Verdidebatt

Biskopen bør ikke flytte soknepresten i Jørpeland

MENIGHETER: Konflikten i Jørpeland menighet synliggjør hvorfor lokalmenigheten må være herre i eget hus, og at kirkeledere aldri må miste det ultimate målet av øye.

Bønnelista mener at ansettelser skal skje i menighetsrådet, og at personalsaker må håndteres der. Ut fra Bibelen kommer biskopen inn som tilsynsmann som gir råd og oppmuntring til menigheten, men ansvaret for ansettelser må ligge i sognet.

Dette fordi det er sognerådet som sammen med sognepresten har ansvar for å nære og styrke det åndelig liv i menigheten, og slik sett har menighetsrådet med sognepresten ansvar for hvem de vil ansette for å oppnå dette.

På dette grunnlag ser det ut for oss i Bønnelista at biskopen i Stavanger ikke bør flytte soknepresten i Jørpeland

—  Jo Hedberg

Menighetens oppdrag

Det må være menighetsrådets ansvar å forme sin menighet for å oppnå målet som ifølge Bibelen er «Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler i det dere døper dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn, og lærer dem å holde alt det jeg har befalt dere.» (min utheving).

Det er mange måter å utføre dette oppdraget på, og mennesker og lokalsamfunn er forskjellige. Det viktige er at vi når målet med å gjøre disipler. Gud har bare skapt originaler, ingen kopier, så han vil ikke at alle skal være like eller gjøre alt likt.

Må ikke miste målet av øye

Fellesrådet og biskopen er bare medhjelpere for å gjøre disipler i menighetene. Prester og andre tilsatte er der for å styrke og nære det åndelige liv i menigheten, og ikke for sin egen del. Dersom ansatte ikke bidrar til å styrke og nære det åndelige liv i menigheten, er det meningsløst å ha dem ansatt og det må være mulig å si dem opp. Det er ingen mening i å flytte på noen som ikke er med på å gjøre disipler.

Men dersom den ansatte bidrar til å nære og styrke det kristelige liv i menigheten og gjøre disipler og er ønsket av menighetsrådet og menigheten, er det meningsløst å flytte på eller si opp vedkommende.

Det er lokalt at menighet bygges. Alle funksjonene over dette er der for å støtte menigheten i å gjøre disipler. Det er veldig viktig at kirken, være seg representert av biskop eller fellesråd, ikke mister målet å gjøre disipler av øye, og styrer ut fra menneskelige prinsipper. Kirken er ikke menneskeverk, men Guds verk, og da må vi søke i Bibelen for å finne veien videre.

Dersom Fellesrådet, biskopen, bispedømmerådet, Kirkerådet eller Kirkemøtet blir noe annet enn tjenende, har de feilet.

—  Jo Hedberg

Viktig med mangfold

Fellesrådet er en overbygning for mange sogn. Det kan være mange profiler på sognene innen et fellesrådsområde, og det er viktig for folk i kommunen at det er et mangfold og at det finnes et sted hvor alle kan føle seg hjemme. Det er også svært viktig at Fellesrådet har ansatte som kan hanskes med dette mangfoldet og tjene menighetene etter deres behov, og ikke forsøke å herske over dem.

Det bibelske lederprinsippet er et tjenende lederskap. Dersom Fellesrådet, biskopen, bispedømmerådet, Kirkerådet eller Kirkemøtet blir noe annet enn tjenende, har de feilet. Det dreier seg ikke om maktposisjoner der man skal bestemme eller herske over andre, men der man skal legge til rette for tjenende fellesskap i menighetene der Jesus er Herre og Bibelen er autoriteten. Alle vi andre er tjenere for evangeliet.

La presten få bli

Konflikten i Jørpeland menighet synliggjør behovet for at lokalmenigheten ved menighetsrådet er herre i eget hus. Altså at de har arbeidsgiveransvaret selv for alle menighetens ansatte. Det er nødvendig, slik at ingen annen instans i kirken skal kunne ødelegge eller i verste fall legge ned menigheten mot menighetens egen vilje, slik som det for eksempel ble gjort med Bredtvet menighet i Oslo for noen år siden.

På dette grunnlag ser det ut for oss i Bønnelista at biskopen i Stavanger ikke bør flytte soknepresten i Jørpeland, men oppfordre de som har problemer i fellesrådet til å avfinne seg med situasjonen eller finne seg en annen tjeneste.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt