Verdidebatt

KrF vil tvinge gutter til å få mensen

KJØNNSSKIFTE: KrF vil tvinge barn og unge til å leve som feil kjønn i hele oppveksten. Jeg ble også tvunget til det. Min oppvekst var ikke bra.

KrF går nå inn for å forby irreversible kjønnskorrigerende inngrep før fylte 18 år. Dette er merkelig og unødvendig forbud mot kjønnsbekreftende behandling, som kan skade nettopp dem KrF hevder å beskytte.

Er KrF nå så desperate at de vil stjele politikken fra konkurrentene i det transfobiske partiet De Kristne, i håp om å komme over sperregrensen?

Elin Stillingen, Lokallagsleder Forbundet for Transpersoner i Norge, Romerike

Et forbud mot noe som ikke skjer

Med forbudet mot medisinsk kjønnsskifte, altså det som heter kjønnsbekreftende behandling, så er KrF langt ute på jordet.

Partiet fremstiller det som om barn ned i seksårsalder får kjønnsbekreftende behandling. Men det er ingen, jeg gjentar ingen seksåringer som får kjønnsbekreftende behandling på noen måte.

Den eneste form for kjønnsbekreftende behandling som tilbys personer under 16 år, er pubertetsutsettende medisiner. Det er en reversibel behandling. Pubertetsutsettende medisiner kan først gis når puberteten har startet og kommet et godt stykke i gang.

Det vil si at de de aller fleste født med jentekropper, vil være eldre enn 11-12 år, og de aller fleste født med guttekropper vil være eldre enn 12-13 år før slik behandling kan gis.

KrF vil tvinge gutter til å få mensen

Fordelen med pubertetsutsettende medisiner er at man da ikke tvinger gutter til å få bryster og menstruasjon, eller tvinger jenter til å få store hårete kropper. Å nekte pubertetsutsettende behandling er å gi de unge det gjelder en smertefylt oppvekst.

Behandlingen er også reversibel, det vil si at dersom den som har gått på slike medisiner ombestemmer seg, så vil puberteten starte på normal måte.

Å nekte pubertetsutsettende behandling er å gi de unge det gjelder en smertefylt oppvekst.

—  Elin Stillingen

En siste fordel med slik behandling av unge, er at det fjerner behovet for irreversibel kirurgi senere i livet, for eksempel brystreduserende kirurgi for gutter og hårfjerning for jenter.

Pubertetsutsettende medisiner gis også til jenter uten kjønnsinkongruens for å at de skal slippe å bli to meter høye. Vil KrF forby dette også?

Ingen får «kjønnsskifte» som barn

Voksne og unge over 16 år med kjønnsinkongruens kan få hormonerstatningsterapi. Denne behandlingen medfører at man utvikler kroppen i samsvar med det kjønn man har. Jenter vil få bryster og andre kvinnelige kjønnskarateristika, og gutter vil få kroppshår og andre mannlige kjønnskarateristika.

Dette er delvis irreversibelt etter lang tids behandling, men innen man kommer så langt, er vedkommende blitt over 18 år.

Jeg lurer virkelig på hvorfor det er så viktig for dem å beholde mørkemannstempelet som nå bekreftes.

—  Elin Stillingen

Når det gjelder kirurgisk kjønnsbekreftende behandling, så vil det ikke gis til personer under 18 år. Slik er det. Toppkirurgi der man gjennomfører brystreduksjon for gutter, og brystoperasjon for jenter, kan i dag bli gjennomført i det private helsevesenet, men vil jo ikke være aktuelt om den unge fikk pubertetsutsettende behandling.

Når det gjelder underlivskirurgi, så er aldersgrensen absolutt på 18 år allerede.

KrF bekrefter mørkemannstempelet

Med de ventelister og krav til å ha gått på hormonerstatningsterapi i mange år før noe som helst av kirurgi kan gjennomføres, så vil i realiteten nesten alle som vil få slik hjelp av helsevesenet være langt over 20 år før de vil få slik helsehjelp.

Det er heller ikke slik at man får helsehjelp på noen måte, selv med støttende foreldre. Rikshospitalets behandlingsmonopol, fører til at det foregår en betydelig underbehandling for transpersoner i Norge. Ikke-binære får ikke helsehjelp i det hele tatt.

KrFs slår med andre ord inn åpne dører, og jeg lurer virkelig på hvorfor det er så viktig for dem å beholde mørkemannstempelet som nå bekreftes.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt