalelser fra Bispemøtet må være fullverdige og tydelig skrevet slik at de ikke skaper flere spørsmål enn de besvarer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt