Verdidebatt

Islam-motstandere og muslimer møtes til debatt

Lokalpolitiker Yousuf Gilani inviterer Stopp islamiseringen av Norge (Sian) til debatt. Sian-leder Lars Thorsen har sagt ja.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lars Thorsen, lederen av Sian, har i et intervju med Byavisa Drammen kalt muslimske Yousuf Gilani «en verbal jihadist, som etter hans mening er farligere enn en jihadist med våpen». På Sians nettsider har han skrevet at Gilani er en «farlig brobygger for Norge», ifølge Dagsavisen.

Gilani er lokalpolitiker i Drammen og tidligere varaordfører i byen. Hani mener et slikt møte er viktig med for at begge parter kan forstå hverandre bedre.

Dette er andre gang på kort tid at Sian inviteres av muslimer til samtale. Denne uken fortalte Vårt Land om den muslimske butikkeieren Wakas Mir, som også har invitert Lars Thorsen til samtale.

Gilani ønsker å oppklare misforståelser

– Jeg opplever at Stopp islamiseringen av Norge misforstår muslimer i Norge, og jeg vil gjerne at vi oppklarer dette, sier Gilani til Vårt Land.

Lars Thorsen i Sian sier at han flere ganger har invitert muslimer til dialog uten at noen har tatt imot invitasjonen. Dette er første gang Sian får invitasjon fra muslimer.

– Jeg er åpen for dialog og mener det er viktig at begge partene får sagt sitt for å ha en bedre forståelse av hverandre, sier Thorsen til Vårt Land.

Overfor Dagsavisen presiserer Thorsen at han mener det er islam han anser som farlig, og ikke muslimene.

Oslo 20200620. 
Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) med stand på og demonstrasjon på Mortensrud. Her blir de best om å pakke sammen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lars Thorsen, leder av Stopp islamiseringen i Norge (SIAN), hadde politibeskyttelse da han holdt tale på Mortensrud. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kan vi forvente bråk denne gangen?

Stopp islamiseringen av Norge er mest kjent for gateappeller der de kommer med harde utfall mot islam og Koranen. Sist gang var på Mortensrud i Oslo der de ble møtt av motdemonstranter som kastet tomater, egg og gjenstander mot Sians folk. I Kristiansand gikk motdemonstrantene til angrep da Sian-leder Lars Thorsen kastet Koranen i bakken.

– Er dere forberedt på at motdemonstranter kaster egg og tomater på møtet?

– Nei, vi forventer ikke bråk eller vold. Det hjelper heller ikke på debatten om noen kaster egg, sier Yousuf Gilani som understreker at de vil formidle tydelig hvordan de vil at de som kommer for å høre på debatten oppfører seg

Lars Thorsen vil ikke spekulere i om det kan oppstå bråk:…

– Men dersom volden beveger seg inn mot debattpanelet, blir det veldig alvorlig, sier Lars Thorsen, som er fornøyd med forberedelsesmøtet

– Det ga oss mulighet til å bygge tillit til hverandre, sier han.

Vi kan forvente seks personer i panelet

Torsdag denne uken møttes Thorsen for å forberede debattmøtet. Gilani hadde med seg det som er hans arbeidsgruppe for debattmøtet – Sv-politiker Nazir Gondal og Hatice Lük, leder for Tyrkiske foreningers Hovedorganisasjon i Norge.

Thorsen hadde med seg to andre Sian-medlemmer, nestleder Ellen Due Brynjulfsen og Anna Fanny Bråten.

Hver side skal ha med to personer i panelet, altså tre personer i tillegg til Gilani og Thorsen. I tillegg ønsker de en nøytral ordstyrer.

– Jeg har ikke bestemt hvem som skal være med fra min side enda, men det må ikke nødvendigvis være Sian-medlemmer, sier Thorsen.

Gilani har heller ikke navnene på de to andre klare, men ønsker å ha med seg en muslimsk teolog.

På forhånd tilbys Sian å sende inn spørsmålene de ønsker å stille i debatten

– Det er viktig at Sian får grundige svar. Derfor kan de sende inn spørsmål, slik at en muslimsk teolog kan begrunne svarene i detaljer, sier Gilani.

Lars Thorsen er imidlertid ikke opptatt av å få spørsmål om Sian på forhånd.

– Vi tar våre svar på sparket. Det er jo vi som angriper den teologien til muslimene. Derfor er det heller nødvendig for dem å komme forbredt, sier han.

Avviste islamisering

Ifølge Gilani ble det allerede på det forberedende møtet torsdag tatt opp misoppfatninger.

– Det var et fint møte hvor vi fikk oppklart en del misforståelser Sian har om islam, forteller Gilani.

Hvilke misforståelser snakket dere om?

– Sian var opptatt av at Norge holdt på å bli islamisert. Vi presiserte at dette ikke er realitet. Blant annet debatten om flerkoneri hadde de reagert kraftig på. Her avklarte jeg at de fleste muslimene ikke er enige i flerkoneri, sier Gilani.

Koran i bakken

På møtet snakket de også om en konkret hendelse da Sian holdt en demonstrasjon i Drammen i fjor. En koran som Sian-medlem Ellen Due Brynjulfsen holdt i hånda havnet på bakken.

– Hun fortalte at hun ikke hadde noen planer om å kaste koranen. «Den er min», sa hun da politiet prøvde å dra den ut av hånden hennes og dermed havnet i bakken, forteller Gilani.

Thorsen bekrefter hendelsen, og legger til:

– Det kan man tydelig se i videoen vår. Hun drar seg ut av situasjonen når politiet blir pågående. Da var det en automatisk reaksjon for henne å kaste den, forteller Thorsen.

LES MER:

Betaler motdemonstrantenes bøter etter Sian-bråk

• Opptøyer da SIAN hadde markering i Kristiansand

Dialog er beste løsning

Planlagt Sian-markering i Oslo bekymrer

---

Yousuf Gilani

  • Norsk lokalpolitiker i Drammen som har representert både Arbeiderpartiet og Venstre.
  • Utdannet lærer ved Høgskolen i Vestfold
  • Innvalgt i Drammen bystyre for femte gang ved kommunevalget i 2015.
  • I august 2014 tok han og noen venner initiativet til en demonstrasjon i Oslo mot ekstremisme. 5.000 mennesker deltok.

---

---

Lars Thorsen

  • Leder for Stopp islamisering av Norge (Sian) fra 2019.
  • Sian er en organisasjon som selv beskriver seg som anti-islamsk.
  • Thorsen ble i fjor dømt til 30-dagers betinget fengsel og en bot på 20.000 på grunn av hatefulle ytringer

---

Amna Iqbal

Amna Iqbal

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Verdidebatt