Verdidebatt

Slapp av, det er fortsatt lov å være transfob

Du må gjerne fronte tokjønnsmodellen, du må gjerne mene hva enn du vil om transpersoner, du må gjerne skrive kronikker til du får krampe i fingrene. Et vern mot hatytringer handler ikke om det.

Karoline Skarstein

Sosiologistudent og transperson

Det er nå over to år siden Stortinget ba om at transpersoner fikk et strafferettslig vern mot hatytringer, men ting tar tid. Og i de to årene som har gått, har stadig flere kristne slått alarm.

Men for å starte med det første først. Nylig skrev Jorunn Hasle i et innlegg på verdidebatt.no at «Slik loven er nå, er ingen konkrete grupper nevnt. Det nye i dette forslaget er at en bestemt gruppe tildeles en særposisjon.»

Dette er fullstendig feil. Loven straffer allerede hatytringer basert på hudfarge, etnisk opprinnelse, seksuell orientering og nedsatt funksjonsevne. Den innlemmer også hatytringer mot personers religion eller livssyn. Hasle og flere kritikere er altså selv beskyttet gjennom den særposisjonen de frykter transpersoner vil få.

Høy terskel for straff

Avisen Norge I Dag har også engasjert seg og produsert en rekke propagandapregede artikler. Det hele kulminerte for en måned siden med at Bjarte Ystebø gikk ut og slo alarm om det han kalte en kommende katastrofe. Han frykter at innlemmelse av transpersoner kan gå på akkord med trosfriheten og skriver blant annet at «det vil føre til at kristne blir satt i fengsel for å forkynne Guds Ord. Eller hvem vet, kanskje bare det å lese Guds Ord offentlig kan bli straffbart.»

Skeive har hatt dette vernet i en årrekke allerede, uten at hverken Ystebø eller noen andre har blitt straffeforfulgt for å lese fra bibelen. Så hva er nytt? Det vil fortsatt, selv med innlemmelse av transpersoner, være høy terskel for faktisk å kunne straffeforfølge noen for hatefulle ytringer. Så hvorfor er det ekstra ille å gi transpersoner det samme vernet som veldig mange andre sårbare minoriteter?

Domstolen avgjør

Jorunn Hasle skriver at «Siden det er følelsen av å være krenket som teller, er resultatet i en slik konflikt gitt.» Men det er jo ikke riktig. Ystebø har løftet den samme retorikken og skriver at «Det skal liten fantasi til for å se for seg hva som kan skje.»

Men mye av debatten blir ført på feile premisser. Det er riktignok opp til hver enkelt å avgjøre for seg selv om man opplever noe som krenkende eller ikke, men det er opp til domstolen å avgjøre om den aktuelle krenkelsen faktisk er en krenkelse som bryter med loven, og om krenkelsen i så fall er straffbar.

KrFs Geir Sigbjørn Toskedal sier til Norge i Dag at «KrFs hovedposisjon er at vi er i mot mobbing, trakassering og hatefulle ytringer på alle måter. Men når det gjelder å bevare trosfrihet, meningsfrihet og ytringsfrihet; Der viker vi aldri.»

Problemet er bare at man virker å fullstendig glemme at det går en grense også i ytringsfriheten for hva man faktisk kan si til andre mennesker. Og trosfriheten er for all del retten til å tro på akkurat det du vil, men det er ikke retten til å trakassere og hetse. Både Toskedal, Ystebø og Hasle vernes allerede av paragraf 185. Uten at det fratar meg friheten til å mene hva jeg vil om religion. En innlemmelse av transpersoner vil heller ikke begrense ens meninger om kjønn.

Ystebø kan ta det med ro

Med andre ord, du må gjerne fronte tokjønnsmodellen, du må gjerne mene hva enn du vil om transpersoner, du må gjerne skrive kronikker til du får krampe i fingrene, men et vern mot hatyringer handler ikke om det.

Og vi vet faktisk noe om hvor grensen vil gå om transpersoner innlemmes, for paragrafen er prøvd i rettsvesenet tidligere. Og det skal mye til. Dette handler om å for det meste verne enkeltpersoner mot hets. Det vil fortsatt være stort rom for å fremme transfobiske holdninger, også etter innlemmelsen. Så både Ystebø og alle andre kan ta det helt med ro.

LES OGSÅ:

Joel Halldorf om «cancel culture»: Alle skal ikke få taletid og spalteplass overalt

Islamsk Råd vil ikke at koranbrenning skal dekkes av ytringsfriheten

Fryktar samanbrot av den offentlege samtalen: – Kostar det for mykje å ta del, så lar ein heller vere

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt