Verdidebatt

Gi meg en politiker! (helst før neste valg)

Gi meg en politiker som ser menneskene rundt seg, selv om de banner, lukter og mangler ei tann!

Hans Anton Grønskag

Forfatter

Gi meg en politiker som er kunnskapsrik! Studier eller arbeid duger som læreanstalter. Arbeidsbakgrunnen bør være av en viss varighet - gjerne utenfor finans, media, markedsføring, lobby, familiekonsern, eller steder der arbeidsantrekket må være trendy!

Du må kunne føre deg naturlig blant fiskere, bønder, jordmødre, gruvearbeidere og snekkere! Du bør lytte mer enn du snakker! Prater du på innpust og utpust om et hvilket som helst emne som du ikke har greie på, er du ikke min politiker! (Du må ikke smile når det ikke er naturlig!)

Byfolk og bygdefolk

Du bør kunne se mennesker rundt deg, selv om de banner, lukter og mangler ei tann! Er du selvsikker bør du ha en god grunn for det – ellers tror jeg du er eplekjekk og umoden!

Jeg ønsker meg en politiker som har verdier, og som vil stå opp for disse verdiene, selv om det ikke lønner seg! Dersom du er av den mening at alt kan selges, er du ikke politiker, men kremmer! Da har du ingen ting i politikken å gjøre!

Du bør kunne endre standpunkt når folk overbeviser deg om at du har tatt feil! Du må ha evnen til å lytte til barn, unge, uføre, gamle, eldgamle, fylliker, narkomane, flyktninger, innvandrere, minoriteter, byfolk, bygdefolk, syke og nettroll med samme respekt og empati som om du satt i audiens hos kongen av Saudi Arabia!

Fremfor alt bør du ha evnen til å jobbe for gleden, mer enn for effektivitet, profitt og ære! De unge trenger forbilder som gjør sitt beste - er kloke, demper presset om å være perfekte, glatte, jålete og vinnere!

• LES OGSÅ: Berit Aalborg: – Ropstads valg av liberale Ida Lindtveit Røse viser at han er mer opptatt av fornyelse enn mange tror

Inderlig ønske

Du bør omgi deg med gode venner! Unngå gutteklubber og jentegjenger som dyrker sin egen fortreffelighet!

Du bør også vite forskjell på mitt og ditt! Av den grunn må du føre opp utgifter til hoteller og reiser når du er edru – gjerne ved kjøkkenbordet til bestefar når han forteller deg om slitet med tømmerfløtinga i Glomma da han var ung. Lytt til bestefar, selv om du skriver! Med litt øvelse er det lettere enn å prate uten å puste.

Mest av alt vil jeg inderlig ønske meg en politiker som ikke er historieløs! Dersom vedkommende ikke husker tida før oljealderen, da må man ty til de som vet! Dersom du møter noen gamlinger som levde i svarthvittbildetida, eller falma fargebildetida – lytt! De kan fortelle deg historier om at lek og arbeid fantes i rikt monn selv om man ikke brukte fly for å være sammen, og at det å spare penger til en investering ikke førte til kvalme og diaré!

Min politiker

Du bør også huske at alle konsulentprosjektene du bevilger penger til, for eksempel det å gjøre skolen mobbefri, kunne du ha spart dersom du hadde tatt en prat med den beste og klokeste læreren på din egen barneskole, selv om vedkommende har vært pensjonist i mange år. Erfaring er ikke farlig. Verden må ikke oppfinnes i hver generasjon. Det må du forstå dersom du vil bli min politiker!

Snart starter valgkampen igjen! Jeg speider etter mine favoritter, og vi må påvirke partier og valgkomiteer, slik at de plukker ut de som holder mål! Resten får stå med alle frasene i strupen mens de prøver å forstå inni hodene sine hvaverdier er, og sakte forsvinne ned i historiens avgrunn som parenteser!

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt