Verdidebatt

På grensen til usant fra Søreide

Hvis denne pandemien har lært oss noe som helst, så er det at EØS-avtalen ikke er svaret på alt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fredrick Bjerke, landstyremedlem i Ungdom mot EU

Torstein Buskaker, organisatorisk nestleder, Bergen Senterungdom

Edel Marie Tokstad Einarsen, leder for Verdal Senterungdom og folkevalgt for Verdal kommune

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide skriver 9. mai i Vårt Land om det norske samarbeidet med EU og EØS under Covid-19 pandemien. Det som kommer til uttrykk i kronikken er langt mer oppsiktsvekkende enn man skulle tro. Søreide klamrer seg til at EU har vært en viktig bidragsyter for bekjempelse av Covid-19 i Norge. Med all respekt for utenriksministeren, må vi si at vi opplever dette som så langt fra sannheten, at det er på grensen til en usannhet.

Sverige kom oss til unnsetning

Det er skremmende hvordan realiteten blir omskrevet for å fremstille EU og europeisk samarbeid i et godt lys. Søreide hevder at EU og EØS-avtalen har vært grunnen til at vi har fått tak i smittevernutstyr. Søreide glemmer å nevne at visse EU-land gjorde alt de kunne for å forhindre at Norge faktisk fikk smittevernutstyr. VG skriver følgende 18. mars: «EU-kommisjonen vedtok 14. mars en forordning som innfører en godkjenningsordning dersom smittevernutstyr skal eksporteres utenfor EU. Dette medfører at for å eksportere smittevernutstyr til Norge må det foreligge en godkjenning for eksport fra myndighetene i det relevante EU-landet». Dette må Søreide ha vært klar over.

Videre skriver utenriksministeren, «Om noe har denne pandemien understreket behovet for å verne EØS-avtalen». Hittil har ikke Søreide kommet med noen eksempler på hvordan EU har gjort noe spesielt avgjørende for Norge under denne pandemien. Det var nemlig Sverige som til slutt satte ned foten ovenfor EU-kommisjonen og gav oss utstyret EU forsøkte å stanse. Dette har ingenting med europeisk solidaritet eller noen EØS-avtale å gjøre, det skyldes sunn fornuft og et godt bilateralt samarbeid med våre gode naboer i Sverige.

LES OGSÅ: Robert Mood og Tor Rune Raabye: «Manglende vilje og evne gjør at Norge ikke er godt nok forberedt»

Polen beslagla håndsprit til Norge

Vi kan fortsette, eksemplene er mange på hvordan EU har feilet under en av sine store prøver. Ta Polen for eksempel. 25. mars skriver NRK at Polen beslaglegger hundretusener av flasker med håndsprit som skal til Norge. Dette er ifølge Dag Sørlie Lund hos advokatfirmaet Hjort, et klart brudd på EØS-avtalen. «EØS-avtalen og EU-retten har forbud mot den type eksportrestriksjoner. Polen er et EU- og EØS-land og må følge reglene som gjelder», sier Lund til NRK. Hvor er EU her? Hvor er solidariteten? Hvis det er slik det europeiske samarbeidet, gjennom EU, i realiteten kommer til uttrykk når det er vanskelige tider, hva skal man så med det?

I samme artikkel sier pressetalsperson Siri R. Svendsen i UD følgende til NRK: «Utenriksdepartementet er kjent med saken, og vi er i dialog med polske myndigheter for å avklare situasjonen».

Ifølge Aftenposten, 25. mars, ber Spania, et fullverdig medlem av EU, NATO om humanitær bistand. Hvorfor henvender Spania seg til NATO? Er det ikke mer naturlig at de henvender seg til EU? Dette er nok et tydelig eksempel på hvor alvorlig EU har sviktet under denne pandemien.

EU sviktet

Vi mener Søreide uttaler seg uheldig. Her forsøkes det å tegne et fantastisk bilde av et politisk og økonomisk samarbeid gjennom Den europeiske union, som på mange måter sviktet under denne krisen. Er dette et forsøk på å fjerne fokuset fra hvor dårlig forberedt Norge var på denne krisen? Norge manglet nesten alt. Det var et lykketreff at vi evnet å få tak i det vi trengte da pandemien var et faktum.

Senterpartiet har lenge snakket om selvforsyning av mat, men også av andre nødvendige ting som medisinsk utstyr. Dette har blitt ignorert av dagens regjering. Senterpartiet fikk nylig gjennomslag for et forslag om å få på plass en beredskapsmodell for produksjon av viktige legemidler i Norge. Det er slik politikk vi trenger mer av. Det bør også nevnes at ingen av regjeringspartiene var blant de partier som støttet forslaget og sikret flertall i Stortinget.

Selvforsyning

Hvis denne pandemien, som fortsatt er pågående, har lært oss noe som helst, så er det at EØS-avtalen ikke er svaret på alt. Covid-19 har bevist at bilaterale avtaler og gode forhold til andre nasjonalstater enkeltvis, er det som gjelder. Vi kan ikke alene basere oss på at alle andre skal hjelpe oss, vi må faktisk ta ansvar for å ha beredskap selv også. Vi må hjelpe oss selv først, slik den nåværende pandemi har demonstrert at alle andre land i all hovedsak gjør når krisen virkelig inntreffer. Det har ikke vært solidaritet eller samarbeid gjennom EU som har vært avgjørende så langt under denne pandemien, men handlekraften til den enkelte nasjonalstaten i møte med den.

Selvforsyning, beredskap og bilaterale avtaler er hva vi må fokusere på i fremtiden, ikke på EU.

LES MER:

Kathrine Kleveland: EU og EØS har svekket immunforsvaret vårt

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt