Verdidebatt

Norge vil gi vaksinedoser til fattige land

COVID-19: Vi har kommet til et sannhetens øyeblikk for internasjonal solidaritet og rettferdighet. Derfor vil regjeringen gi av vårt vaksineoverskudd til utviklingsland.

Vi vil få mer enn nok vaksinedoser til Norges befolkning. Allerede nå får vi vaksiner av Pfizer og BioNTech, i tillegg til vaksinen fra Moderna. Om kort tid får vi vite om vaksinen fra AstraZenaca blir godkjent. I tillegg vil Norge få vaksiner fra enda flere produsenter, naturligvis med forbehold om at de blir godkjent.

Dersom alle vaksinene som EU har avtale om, blir godkjent, får Norge tilgang på tre ganger så mange vaksiner som vi trenger. Vaksiner som vi ikke trenger selv. Dermed vil Norge ha mulighet til å videreformidle et stort antall vaksinedoser til fattige land, gjennom det internasjonale vaksinesamarbeidet COVAX.

Oslo 20200922. 
utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i regjeringens representasjonsbolig før åpningen av FNs høynivåuke.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bare 25 doser er satt

Direktøren i Verdens helseorganisasjon (WHO), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, startet uken med en sjelden tydelig tale til verdens ledere: Verden er på randen av et moralsk feilsteg – der prisen for å svikte er tapte levebrød og menneskeliv i verdens fattigste land.

Det er ikke noe valg. De neste månedene må vi sørge for en mer rettferdig fordeling av vaksiner.

—  Dag Inge Ulstein

Mens det nå er satt 39 millioner vaksinedoser mot covid-19 i 49 av verdens rikeste land, er 25 doser satt i de fattigste landene. Ikke 25 millioner doser, men rett og slett bare 25!

Det er ikke noe valg. De neste månedene må vi sørge for en mer rettferdig fordeling av vaksiner. Norge vil ikke sitte passivt å se på.

Smart å bidra

Det er først og fremst etisk riktig og solidarisk. Men det er også smart å bidra til en mer rettferdig fordeling av vaksiner. Det hjelper mennesker her i Vesten lite dersom Covid-19 får lov til å sirkulere i andre land. Da risikerer vi nye mutasjoner som dagens vaksiner kanskje ikke gir beskyttelse mot.

I Norge har vi heldigvis bedre kontroll over smitten enn i mange andre land. Vi har også helsehjelp av beste kvalitet, et sikkerhetsnett for mennesker som blir permittert eller mister jobben, og har økonomiske tiltakspakker for å støtte opp om bedrifter som er i en svært krevende situasjon.

For verdens fattige land er denne pandemien en ufattelig katastrofe. 150 millioner mennesker er skjøvet ut i ekstrem fattigdom. Antallet som lever i sult er doblet. Millioner av jobber er forsvunnet, mange sårbare barn vil aldri komme tilbake til skolen. FN regner med at det vil bli mer en syv millioner flere barneekteskap på grunn av koronapandemien.

Det hjelper mennesker her i Vesten lite dersom Covid-19 får lov til å sirkulere i andre land.

—  Dag Inge Ulstein

Farlig vaksinenasjonalisme

Det største hinderet for å lykkes fremover, er vaksinenasjonalisme. At vi alle nå tenker på oss selv først. Hvis alle land forsøker å overby hverandre i kampen for å få flere vaksiner, skaper vi et umoralsk kappløp - som vil forlenge pandemien, føre til flere dødsfall og forsinke gjenoppbyggingen.

Som utviklingsminister er det min plikt å jobbe for rettferdig fordeling. Jeg håper verdens ledere opplever det samme moralske ansvaret, og at de ser at all verdens krisepakker stanser ikke pandemien. Det er det nok vaksiner til nok mennesker i nok land som gjør.

Derfor oppfordrer jeg flere land til å bidra til den største og mest krevende dugnaden i denne pandemien – ved å styrke vaksinesamarbeidet COVAX, og å gi vaksiner videre til fattige land som har store behov.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt