Verdidebatt

Dette er vårt påskeopprop

GUDSTJENESTE: Dette er en bønn med utestemme: Opphev forbudet mot utendørs gudstjenester, samt antallsbegrensning innendørs ut fra størrelsen på kirkerommet, når den tid kommer

Prester i opprop

Påsken og kirkens største høytid gjennom året nærmer seg, og vi er mange som har en lengsel etter påskegudstjenesten og det fysiske fellesskapet, for å hente mot og kraft til fortsatt å stå i krisen og dugnaden.

Derfor en bønn med utestemme til myndigheter og kirkelig ledelse i Oslo: Opphev forbudet mot utendørs gudstjenester og andre samlinger der avstand kan holdes, når dere kommer med nye regler gjeldende fra 25.mars. Og når den tid kommer: Gi «Åpen kirke» antallsbegrensning som samsvarer med størrelsen på rommene.

Sunniva Gylver, Marius Timman Mjaaland, Hilde Marie Øgreid Movafag i påskeopprop

Frustrerende begrensninger

Kirkens ansatte og frivillige har hele tiden vært lojale mot de retningslinjer som til enhver tid har rådet fra byens myndigheter og kirkeledelsens side. Det har vi tenkt å fortsette med. Dagens smittesituasjon i Oslo tilsier fortsatt svært strenge tiltak en stund til.

Likevel, eller nettopp derfor, trenger vi restriksjoner som i større grad imøtekommer menneskers åndelige, eksistensielle, sosiale og kulturelle behov. Kirken er en betydelig aktør på dette feltet.

Det har vært frustrerende at vi fikk stå i kø i skiheisen eller foran polet, men ikke samles med avstand til gudstjeneste på kirkebakken.

—  Påskeopprop

Det har vært vanskelig å akseptere tidligere i vinter at våre katedralstore kirkerom har begrensninger på 10 personer, mens virksomheter med en brøkdel av kirkens areal, fikk ta inn mange flere. Det har vært frustrerende at vi fikk stå i kø i skiheisen eller foran polet, men ikke samles med avstand til gudstjeneste på kirkebakken.

Slik situasjonen i Oslo nå er, forventer vi ikke at man kan åpne mer opp innendørs de nærmeste ukene. Men vi ber innstendig om at myndigheter og kirkelig ledelse oppmuntrer oss alle til å bygge trygge fellesskap utendørs, der vi kan ha en profil og regi som ivaretar smittevernhensyn og som samtidig kan inkludere bredere enn familie og venner. Ikke alle har det.

En offensiv kirke som tar smittevern på alvor

Vi ønsker også med dette innlegget å synliggjøre at det over tid har vært en løpende diskusjon blant kirkens ansatte og vanlige medlemmer:

På den ene siden vil alle at vi skal være en kirke som tar smittevern og koronadugnad på det største alvor og tilbyr trygge møteplasser. På den andre siden vil vi være en synlig, offensiv kirke, som i ord og handling stadig sier tydelig fra: Om hvor vi henter tro og håp, mot og kraft til å stå i krisen, og om kostnadene ved nedstenging, ikke minst for de mest sårbare blant oss.

Vi er selv ikke blant de som er hardest rammet verken av pandemien i seg selv eller konsekvensene av tiltakene, men vi møter en god del av dem i vårt arbeid og vår hverdag. Vi vet hvor vi som fellesskap kan hente det vi trenger for å holde ut: Aller mest i fellesskapet rundt gudstjenesten og andre fysiske møteplasser.

Dette er vårt påskeopprop

Akkurat nå er egentlig ikke tiden for å rope om annet handlingsrom. Vi vet det. Kirken har hele veien søkt å være kreativ innenfor de rammer vi til enhver tid har fått, knyttet til åpen kirke, enkeltsamtaler, utendørs arrangementer og digital satsing. Det skal vi fortsette med.

Gi oss et påskerom å hente håp, kraft og fellesskap i, midt i alt som er.

—  Påskeopprom

Vi som skriver dette vet at vi er inne i tredje smittebølge og ny full nedstenging, og forholder oss til det. Vi skjønner også at kirkeledelsen kan ha andre rammer enn oss for å rope høyt. Derfor gjør vi det.

Dette er vårt påskeopprop. Gi oss et påskerom å hente håp, kraft og fellesskap i, midt i alt som er. Gjennom utendørs gudstjenester og når den tid kommer: antallsbegrensning innendørs ut fra størrelsen på rommet, tilsvarende andre fellesrom i samfunnet.

#påskeopprop

Sunniva Gylver, sokneprest i Fagerborg

Trond Løberg, sokneprest i Mortensrud og Klemetsrud

Anne Grete Listrøm, sokneprest i Nordstrand

Carl Petter Opsahl, prest og førsteamanuensis MF

Marius Timman Mjaaland, professor i systematisk teologi, TF, UiO.

Hilde Marie Øgreid Movafagh, studentprest MF og rektor, Metodistkirkens teologiske seminar

Roald Iversen, Prest og førsteamanuensis MF

Tor Torbjørnsen, pensjonert sykehjemsprest

Christian Kringstad Kielland, teologistudent, TF, UiO

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt