Verdidebatt

Utmelding av Presteforeningen - et blindspor

STREIK: Den som tror det vil bli lettere å drive solidaritetsarbeid om folk melder seg ut av fagforeningene, har forstått lite av dynamikken i de økonomiske systemene vi er en del av.

Prost Jon Henrik Gulbrandsen i Stjørdal har meldt seg ut av Presteforeningen. Fagforeningene bidrar til kravmentalitet og manglende solidaritet med verdens fattige, er hans budskap.

Hans uro over urettferdig fordeling i verden, kan jeg dele, men hans forslag til løsning bygger på feil analyse. Av samme grunner som Gulbrandsen melder seg ut, mener jeg at vi nettopp nå – mer enn noensinne – trenger fagforeningene.

Fagforeninger kan ikke overvurderes

Fagforeningene utgjør kanskje det beste vern mot en økende grådighet i økonomi og næringsliv. 10 prosent av verdens befolkning eier nå 87 prosent av verdens ressurser, i Norge eier 10 prosent av befolkningen 60 prosent av landets verdier. Det såkalte trepartssamarbeidet mellom fagforeninger, arbeidsgivere og myndigheter har gitt en jevnere og bedre fordeling av velstand hos oss enn i noe annet land i verden.

Fagforeningene utgjør kanskje det beste vern mot en økende grådighet i økonomi og næringsliv.

—  Knut Hermstad

Fagforeningenes rolle i utviklingen av det solidariske velferdssystemet kan knapt nok overvurderes. Dette har ført til at det er blitt skapt verktøy for løsning av tildels fastlåste og kompliserte konflikter. Noen ganger består løsningen i å gå til streik, slik vi også har sett i kirken den siste måneden. Men streik er en fredelig konfliktløsningsmodell, som alle prester burde juble for.

Typisk for prester

Prester har en lang historie med å vegre seg mot deltakelse i vanlig fagforeningsarbeid. Jon Henrik Gulbrandsen føyer seg inn i den tradisjonen, med sin beskrivelse av det han oppfatter som en ustoppelig jakt på stadig mer materiell belønning. Heldigvis er flertallet av norske prester medlemmer av Presteforeningen. For vi trenger en forpliktende måte å regulere forholdene i arbeidslivet på også i kirken.

Omfordeling krever sterke organisasjoner

Det store moralske problemet i dagens situasjon er ikke kravstore fagforeninger, men en tiltagende skjevfordeling mellom dem som eier kapital og dem som ikke eier. En lignende skjevfordeling finner vi mellom rike og fattige land. Den som tror det vil bli lettere å drive solidaritetsarbeid om folk melder seg ut av fagforeningene, har forstått lite av dynamikken i de økonomiske systemene vi er en del av. Det vil bare føre til flere fattige i vårt eget land. Og det vil ble enda større urettferdighet i verden. Omfordeling krever sterke organisasjoner med makt og erfaring på de arenaene der verdiene skapes.

Jeg skulle ønske John Henrik Gulbrandsen ville gjøre en mer grundig analyse av sin strategi, slik at spørsmålet om rettferdig fordeling fikk den plassen det egentlig burde hatt. Kanskje han til og med oppdager at han må melde seg inn i Presteforeningen igjen, i ren solidaritet?

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt