Verdidebatt

Aps gammeldagse løsninger

KrF stoler på at Anette Trettebergstuen og pappaen til sønnen hennes, samt alle andre småbarnsfamilier, kan dele foreldrepermisjonen uten at staten trenger å instruere hvordan de skal gjøre det.

Enighet om ny livssynspolitikk. Jorunn Gleditsch Lossius

Jorunn Gleditsch Lossius

Stortingsrepresentant for KrF i familie- og kulturkomiteen

KrF mener at en moderne familiepolitikk lar familiene selv få velge hvordan de ønsker å disponere tiden i barnas første leveår. Anette Trettebergstuen og Arbeiderpartiet er mer opptatt av å presse gjennom sin egen ideologi om likestilling og arbeidslinjen enn å lytte til familiene. (VL 23.11). Resultatet blir den ubehagelige tvangstrøyen, «one size fits all». Det er en umoderne tilnærming til dagens familier som kommer i alle størrelser og fasonger. Arbeiderpartiet vil bestemme over familienes valg, fordi de ikke stoler på at foreldre kan ta riktige valg for barna sine. Hver familie trenger sine egne skreddersydde løsninger, og det ønsker ikke Ap å forstå.

Ap lytter ikke

Det ser ut som Trettebergstuen har på seg øreklokker med lyddemping i familiedebatten. Lik resten av Arbeiderpartiet, setter hun fingrene i ørene og nekter å lytte. Det er ikke så rart kanskje, for Aps programforslag står i sterk kontrast til det familiene selv ønsker: «Familier med tid og overskudd til å være til stede for sine yngste, er den beste rammen for oppvekst for barna våre. Derfor vil Arbeiderpartiet videreutvikle skole og barnehage, SFO/AKS og fritidstilbud (…) vi vil ansette flere kompetente voksne til å jobbe med og rundt de yngste barna». Slik fratar Ap foreldrene store deler av omsorgsrollen for egne barn, ettersom at løsningen alltid er statlig og ikke gir rom for at foreldre selv får bestemme hvor mye tid de vil tilbringe med barnet sitt.

LES OGSÅ: Tidligere pappa-ekspert i KrF: Partiet gjør en stor feilvurdering

Familier er forskjellig

I KrF stoler vi på at Trettebergstuen og pappaen til barnet hennes hadde klart å dele permisjonen uten tredelingens trange rammer. Foreldrenes behov for valgfrihet bør trumfe arbeidslinja og likestillingspolitiske mål. KrF mener at vi ikke kan lage en politikk som kun fungerer for de med ukompliserte svangerskap, fødsler og barseltider. Situasjonene familien står i er forskjellig. Svangerskap, barn og barseltid er ulik – ikke bare fra familie til familie, men også fra barn til barn. Det vi ta hensyn til når vi utformer politikken.

Daglig leser jeg historier fra foreldre som har kjent på kroppen at svangerskap og barseltid ble noe helt annet enn de hadde sett for seg. For de familiene der den første tiden blir mer utfordrende enn man kunne forutse, er tredelingen med på å gjøre både familiesituasjonen og familieøkonomien enda vanskeligere. Familier der en av foreldrene er selvstendig næringsdrivende slår ordningen ekstra hardt ut.

Nei til tredeling

Småbarnsforeldrene har allerede stemt ned tredelingen. Facebook-gruppen «Permisjonen Burde Foreldre Fordele» har i skrivende stund 32.586 medlemmer. Innlegget til Trettebergstuen har allerede blitt delt i denne gruppen. Nina Mikkelson som er initiativtaker til gruppen skriver: «Jeg er så sint for at denne sterke lederen i kvinnenettverket i arbeiderpartiet klarer å være så preget over sin egen opplevelse av barsel, permisjonstid og prioriteringer i småbarnsfasen (…) at hun ikke evner å se at for andre barn og for andre mødre og fedre passer dette slettes ikke for. Blind for en Arbeiderparti-ideologi og nekter å se at det finnes andre verdier enn arbeidslinja, likestilling og store lønningsposer disse få årene barna er små». Vi er selvsagt helt enig og kommentarfeltet i Facebook-gruppen støtter også opp.

LES OGSÅ: Psykiater: «Optimalt at mor får den primære omsorgsrollen det første leveåret»Rausere permisjon

På landsmøtet til KrF kommer jeg til å kjempe for en langt rausere og fleksibel ordning for småbarnsforeldrene. Jeg ønsker å øke permisjonen med fem uker. I barnets første leveår er hver uke viktig for barnets utvikling. En økning av foreldrepermisjon kan bidra til at barnet er enda mer klar til å starte i barnehage.

Jeg mener også at vi bør gå tilbake til 10 uker til far, det handler om at det er viktig for barnet at far får anledning til å ta ut permisjon og får tid til å knytte bånd med barnet på egenhånd – og slik bli trygg på hele omsorgsrollen. Om vi ikke har kvoter, ser vi dessverre at færre fedre tar ut permisjon, ofte fordi det ikke er aksept for det i jobbsammenheng – men målet på sikt må være at slik at staten ikke bestemmer kvoter i foreldrepermisjonen.

Det bør også være enklere for foreldrene og dele permisjonen mellom seg. For noen familier passer det ikke for far eller mor og ta ut sin tildelte kvote. Familier kommer i alle former og fasonger, derfor må regelverket også være mer fleksibelt. Det er viktigere at barnet får være hjemme med én av foreldrene, enn at familien mister tid hjemme med barnet sitt.

KrF har tillit til familiene, og at de tar de riktige valgene for sitt familieliv.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt