Verdidebatt

Verken krig eller influensa

Vi trenger stor saklighet når vi skal diskutere konsekvensene av koronaviruset. Å sammenligne viruset med en krig kan derimot skape uheldige assosiasjoner.

Espen Ottosen

Teolog og filosof

For et par dager siden kom jeg over en reklamefilm for Joe Biden, den demokratiske presidentkandidaten i USA, som angrep Donald Trump. I filmen gjøres det et stort poeng av at flere amerikanere nå er døde på grunn av koronaviruset enn av Vietnamkrigen på 1960-tallet.

Men sammenligningen er irrelevant. De aller fleste som ble drept i Vietnam, var unge, friske menn. De aller fleste som dør av koronaviruset, er over 70 år og har underliggende sykdommer.

I tillegg er det å dø i krig og det å dø av en sykdom to helt forskjellige ting. USA kunne unngått en krig i Vietnam. Men viruset kommer ubedt over landegrensene. Normalt sørger en alminnelig sesonginfluensa for at omtrent 50.000 mennesker dør i løpet av noen måneder i USA, men det er neppe noen som har brukt dette tallet som et relevant argument i en valgkamp.

De mange kistene fra Vietnam

Mitt poeng er ikke å bagatellisere koronavirusets dødelige konsekvenser. Jeg vil heller ikke mene så mye om Trumps spesifikke håndtering av pandemien. Det går selvsagt an å fortvile over Trumps upresise og selvskrytende retorikk, men hvis temaet er pandemiens faktiske konsekvenser, er det lite sannsynlig at antall døde ville vært mye lavere med en annen president. Viruset har truffet hardt også land som ledes av politikere med en helt annen profil – som Spania og Frankrike.

Vietnamkrigen frembringer svært sterke følelser hos mange amerikanere. Det var blant annet de mange kistene av døde soldater som sørget for at USA til slutt trakk seg ut av Vietnam. Antagelig var det nettopp disse assosiasjonene som gjorde sammenligningen så fristende for Bidens medarbeidere. Det de ville signalisere, noe subtilt, var at Trump er ansvarlig for enda flere døde amerikanere enn Vietnamkrigen sørget for. Og nettopp derfor er retorikken så uheldig.

Knusende kritikk av norske myndigheter

Også i Norge er koronaviruset blitt sammenlignet med en krig. «Dette er krig. Vi må slåss», påsto lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg i Debatten på NRK 17. mars. Hun sammenlignet dessuten pandemien med 2. verdenskrig og kom med knusende kritikk av norske myndigheter et par dager etter at Norge hadde innført svært inngripende tiltak for å stanse (eller bremse) koronavirusets herjinger.

I dag fremstår en del av påstandene fra Alvik Nyborg som direkte useriøse. Kanskje aller verst var hennes støtte til muligheten for at 150.000 nordmenn ville dø av viruset. Regnestykket skyltes at virusets dødelighet ble knyttet til forholdet mellom antall døde og antall registrerte smittede i Italia, men uten at noen tok høyde for mørketall (som enten var store eller svært store).

Så er ikke problemet at forskere – når det er mye usikkerhet – er noe uenige om både situasjonsbeskrivelse og tiltak. Problemet er mangel på saklighet og en språkbruk som skaper følelser fremfor nøktern refleksjon. Og her feilet Alvik Nyborg.

LES OGSÅ: Espen Ottosen: «De som pleier å uttale seg i store bokstaver, gjør det også om koronaviruset»

Den reelle dødeligheten er mangedobbel

Noe av det samme skjer – med motsatt fortegn – når koronaviruset sammenlignes med sesonginfluensa. Hvorfor? Jo, fordi ingen land innfører særlig gjennomgripende tiltak når influensaen rammer (utover å anbefale vaksine for sårbare grupper). Dermed innebærer sammenligningen en tydelig beskjed om at en nedstegning av samfunnet er totalt unødvendig.

Nå er det helt greit å tenke ulikt om nøyaktig hvor strenge tiltak Norge burde ha innført. Fortsatt er forskere uenige om hvorvidt Sverige – som har innført mindre strenge tiltak enn Norge – i det lange løp kommer like greit gjennom epidemien som Norge.

Derimot er det useriøst å mene at koronaviruset er omtrent som en sesonginfluensa. I dag vet vi at den reelle dødeligheten er mangedobbel. Vi vet at når viruset herjer fritt, kan land med et bra helsevesen likevel ha for få intensivplasser og respiratorer. Og det å sammenligne dagens tall for antall døde av Covid-19 med dødsfall på grunn av influensa er urimelig siden vi altså har innført strenge tiltak for å stanse viruset – tiltak som åpenbart har virket.

LES MER:

Idar Kjølsvik: Mistillit øker dødeligheten på USAs østkyst

Norske Shoshana bor i New York: «Får daglige oppdateringer om venner som taper kampen mot viruset»

Derfor er mannen bak Sveriges korona-strategi så selvsikker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt