Verdidebatt

Heggelunds uetterrettelighet

FEILLESNING: Høyres Stefan Heggelund ber om etterrettelighet i norsk debatt. Da må han holde seg for god til konstruksjoner av typen at jeg «klistrer Høyre til Trump». Det har jeg vitterlig ikke gjort.

Stefan Heggelund reagerer på min kommentar i forrige uke med tittelen «Ord som avler vold». Han svarer i sin kronikk «Ord betyr noe». Han påstår at jeg forsøker å «koble Høyre til Donald Trump og ytre-høyre» og at dette er en «usaklig politisk grisetakling».

Jeg skal gi Heggelund rett i en ting: Hadde jeg forsøkt å koble partiet Høyre til Trump og ytre-høyre ville det vært en «usaklig politisk grisetakling». Rett og slett fordi det ikke er noe grunnlag for å gjør en slik kobling. Men den som leser kommentaren min nøye, vil se at jeg ikke gjør det.

Utfordrer Erna

Det jeg derimot gjør er å utfordre Erna Solberg til å adressere tydeligere at hun ikke aksepterer Frps flørting med konspirasjonsteorier, som beveger seg på ytre høye. Det er viktig, særlig dersom de to partiene igjen deler regjeringsbord. Å komme med påstander om «snikislamisering» og påstå at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet» går rett hjem i konspirasjonsmiljøer i flere land.

Men når Heggelund omgjør min oppfordringen til å sette Frp på plass, til et forsøker på å «klistre Høyre til Trump» er det urimelig. En stygg grisetakling, for å bruke hans egne ord.

Det som forundrer meg er at nettopp Heggelund overser anliggende i min kommentar. Sammen med Tina Bru og Henrik Asheim gikk han ut på det sosiale mediet Twitter med følgende beskjed etter Listhaugs utspill: «Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages».

Når tre politikere i en regjeringskonstellasjon bruker så sterke virkemidler i offentligheten, kan han ikke overraskes over at en kommentator mener det hadde vært på sin plass at vår aller øverste politiker - statsministeren - hadde satt skapet på plass når det gjelder slik konspirasjonsflørting.

Understreker Solbergs innsats

I kommentaren understreker jeg for øvrig at «I Norge finnes det ingen sentrale politikere med den samme antidemokratiske agendaen som Trump». En som hadde hatt til hensikt «å klistre Høyre til Trump» ville trolig ikke skrevet dette.

Dessuten understreker jeg Solbergs viktige avstandstagen mot høyreekstremisme. Og jeg skriver at regjeringen generelt - altså i det store og hele - har gjort mye for å motvirke slike strømninger. Heggelund nevner dette, men gir det ingen vekt når han kommer med sine harde påstander.

Som politisk redaktør er jeg vant til kritikk fra politikere fra både høyresiden, venstresiden og fra sentrum. Jeg vil holde fast på at det må være mulig å komme med denne typen analyse og utfordringer uten å bli møtt med generaliserte beskyldninger på et svært svikende grunnlag.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt