Verdidebatt

Hva om valget var i morgen?

Hva om neste års stortingsvalg var allerede i morgen? Hvis nykomlingen Sentrum da stilte til valg, ville mange av oss sannsynligvis ta sjansen på å gi partiet våre stemmer – med hjertet.

Av 40 profiler - les signaturene nederst i saken

Vi tilhører ei gruppe velgere på vandring, på søk etter et parti vi igjen kan stemme på med hjertet. Før valget i 2017 hevdet valgforskere at gruppa usikre talte flere hundre tusen. Det er derfor sannsynligvis vi som vil avgjøre hvem som skal styre landet etter 2021.

Undertegnede er trolig over gjennomsnitt samfunnsengasjerte. Vi representerer et bredt politisk fargespekter med bakgrunn fra mange parti, men kjenner oss alle hjemme i et bredt definert og blokkuavhengig sentrumslandskap. Vi identifiserer oss med de fellesverdiene som det har vært bred tverrpolitisk enighet om, som blant annet har fått sitt uttrykk i dagens opplæringslov.

LES OGSÅ: Dette er profilene som nå stiller seg bak Sentrum

Entusiasmen har forvitret

Vi er opptatt av å bygge broer og fremme respektfull dialog på tvers av forskjeller for å bremse polariseringen i samfunnsdebatten. Vi søker inspirasjon fra både verdikonservativ, kristendemokratisk og sosialliberal tenking, på enkelte områder også fra sosialt radikale impulser som er mer tydelig uttrykt på den politiske venstresida.

Vi opplever at entusiasmen og trua på de partiene vi oftest har støttet, dessverre har forvitret. Vi savner mer raushet i møte med mennesker på flukt. En mer kraftfull innsats i kampen for å gjøre Moder Jord god å bo på også for de som kommer etter oss. Tøffere prioriteringer i kampen mot utenforskap og økt solidaritet med de som sitter nederst ved bordet både på hjemme- og bortebane. At fellesskapets «store vi» får forrang framfor enkeltindividets interesser.

Mange av oss er engasjert i ideelt og frivillig klima-, flyktning- og solidaritetsarbeid. Når mer enn 80.000 medlemmer i Facebook-aksjonen «500 frå Moria – ikkje 50» erfarer at hensynet til politiske samarbeidspartnere har forrang foran vilje til å stille mer raust opp for de mest sårbare, svekkes tilliten vår til demokratiet. Må det virkelig være slik at blokklojalitet betyr mer enn det man brenner for? Hvor går kompromissets grenser?

LES OGSÅ: Er Sentrum et parti for «de kristne»? Her er deres svar

Tid for ny retning

Vi tror ikke at noen partier har de beste svarene på det meste. Vi er ikke enige om alle enkeltsaker, heller ikke om statsministeren bør hete Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. Begge er etter vårt syn både kompetente og kloke. Vi har respekt for Erna Solbergs trygge måte å styre Norge på i disse koronatider. Vi applauderer KrFs og Venstres innsats for å dra regjeringens politikk noen små skritt mot sentrum for å oppnå ambisiøse klimamål, høyt bistandsnivå og et anstendig og absolutt minstemål for mottak av antall kvoteflyktninger.

Men vi ønsker og ser behov for høyere ambisjoner. Samtidig vet vi, blant annet ut fra egne erfaringer fra partipolitisk arbeid, at hverdagspolitikken bestemmes mer gjennom kompromisser basert på innbyrdes styrkeforhold enn av det enkelte partis primære standpunkter. For å sikre også Frp blanke seire har vi derfor i dag et politisk tyngdepunkt flere grader til høyre for sentrum.

Vi mener en slik politikk samlet sett gir feil svar på tidens største utfordringer. Samtidig er vi ærlige på at heller ikke de største opposisjonspartiene, Ap og Sp, inngir stor tillit på de politikkområdene som betyr mest for oss, spesielt klima og innvandring. Vi våger likevel å tro at disse to i regjering vil bli presset av klima- og solidaritetsorienterte partier som MDG og SV til mer kraftfulle grep enn hva KrF og V i dag kan oppnå i allianse med H og Frp.

Hvis det var valg allerede i morgen, ville de aller fleste av oss derfor ha stemt for regjeringsskifte.

En spennende nykomling

Vi blir stadig utfordret fra politiske venner, spesielt i KrF og V: - Vi deler jo de fleste visjonene. Gi oss derfor økt styrke i kampen for å oppnå mest mulig på de viktigste politikkområdene.

Vi forstår at de mener alvor. Men vi tror ikke på den fellesborgerlige resepten. For de fleste av oss er det utenkelig å stemme slik at vi indirekte nok en gang kan bli medansvarlige for at et populistisk høyreparti fortsatt skal få sette sine tydelige fotavtrykk på politikken. Da gjenstår bare partier som vil flytte tyngdepunktet lenger mot sentrum-venstre og har en politisk profil som vi samlet sett kan stille oss bak. Slike alternativer er det i dag dessverre få av.

Derfor har nykomlingen «Sentrum» fanget vår interesse. Partiets første signaler om fokusområder og verdimessig og politisk tilnærming har så langt appellert til oss.

LES OGSÅ: Kjell Ingolf Ropstad: «Vi skal være det ledende sentrumspartiet»

En stemme til Sentrum

Jo, vi har som mange motforestillinger mot nye partier. Vi vil selvsagt at stemmene våre skal gjøre en forskjell. Likevel spør vi: Kanskje er det akkurat nå, når så mange roper etter partier som gir håp om ny politisk vilje og kraft, det er tid for både «ny vin» og «nye skinnsekker»?

Derfor ønsker vi å bidra til at Sentrum får sjansen til å stille opp og vise hva partiet er og duger til. Noen ser med optimisme konturene av et parti med større mot enn de etablerte til å bryte ned stengsler bygget av unaturlige skillelinjer og blokkgrenser. Andre av oss har mer tvil. Bare tiden vil vise.

Hva om valget var allerede i morgen? Hvis partiet Sentrum da stilte til valg, ville mange av oss sannsynligvis ta sjansen på å gi det våre stemmer – med hjertet.

Vidar Mæland Bakke, Rogaland

Elsa Bakken, Trøndelag

Gunnar Bjerknes-Haugen, Viken

Gaute Brækken, Rogaland

Tore Christiansen, Nordland

Tor Audun Danielsen, Agder

Gerd H. Ege, Troms og Finnmark

Kjell Mangor Flotve, Rogaland

Reidun Gudmestad, Rogaland

Hans Christian Hagen, Trøndelag

Atle Hagtun, Innlandet

Parissa Hamedan-Nejad, Rogaland

Svein Helgesen, Agder

Morten Andreas Hem, Vestland

Sverre Hetland, Rogaland

Torunn Haugen Jerstad, Agder

Anne Marie Bagstad Jøranli, Innlandet

Torleif Knudsen, Agder

Leif Kåre Lende, Rogaland

Anne-Berit Lilletun, Agder

Steinar Lund, Vestfold og Telemark

Bjørg Malme, Viken

Leif Jon Paulsen, Rogaland

Ragnvald Riis, Rogaland

Terje Rott, Rogaland

Gro Skartveit, Rogaland

John Selmer Skiftesvik, Vestland

Gunnar Skaar, Agder

Anne Brit Stråtveit, Agder

Gunvor Sønnesyn, Vestland

Ingeborg Tveter Thoresen, Vestfold og Telemark

Ingebjørg Torjussen, Agder

Hanne Tufthaug, Nordland

Randi Gran Tørring, Oslo

Ola Undheim, Rogaland

Torhild Roland Vetvik, Agder

Odd Anders With, Trøndelag

Torbjørg Aalborg, Oslo/Spania

Ragnhild Mestad, Rogaland

Elise Ljung, Rogaland

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt