Verdidebatt

BCC må ha økonomiske muskler

UKESLUTT: Hadde ikke vi hatt penger tilgjengelig i BCC de siste årene, så hadde vårt trossamfunn ligget med brukket rygg. Vi hadde vært fullstendig overkjørt av flere instanser, i siste rekke av Norges mektigste mediehus.

2020 er året vi av mange grunner kommer til å huske lenge. For min del er nok november måned i en særstilling. Da tok redaktører, professorer og lekfolk tastaturet fatt for å kommentere, analysere og mene noe om vårt trossamfunn, basert på NRK Brennpunkts fremstilling. På samme måte hevet hundrevis av våre medlemmer røsten og ytret seg i debatten.

Faktabasert gransking

BCC ønsker gransking og innsyn velkommen, både fra medier og myndigheter. Men det må være basert på fakta og kunnskap, ikke på fordommer og følelser. Ellers blir det bare fordummende og polariserende. Akkurat som «Guds utvalde» ble.

Ingen trossamfunn eller organisasjoner er perfekte, heller ikke BCC. Organisasjoner som stivner i formen er ikke bærekraftige over tid. De som derimot evner å fornye seg, de er levedyktige også de neste hundre år. Noen tradisjoner er kun gammel kultur som kan endres. Og vi ser stadig ting som kan gjøres bedre. Derfor tar vi tilbakemeldingene fra våre medlemmer på alvor, det er de som utgjør fellesskapet i menighetene. Og som jeg fortalte til Vårt Land i fjor, er det at vårt trossamfunn har vist evne til forandring en viktig årsak til at jeg fortsatt er her i dag.

Skjevt om økonomi

Flere av de som uttaler seg, tar nå en viss sikkerhetsavstand til BCC. Det gis skarpe råd om at vi burde være enda mer åpne, og at vi burde stilt opp i NRK Brennpunkt. Mange vet ikke at jeg hadde avtalt å stille til intervju. Men tillit og klare rammer er viktig når man skal ha folk i tale.

Fortsatt er det mye som skal fortelles, og mye mer vil komme fram om den journalistiske prosessen, og ikke minst om de kildene som fikk NRK til å komme helt skjevt ut i omtale av økonomiske spørsmål. Dette er kilder som har vært aktive på mange fronter de siste fem årene. Og de er fortsatt svært aktive. Nettopp dette var en viktig årsak til at mitt planlagte intervju med NRK Brennpunkt ble avlyst. Professor Ola H. Grytten stilte noen interessante spørsmål om hvorfor NRK opptrer som de gjør, da han ga intervju om saken i Kanal10 tidligere denne uken.

BCC er avhengige av god økonomi

Siden det overskyggende temaet i etterkant av episoden har vært penger, så tar jeg et lite skråblikk på noe av det denne prosessen har lært meg. I utgangspunktet er jeg nok under gjennomsnittet opptatt av penger. Men jeg har aldri manglet noe, fordi jeg har jobbet hardt siden jeg var 17. Det kristne budskapet har lært meg mye om både rettferdighet og gavmildhet, og det å husholderere over det jeg har tjent. Det samme forsøker jeg å lære barna mine. Og så ønsker jeg at de skal lære å være empatiske, gjestfrie og nestekjærlige mot alle mennesker de møter.

Det har kostet mye tid, krefter og penger å imøtegå feilaktige og grunnløse anklager med fakta, revisjon og ekstern granskning.

—  Berit Hustad Nilsen

Likevel har jeg kommet mer og mer til erkjennelse av, at uten økonomiske muskler så er en organisasjon som vår sjanseløs i dagens samfunn. Hadde ikke vi hatt penger tilgjengelig i BCC de siste årene, så hadde vårt trossamfunn ligget med brukket rygg. Vi hadde vært fullstendig overkjørt av flere instanser, i siste rekke av Norges mektigste mediehus, og brakt til taushet uten at noen hadde leet på øyelokket.

Det har kostet mye tid, krefter og penger å imøtegå feilaktige og grunnløse anklager med fakta, revisjon og ekstern granskning. Det har vært helt nødvendig, for vi kan ikke finne oss i å bli stemplet som kriminelle og uetiske gang etter gang. Til tross for at vi har svart grundig på alle spørsmål fra media, vist full åpenhet om økonomiske forhold, levert dokumentasjon og bekreftelser fra tunge fagmiljøer, så er det visst ikke godt nok hva åpenhet angår.

Vekk fra pengekjærlighet

BCC ligger ikke nede. Vi skal med stor frimodighet fortsette vårt kristne arbeid, og samles om vår kristne tro. Jeg håper at lille Norge lar oss få lov å være en del av mangfoldet i det livssynsåpne samfunnet. Selv om døren akkurat nå oppleves som litt lukket.

Vi har aldri hatt pengeinnsamlinger uten mål og mening. For vi har et oppdrag vi brenner for, og et formål som vi mest av alt ønsker å lykkes med. Nemlig å formidle Jesu budskap og ordet om korset ut til nye generasjoner og nye folkeslag. Derfor prioriterer mange av våre medlemmer å bruke tid, penger og krefter på dette.

Budskapet Jesus kom med hjelper oss ut av egoisme, pengekjærlighet og utroskap, og inn i et liv med kjærlighet, glede og trofasthet. I hjem og menigheter der dette leves har barn og voksne det godt, både i julen og resten av året. Med ønske om en velsignet julehøytid og et fredelig 2021.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt