Verdidebatt

Aldri mer!

DISKRIMINERING: Aldri mer vil jeg høre at jeg skal pelle meg vekk til hjemlandet mitt. Det er dette som er hjemmet mitt!

Mandag kveld kom en episode av «Norge bak fasaden» på TV2 hvor Kadafi Zaman avslører hvordan høyreekstreme miljøer i Norge opererer og hvor stor trussel det økende hatet mot muslimer er.

Jeg hadde aldri trodd at lille meg ville måtte bruke min ungdomstid på å motbevise disse hatytringene mot minoriteter i Norge.

—  Arina Aamir

Min ungdomstid

«Få henne ut av landet. Hu bærer på farlig tankegods». «Pakk kofferten din… og pell deg ut av mitt land.. fortere enn f...!!» Denne typen kommentarer fikk jeg da jeg først valgte å ta del i den offentlige debatten. Slike hatytringer skaper ikke noe annet enn hat og splittelse i samfunnet.

Jeg hadde aldri trodd at lille meg ville måtte bruke min ungdomstid på å motbevise disse hatytringene mot minoriteter i Norge. Det verste er at de sprer giftig hat og frykt på grunnlag av udokumenterte påstander. Den beste medisinen mot denne giften er å søke kunnskap om det man er kritisk til og ut fra det stille spørsmål som kan bidra til konstruktiv debatt og endring av holdninger og handlinger. La det være helt klart at det viktigste er at uenighet møtes med debatt, og ikke ved å nekte aktører muligheten for debatt!

Dømt basert på bakgrunn eller religion

«Ny dag, nye muligheter», sier ordtaket. Men hvorfor gjelder det da ikke alle? Hver eneste dag føler jeg at jeg er nødt til å vise at jeg er god nok – at også jeg fortjener å være her like mye som alle andre! Dessverre blir jeg ofte dømt basert på min bakgrunn eller religion, fremfor min kompetanse og mitt potensial. Mitt engasjement for å gjøre samfunnet jeg lever i til et litt bedre sted, får plutselig lenger ingen betydning når man får vite at Arina er muslim og tredjegenerasjons norskpakistaner i Norge. Utfordringen blir derfor hvordan vi skal kunne tolerere det vi ikke kan akseptere.

Åpenhet og respekt for hverandres ulikheter står sentralt akkurat her. Det er helt greit at Per på 60 ikke liker enkelte deler av religionen eller kulturen min, men det skal ikke være med på å definere hvordan han ser på meg som menneske. Min bakgrunn eller religion skal ikke være grunnen til at jeg ikke får de samme mulighetene som alle andre – tvert imot burde min kompetanse og erfaring være det avgjørende for hvilke muligheter jeg skal få!

Viktigere enn noen gang

Det vi må kunne klare, er å leve i et samfunn med toleranse og respekt for at vi alle er ulike. Aldri mer vil jeg høre at jeg skal pelle meg vekk til hjemlandet mitt, når det er dette som er hjemmet mitt! Aldri mer vil jeg høre at jeg ikke er god nok bare fordi jeg tror på en annen Gud enn deg, eller har en annen etnisitet enn din – og ALDRI mer vil jeg høre at jeg ikke hører til her hjemme når jeg er minst like norsk som deg.

Det er viktigere enn noen gang at vi setter diskrimineringen mot etniske og religiøse minoriteter på dagsorden!

Det er på tide at vi erstatter fordommer med kunnskap og hat med respekt! Det er kun slik vi kan få et Norge som inkluderer alle, og det er kun slik vi kan leve sammen i fred med forståelse og toleranse for hverandres ulikheter.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt