Verdidebatt

Hvorfor må man servere vafler for å flagge med Pride-flagget?

Det bør være tilstrekkelig at flagging fra kommunens bygninger er del av en markering som har allmenn interesse i kommunen.

Bilde 1 av 2

Nikolai Astrup

Kommunal- og moderniseringsminister

På Vårt Lands debattforum, Verdidebatt.no, den 30. juni skriver Reidar Holtet at Høyre er ugjenkjennelig fordi jeg har tatt til orde for å gjøre det lettere for kommunene å flagge med regnbueflagget fra kommunens bygninger. Jeg mener at han bommer på minst to områder.

Historieløst å kjempe imot Pride

For det første mener han at det er dumskap å delta i Pride. Det er jeg helt uenig i. Gjennom 50 år har Pride-bevegelsen jobbet for likestilling og grunnleggende menneskerettigheter for alle, uavhengig avkjønn og seksualitet. De kjemper mot diskriminering av LHBT-personer. Og de feirer frihet, kjærlighet og mangfold - grunnleggende verdier i vårt samfunn. Det er ikke dumhet å delta i Pride. Det er historieløst å kjempe imot.

For det andre mener han at forslaget mitt om flagging fra kommunenes bygninger er kontroversielt. Det er jeg også uenig i. Det er allerede lov til å flagge med regnbueflagget fra kommunenes offentlige bygninger i dag. Men loven, som er fra 1933, stiller krav om at man må avholde et fysisk arrangement i kommunens bygninger for å heise andre flagg enn det norske, samiske eller kommunens eget flagg.

Gammeldags og lite fleksibel lov

I praksis betyr det at en digital Pride-markering eller cup-seier til det lokale fotballaget ikke kan feires ved å heise Pride-flagget eller klubb-flagget i kommunen med mindre kommunen samtidig inviterer til vafler og kaffe på rådhuset.

Jeg mener at det er gammeldags og lite fleksibelt å kreve at det avholdes en fysisk markering for å flagge. Derfor vil jeg foreslå en lovendring som innebærer at det er tilstrekkelig at flaggingen er del av en markering som har allmenn interesse i kommunen uavhengig av om det gjennomføres et fysisk arrangement eller ikke.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt