Verdidebatt

Klimanyttårsløftet for 2020

Jeg lover! Jeg kunne selvsagt sagt at jeg prøver. Men å prøve åpner for mange smutthull. Altså tar jeg sats og hopper inn i nyttårsløftet.

Elisabet B. Breen

Teolog og medlem i Besteforeldrenes KlimaAksjon

1. Be hver dag om at Gud kaller mennesker til ansvar for Hans hardt sårede skaperverk - ikke med floskler og tomme ord, men med kjærlighet og handling. (Jeg klistrer opp en lapp over senga, så skal jeg huske det).

2. Øve meg på å leve mer kortreist. Bruke beina, sykkel og kollektivt når jeg kan. Kjøre økovennlig. Bare fly hvis jeg må (10 år siden sist, det skal gå greit).

3. Øve meg på å spise grønnere. (Lete opp spennende vegetaroppskrifter!) Handle så kortreist, økologisk og miljømerket som mulig.

4. Når jeg handler ting, vil jeg først sjekke bruktbutikker. Eventuelt finne varer som varer. Unngå plastartikler som gjennom vask og bruk glir ut i hav og jord som mikroplast. Å kjenne på gleden ved forbrukermakten er en undervurdert glede. Jeg vil øve meg i å sette større pris på den.

5. Delta i «Klimabrølet» så ofte jeg kan. (Å stå foran Stortinget og rope ut min frustrasjon har hittil, underlig nok, også medført en stor porsjon fellesskapsfølelse og glede.) Delta i klimadebatten så ofte som jeg minnes om det. Heie på energispar, fornybart og fossilfritt! Støtte politikere, ledere i kirken og i samfunnet forøvrig som vil være med på å redde det som reddes kan - selv om det koster. Alltid i kjærlighet, noen ganger med uro og hellig vrede.

6. Søke stillheten. Ta tid til å undre og glede meg over skaperverket. Kjenne på ærefrykt for livet, selv det aller minste liv. Huske å mate fuglene og følge med på humlehotellet.

7. Få med meg noen på studiesirkel om økoteologi. Jeg har allerede i eie en enkel og sterk bok, Gud og miljøet, av Kjell Arne Norum. Boka legger opp til åtte møter. Det bør da være mulig å få til i løpet av tolv måneder?

8. Øve meg på å se Kristus i den andres ansikt. Når jeg gir, vil jeg gi litt mer enn før. Mine midler skal brukes primært til kamp mot fattigdom og for klima. Jeg vil også bli medlem i flere miljøorganisasjoner. (Bare ved noe så enkelt som å være medlem i en organisasjon er jeg med på å lindre konsekvensene av de globale klimaendringene. Det kjennes bra!)

Alle, nesten uten unntak, forteller meg at nyttårsløfter er det dummeste de vet. Folk flest «vet» at er det noe som ikke holder mer enn fire uker så er det nyttårsløfter. Jeg gjerne forske litt på dette gjennom «Klimanyttårsløfte-eksperimentet». Min hypotese er at klimaløfter gir nytt løft for klimaet. Tenk om mange millioner gjør noe liknende? Det betyr ikke tilnærmet ingenting. Det betyr alt.

LES OGSÅ: Leder i Besteforeldrenes klimaaksjon i brev til barnebarna: «Jeg kan ikke gi fra meg denne kloden»

LES OGSÅ: Barnebarn med brev til lederen i Besteforeldrenes klimaaksjon: «Farfar, klimaet går til helvete»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt