Verdidebatt

Muslimske teologer og Sian-medlemmer forbereder dialogmøte

I morgen møtes Sian-medlemmer og muslimske teologer til dialog­møte i Drammen. Her er noen av spørsmålene de vil stille hverandre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Temaet for møtet mellom ­Muslimsk Dialogforum og Sian (Stopp islamiseringen i Norge) på Drammen bibliotek er «Islam i Norge – kan broer bygges?», og hensikten er å oppnå dialog ­mellom de to leirene.

– Det som er viktig er at ­dialogmøtet ikke skal være et møte hvor vi skal få Sian til å elske islam, men det er et ­første steg for å øke forståelsen for muslimer og islam, sa initiativtaker Yousuf Gilani (V) til Vårt Land i september.

Det var den tidligere Venstre-politikeren som på ­sensommeren tok initiativ til et dialogmøte med Sian.

Har utvekslet spørsmål

Til tross for at Lars Thorsen har kalt Yousuf Gilani en «verbal ­jihadist», har Thorsen og to andre Sian-medlemmer likevel gått med på å møte Gilani og ­Muslimsk Dialogforum.

Noen dager før møtet, forteller Gilani at han selv er særlig ­nysgjerrig på hva Sian tror de kan få til med å skjende Koranen, utover å bidra til ­polarisering av samfunnet.

– Dette handler altså ikke om å overbevise Sian om å bli ­islam-elskere, men vi vil forstå hvorfor de brenner Koranen. Hva vil de oppnå? ­Motdemonstrantene som kaster stein under Sian-demonstrasjoner er like ille, så jeg håper dette møtet kan være et steg i riktig retning, sier Gilani.

I forkant av møtet har partene sendt hverandre spørsmål. Blant spørsmålene Muslimsk Dialogforum har oversendt Sian-­representantene og bedt dem forberede seg på, er: Hva er Sians forhold til nynazisme? Hva ­tenker Sian om at alle ­terrorhandlinger i Norge er gjennomført av ikke-muslimer? Hva tenker Sian om den voksende ­polariseringen i det norske samfunn? Er Sian i det hele tatt villige til å bygge bro med muslimer?

Suraer

Også Sian har sendt spørsmål i motsatt retning, innhentet fra deres medlemmer. Dette er noen av spørsmålene i det fire sider lange dokumentet: Hvor går skillet mellom kultur og religion? Vil muslimer bidra til brobygging ved å ta avstand fra den diskriminering av kvinner som fremkommer i Koranen og sharia-lovgivningen? I hvilken kontekst det er greit å vise frem Muhammed-karikaturer?

I dokumentet er det også inkludert en rekke suraer fra Koranen, som Sian vil at panelmotstanderne tar stilling til.

Håpefull ordstyrer

Det to timer lange møtet er tvilsomt nok til å besvare de mange spørsmålene de to partene har sendt hverandre. Hva de rekker er det Lars Petter Soltvedt som avgjør, som skal lede møtet.

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, og har blant annet vært ansvarlig for et studium i menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og konflikthåndtering.

– Jeg så det som mitt samfunnsansvar å ikke si nei. Samfunnet vårt er tuftet på dialog. Forhåpentligvis kan dette være første skritt mot det som kan være en fredelig sameksistens fremfor konflikt mellom to leire.

Ordstyreren er opptatt av samhandling og dialog, og det er nettopp et bidrag i retning av mer forståelse han håper kan komme ut av dialogmøtet.

Morgendagens møte skulle egentlig avholdes i forrige uke, på FN-dagen. Selv er Soltvedt inspirert av nettopp FN og spesielt den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelts forestillinger om verdenssamfunnet etter 2. verdenskrig.

– Han så for seg et samfunn som skulle være tuftet på ytringsfrihet, religionsfrihet, frihet fra frykt og frihet fra nød. Det er det som er mitt normative ståsted, forteller ordstyreren.

LES OGSÅ:

---

Dialogmøtet

  • Yousuf Gilani (V) har invitert Stopp islamiseringen av Norge (Sian) til et dialogmøte for å diskutere islam. Tre personer fra de to partene skal delta i et panel. Muslimske teologer får muligheten til å imøtegå kritiske påstander fra Sian, og vice versa.
  • I panelet sitter Yousuf Gilani, Hatice Elmacioglu, leder av Tyrkisk hovedorganisasjon i Norge, og Sajid Mukhtar, styreleder i Drammen moské. For Sian deltar Lars Thorsen, Anna «Fanny» Bråten og Ellen Due Brynjulfsen.
  • Møtet avholdes i Drammen i morgen, lørdag 30. oktober.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt