Verdidebatt

Vi må huske hvorfor Pride eksisterer

SEKSUELLE MINORITETER: Det er synd at sentrale KrFU-ere ikke ønsker å støtte opp under menneskerettigheten om å elske den man vil.

SOLIDARITET: Pride er en støttemarkering for å vise solidaritet, medmenneskelighet og nestekjærlighet med mennesker som i flere år har opplevd diskriminering, skriver kronikkforfatterne som synes KrFU-ere bør bli med i paraden.

Ytringsfrihet er viktig. Det er retten til å elske hvem man vil også. Ytringsfriheten er for alle, og det er utrolig synd at medlemmer i KrFU føler at det er utfordrende å fremme sine konservative standpunkt rundt Pride-, sex- og samlivstematikk.

Samtidig er det viktig å belyse fakta, og viktigheten av en mer moderne tankegang rundt disse temaene.

Går du i en Pride-parade, så støtter du ikke nødvendigvis opp under hele FRI sin politiske plattform. Pride er nå en støttemarkering for å vise solidaritet, medmenneskelighet og nestekjærlighet med mennesker som i flere år har opplevd diskriminering, trakassering og utenforskap på grunn av legning eller kjønnsidentitet.

Simen Bondevik, Eline H. Lorentzen, Nestleder Unge Sentrum , Magnus B. Lågøyr,

Hvis dere mener det er negativt og farlig å gå i Pride, eller å se på Pride, må dere ta en tur og se det med egne øyne

—  Lorentzen, Lågøyr og Bondevik

Viktigheten av Pride

Vi ser stadig flere anmelde hatkriminalitet. Det viser at mennesker anmelder opplevelser av trakassering som er grunnet i blant annet deres kjønnsuttrykk, identitet eller legning. Denne hatkriminaliteten er et samfunnsproblem. Derfor er feiring og støtte av Pride fortsatt viktig, og desto viktigere at mennesker med viktige samfunnsposisjoner deltar.

Vi slutter ikke å gå i 8. mars-toget fordi vi nesten har nådd likestilling. Vi går i 8. mars-toget fordi vi enda ikke har oppnådd fullstendig likestilling - her er «ekstrem feministisk ideologi» en stråmann.

Det samme gjelder Pride. Vi må huske hvorfor Pride eksisterer, og vi må undervise i viktigheten av Pride og solidaritet.

Det er skremmende at forfatterne av innlegget reduserer FRI til en «radikal organisasjon» når FRI er Norges største LHBTIQ+ organisasjon som arbeider både politisk og sosialt for at mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet skal kunne leve åpent uten frykt for å bli sosialt utstøtt, diskriminert eller trakassert.

Ytringsfrihet gjelder for alle

Det er selvfølgelig synd at det er unge konservative som føler at meningene deres ikke betyr noe eller opplever sjikane basert på ytringene deres. Ytringsfrihet gjelder for alle, også for de med meninger som er i kraftig mindretall. Men man har fremdeles et ansvar. Et ansvar for å ikke trakassere eller diskriminere eller feilinformere.

Noen vil alltid bli støtt, og det er umulig å ytre seg uten å fornærme noen, men man kan alltid være bevisst på hvordan man velger å formulere seg.

Forfatterne av innlegg skriver at de frykter at barn, ungdom og deres foreldre ikke vet hva de er med på å støtte når de går i Pride. Hvis dere mener det er negativt og farlig å gå i Pride, eller å se på Pride, må dere ta en tur og se det med egne øyne. Først da kan man mene noe om hvorvidt unge mennesker bør se et mangfold av kjærlighet og kjønnsidentiteter.

Ingen har rett på respekt og respekt kan aldri kreves, men det skal ikke skremme oss vekk fra debatten

—  Lorentzen, Lågøyr og Bondevik

Folkefest for kjærlighet og mangfold

Pride er en stor folkefest for kjærlighet og mangfold, og det er synd at sentrale KrFU-ere ikke ønsker å støtte opp under menneskerettigheten om å elske den man vil. Selv om dere har meninger om hvem som skal gifte seg i kirka, eller hvem dere mener er kapable til å stifte familie sammen, så er det uansett en rettighet å kunne elske den man vil, på samme måte som at dere har rett til å ytre og mene det dere vil.

Vi deler et engasjement mot hets og diskriminering, og kronikkforfatterne har helt rett i at det er viktig å ta hensyn og opptre respektfullt i møte med meningsmotstandere. Vi lever i et samfunn med meningsmangfold, og det er bra med gjensidig toleranse mellom debattanter.

Ingen har rett på respekt og respekt kan aldri kreves, men det skal ikke skremme oss vekk fra debatten. Den skal hjelpe oss å sikre gode solide argumenter slik at vi oppnår respekten vi ønsker. Det vi derimot kan kreve er toleranse og et trygt debattklima som sikrer trygge arenaer for unge å ytre seg på.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt