Verdidebatt

Norges våpeneksport til Tyrkia må stanses nå!

Norge kan ikke bidra til at syrerne får norske kuler i nyttårsgave.

Jesper Nohr

Internasjonal leder 
i Senterungdommen

Erlend Kvittum Nytrøen

1. vara til sentralstyret 
i Senterungdommen

Den tyrkiske, illegitime invasjonen og okkupasjonen i Nord-Syria har pågått siden 9.
oktober. På grunn av milde regler for EU-land og NATO-allierte vet ikke Norge i dag om det brukes norske våpen i angrep på sivile i Nord-Syria. Situasjonen i Tyrkia viser at det kreves strenge regler for alle land, og det må på plass fort. Norge kan ikke bidra til at syrerne får norske kuler i nyttårsgave.

Norge gjør ikke nok

Invasjonen har ført til massive konsekvenser for uskyldige mennesker bosatt i Nord-Syria. Sivile menneskeliv har gått tapt, og ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er 300.000 mennesker drevet på intern flukt i et land allerede herjet av borgerkrig.

EU fordømte det tyrkiske
angrepet på Nord-Syria den 14. oktober, og Erna Solberg sluttet seg til dette dagen etter. Dette er et viktig signal, Norge skal være klare på at brudd på folkeretten ikke aksepteres.

Regjeringen har besluttet at det ikke skal behandles nye søknader om eksportlisens for forsvars­materiell og flerbruksvarer til
militærbruk til Tyrkia inntil videre.
Bedrifter må ha en slik lisens for å kunne eksportere materiell til andre land. De allerede gyldige lisensene skal gjennomgås. Dette mener Senterungdommen ikke er nok. Norge må sette alle allerede godkjente lisenser for salg av
våpen og ammunisjon til Tyrkia på pause fram til Tyrkia har trukket seg ut av områdene de har
invadert i Syria høsten 2019.

LES OGSÅ: Syriske sivile fanget i kryssild, kaos og frykt

Sluttbrukergaranti

Norge må kreve sluttbrukererklæring på alt av eksporterte våpen og ammunisjon. En sluttbrukergaranti fjerner mottagerlandets rett til å selge våpnene og ammunisjonen videre. Dette må til for å hindre at materiellet eksporteres videre
til land Norge ikke vil selge
våpen og ammunisjon til. I dag krever ikke Norge slike garantier fra land i EU og NATO, men dette må gjøres for å få bedre kontroll over hvor det eksporterte materiellet ender opp. Våpen og ammunisjon kan ikke sammenlignes med vanlig varehandel og som våpenprodusent har vi et ansvar for ikke å forverre situasjonen for uskyldige mennesker som er tvunget til å leve i krigssoner.

Krever handling nå

Norge må aldri akseptere brudd på folkeretten, uansett hvor det skjer, uansett hvem som utfører dem. Tyrkia har i to måneder brutt folkeretten hver dag i Nord-Syria, og da er det på tide at Norge tar ansvar. NATO er en forsvarsallianse hvor vi som alliert skal hjelpe andre nasjoner som trues utenfra, men vi skal ikke bidra til Tyrkias illegitime invasjon av Nord-Syria. Derfor må vi stoppe våpen- og ammunisjonseksport til land som bryter folkeretten fram til de slutter med det, og kreve sluttbrukererklæring for å sikre at våpnene og ammunisjonen vi eksporterer ikke havner i feil hender. Om Norge skal være en fredsnasjon er det vår plikt å ta slike grep, Senterungdommen krever handling nå.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt