Verdidebatt

Nyt fattigdommen!

Høyre har kommet med forslag til ny utviklingspolitikk. Mange i bistandsbransjen er skuffa. Men at Høyre fronter handel, handel og handel bør ikke overaske noen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Anne Håskoll-Haugen

Frilansjournalist

Høyres forslag til ny utviklingspolitikk får noen til å steile. I intervju med Vårt Land er utviklingsministeren tydelig opprørt. Kirkens Nødhjelp synes Høyre senker ambisjonene for Norges bistandsinnsats. Norsk Folkehjelp smeller til og kaller forslaget «utdatert og selvsentrert.» Norad-sjefen sier til Vårt Land at han er «bekymret for at det legges økt vekt på egeninteresser i global bistand» - riktignok uten referanse til Høyres forslag, det ville kanskje vært vel vågalt av en Norad-direktør.

Handel, handel, handel

Men Høyres forslag er helt å forvente – alt den fremmer er jo kjernen i Høyres verdier: Effektivisering, målstyring, legge til rette for norsk næringsliv ute i verden, mer til Norfund, helst litt mindre i bistand og ellers: handel, handel, handel.

«Handel og internasjonalt samarbeid er en drivkraft for økonomisk vekst og en forutsetning for utbredelse av demokrati og menneskerettigheter» slår Høyre fast i det nye forslaget. Og: Norge skal bidra til at «mennesker kan arbeide seg ut av fattigdom.» For der venstresiden mener fattigdom er en konsekvens av kapitalismen – vil høyrefolk si at fattigdom først og fremst er et symptom på for lite kapitalisme.

Kjente takter fra Høyre

Egentlig er det ikke så mye nytt i forslaget. Den som har fulgt med i timen, vet at Høyre i mange år har snakket samme språk:

I 2013 ville Høyre kutte i bistanden med 700 millioner kroner, ha færre bistandsland og varslet kroken på døra for bistand til Latin-Amerika, en region som alltid har vært venstresidens prosjekt.

I 2014 foreslo regjeringen å øke bevilgningene til næringsutvikling i utviklingsland med 290 millioner kroner. Samme år ble det besluttet å skrive en melding til Stortinget om «viktigheten av en offensiv politikk for globalisering og frihandel.»

I 2015 kom Stortingsmeldingen Sammen om jobben om hvordan norsk bistand skal bidra til fattigdomsreduksjon gjennom å legge til rette for private investeringer i utviklingsland. Tidligere samme år opprettet daværende utenriksminister en ny avdeling i UD på 60 personer som skulle jobbe «for å fremme norsk næringsliv i utlandet, mer fokusering på næringsutvikling innenfor utviklingssamarbeidet.»

I 2016 åpnet Høyre for i sitt forslag til partiprogram at 1 prosentmålet ikke lå fast: «Én prosent, 0,98 eller 1,2 prosent er mindre viktig», sa Nicolai Astrup til Bistandsaktuelt den gangen.

LES OGSÅ: «Hei, Høyre! Det er ikke akkurat slik at man kaster penger etter verdens fattige for tiden»

Frieri til Frp

Det som kanskje er annerledes denne gangen er at med dette forslaget er Høyre enda tydeligere på at handel er løsningen på verdens fattigdom. Der partiprogrammet 2017–2021 snakket om at «hjelp til utvikling i andre deler av verden handler om vårt ansvar for å hjelpe våre medmennesker», er det nye forslaget blottet for slike formuleringer.

At en utviklingsminister fra KrF nå er opprørt over Høyres program handler nok om følelsen av å bli dumpa for en annen: For mens Høyre tidligere har forsøkt å blidgjøre KrF, blant annet ved å gjenopprette utviklingsministerposten, er dette programforslaget først og fremst et frieri til Frp. Frp har jo helst villet avvikle hele utviklingsbistanden, men om noe, vil de i hvert fall være fornøyde med å bruke milliardene på næringsfremme.

Et borgerlig regjeringsflertall er helt avhengig av Frp, og mindre av KrF som ligger stabilt under sperregrensen. Derfor kan man også se Høyres endring i programmet som en posisjonering, like mye som uttrykk for egen politikk. Da blir også nyheten om at Høyre er i utakt med egne velgere mer forståelig. 66 prosent av Høyres velgere ønsker å opprettholde målet om én prosent av statsbudsjett til bistand.

Nyt fattigdommen!

Dessverre ser det ut til at det vil være fattige i verden uansett hva det står i norske partiers programmer. Den nederlandske kunstneren og provokatøren Renzo Martens har reist rundt i noen av verdens fattigste områder med sin gigantiske kunstinstallasjon med bokstaver som lyste Enjoy poverty! «Dere kommer alltid til å være fattige», fortalte han de han møtte; «Det er bare å nyte det.» Prosjektet kan du se i filmen ved samme navn. Provoserende, deprimerende – men dessverre antagelig sant.

LES MER:

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt