Verdidebatt

Et godt integreringsforslag

Frp kan forsikre Håvik om at vårt forslag ikke går ut på å skjule ulovlige innvandrere fra politiet, slik han selv har erfaringer med. Vårt forslag er å legge til rette til at noen få personer som ikke kan hjelpes i nærområdene, skal få en mulighet til å lykkes i Norge.

Jon Helgheim

Innvandringspolitisk talsperson, Fremskrittspartiet

Pastor Frank Håvik mener vi er uansvarlige når vi foreslår at privatpersoner kan få lov til å ta mer ansvar for mottak av en begrenset mengde flyktninger. Han mener flyktninger ikke må måles i kostnader og hevder han selv er en av de som hjelper flyktninger.

Hans innlegg røper ikke stort mer enn at han ikke kan ha lest eller forstått vårt forslag. Vårt forslag innebærer at engasjerte privatpersoner som ønsker å hjelpe, skal kunne gjøre dette i tett samarbeid med kommunen. Kommunen skal fortsatt ha ansvaret for språkopplæring og andre oppgaver som det kreves kompetent personale til.

Viktig hverdagsintegrering

At menneskers verdi ikke kan måles i kroner og øre, er alle enige om. Men at tiltak for å hjelpe mennesker kan måles i kostnader og resultater, er det ingen tvil om. Vi bør hele tiden se etter de beste måtene å hjelpe folk på, og kutte ut dyre ordninger som ikke virker.

Engasjerte privatpersoner kan for eksempel bidra med å skaffe husly og være delaktig i hverdagsintegreringen. De kan også bli med på å ta noe av kostnadene for dette, for eksempel fritidsaktiviteter og lignende.

Nylig snakket vi med en ung kvinne som kom som flyktning til Norge med familien sin. Hun fremholdt at noe av det viktigste for deres integrering, var en vertsfamilien som tok ansvar for dem. At pastor Frank Håvik frykter at dette forslaget vil avdekke at viljen til å hjelpe blir borte så raskt man må gjøre noe selv, får være hans problem.

LES OGSÅ: Helgheim etter Moria-brannen: – Disse 50 vi henter, er ikke reelle flyktninger

Asylsøkere med endelig avslag

Håvik skriver i sitt innlegg at han selv er en av de som har stilt opp for flyktninger. Det er underlig at han selv har gjort det, men ønsker å nekte andre å gjøre det samme. Kanskje er det fordi Håvik har misforstått hva det vil si å stille opp for flyktninger. Flyktninger er personer som har fått opphold i Norge fordi de er forfulgt og trenger beskyttelse.

Personene som Håvik har stilt opp for var asylsøkere med endelig avslag på søknaden. De var med andre ord ikke flyktninger med behov for beskyttelse i Norge. Personer med endelig avslag på søknaden skal returneres til sitt hjemland, ikke skjules for politiet i Norge, slik Håvik har forsøkt.

Ved å holde asylsøkere med endelig avslag i Norge, i stedet for å returnere dem, skaper man bare problemer. Det gir falske forhåpninger og til slutt må politiet gripe inn. Det vil selvsagt være traumatiserende for barna i familien, men kunne vært unngått om ikke Håvik hadde bidratt til å holde de her ulovlig.

Har tro på forslaget

Vi kan forsikre Håvik om at vårt forslag ikke går ut på å skjule ulovlige innvandrere fra politiet, slik han selv har erfaringer med. Vårt forslag er å legge til rette til at noen få personer som ikke kan hjelpes i nærområdene, skal få en mulighet til å lykkes i Norge. Vi har tro på at mer involvering, omgang og oppfølging av og med nordmenn, vil gi bedre resultater enn dagens heloffentlige løsning som bevislig gir dårlige integreringsresultater.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt