Verdidebatt

Kjære menighetsledere. Vi i Skeivt Kristent Nettverk vil gjerne bli kjent med dere

Om frykten sier til deg at SKN er farlige, så vil jeg si: Ikke frykt! Vi vil gjerne snakke sammen med deg.

Tor Håkon Eiken

Kontaktperson i Skeivt Kristent Nettverk

Frykt er som kjent en dårlig rådgiver. Det er nok ikke uten grunn at oppmuntringen til ikke å frykte blir gjentatt mange ganger i Bibelen. Når vi frykter skaper vi fiendebilder og danner grupper i våre egne følelser om hvem som er de gode og hvem som er fienden. Små grupper, og særlig de vi ikke kjenner, havner fort i den siste kategorien.

Frykt er kanskje grunnen til at Skeivt Kristent Nettverk (SKN) ikke klarer å komme i dialog med mange menigheter eller kristne organisasjoner. Frykt er kanskje årsaken til at det er VGTV som har fått sette regien i samtalen rundt «helbredelse» av skeive. For vi som er skeive kristne, eller er støttespillere til skeive kristne, blir ikke invitert til noen menighet eller kristen organisasjon for å samtale. Det finnes ingen fora for en sunn og åpen samtale. De fleste meldinger vi har sendt til kristne ledere, blir ikke besvart.

LES OGSÅ: Espen Ottosen: – Greit å forby homoterapi

Håp for fremtiden

De få samtalene SKN har fått med menighetsledere, har som regel vært i det skjulte. Meldingene med oppmuntring ønskes også å være unntatt offentligheten. Ikke innholdet, men avsenderen. Meldingene inneholder gjerne tekster som dette: «Skulle ønske jeg våget… Lykke til videre med det viktige arbeidet dere gjør...» eller som dette: «Det er en ung jente i vår menighet som er lesbisk. Vi har bedt sammen i flere år. Nå er jeg redd hun blir alvorlig syk dersom hun ikke får være den hun er. Er det noen i SKN som kan snakke med henne?» Vi er takknemlig for disse meldingene. De gir oss en mulighet til å redde liv, og det gir håp for framtiden!

Alle som har fulgt utviklingen i teologien og læren rundt konverteringsterapien kjenner til den store bølgen av vitnesbyrd om skeive som var blitt endret gjennom Exodus sitt arbeid i USA. Det som ikke er så kjent er at organisasjonen ble lagt ned, og at lederen uttalte at 99 prosent av «helbredelsene» hadde vist seg å være falske. Noen bifile levde fortsatt i sitt heterofile ekteskap, mens alle lesbiske og homofile var like lesbisk eller homofil som før de ble helbredet. Styret i Exodus opplevde at de gjorde mer skade enn godt, så arbeidet ble avsluttet!

Øredøvende stillhet

Likevel har tankene om en mulig endring av legning fått leve i kulissene i mange sammenhenger. Ikke som et sentralt tema på søndagsmøter, men som en stilltiende enighet og holdning. Ingen kristne medier har så langt vi kan se, skrevet om de falske løftene som ble gitt til LHBTI+-søsken, og jeg har ikke hørt noen forkynner si med klare ord at helbredelsesprosjektet ble lagt ned på grunnlag av at ingen ble endret.

Frykt for menneskers meninger derimot har skapt en øredøvende stillhet i norske menigheter, så skeive har måtte finne seg i å bli nedgradert. Ikke bare som annenrangs medlemmer, men også til å være en fiende av både Gud og samfunnet dersom de skal leve som den de er. «Se hvor langt det har gått! Nå får til og med homofile gifte seg. Hvor skal dette ende? Skal pedofili også være lov? Nå går det nedover! Det skal bli som på Noahs dager…» Har du vært på mer enn en bibelgruppesamling er sannsynligheten stor for at du har hørt noen lignende konspiratoriske uttalelser. Hvordan tror du det er for den lesbiske jenten som sitter ved siden av deg? Hun som ikke har våget å fortelle noen om hvem hun er forelsket i? Hvordan er det for henne å bli sammenlignet med en som misbruker barn? Hun som elsker Jesus og er vakkert forelsket.

Annerledes Jesus

Personlig er jeg glad for at VGTV tok tak i «terapien», for jeg tror det tvinger sannheten fram i lyset. Men jeg synes det er trist at det måtte bli slik. Troen på Jesus er nå offentlig framstilt som en religion med én hovedoppgave: å stenge minoriteter ute fra fellesskapet. Vi i SKN ønsker å bidra til å endre dette bildet. For vi har møtt en Jesus som var totalt annerledes. Han sto for inkludering! Alle skulle være med. Særlig de som var utestengt. Vi håper på å kunne få jobbe sammen med din menighet eller din organisasjon. Ikke bare om LHBTI+-spørsmål, men med å gjøre de gode nyhetene kjent for alle! Det vil gjerne være utfordrende i starten, men vi kommer til å bli kjent etter hvert.

Ikke fiender

Vår aller flinkeste bibellærer heter Elisabeth. Hun er en flott kvinne som også er transkjønnet. Ikke la fordommene hindre deg i å bli kjent med henne. Jeg garanterer at livet blir beriket av å være med mennesker som ikke er helt lik deg selv!

Om frykten sier til deg at SKN er farlige, så vil jeg si: Ikke frykt! Vi vil gjerne bli kjent, og vi vil gjerne snakke sammen med deg. Vi håper på at dialogen kan åpnes, slik at foreldre kan våge å omfavne sine barn med takk til Gud for at barna er skapt slik de er. Vi håper på at ikke flere vennskap skal knuses av ødeleggende religiøse fordommer, og vi håper på at søsken i troen ikke skal bli sett som fiender i flere debatter eller artikler.

Om frykten overmanner deg som er pastor, slik at du ikke våger å vie to gutter, så vil vi si til deg: Ikke Frykt! SKN kan gjennomføre vielsen, og når familien er etablert, så kan du få være deres pastor, og deres barn kan gå i din søndagsskole. Om noen blir sint på deg på grunn av ekteskapet, så får du legge skylden på SKN. Du har bare vært inkluderende overfor en familie som allerede er etablert.

LES OGSÅ: Konverteringsterapeut: – Etter 56 selvmord sluttet jeg å telle

Avhengig av samarbeid

Min største forundring, som også fører til beundring, er hvor utrolig tilgivende holdninger jeg møter i Skeivt Kristent Nettverk. «Ja, det er vondt å bli utestengt, men de kan ikke noe for det. De tror det er Gud som krever det. Deres holdninger mot meg har de arvet, de er ikke onde mennesker.» Vit dette! Skeivt Kristent Nettverk er ikke imot deg. Vi er for deg.

På ni måneder har Skeivt Kristent Nettverk utviklet seg fra å være en liten lukket Facebook-gruppe, til et fellesskap med nærmere tusen følgere og lokallag i flere norske byer. Vi har nå valgt å etablere oss som en frivillig organisasjon for å bedre kunne gi råd og hjelp til alle som tar kontakt. Vi håper raskt å ha lokallag i alle norske byer, og få etablert familierådgiving for skeive par i så mange byer som mulig. For å få dette til er vi avhengig av gode samarbeidsmenigheter.

Like seg selv

Det er dessverre slik at de fleste som tar kontakt er blitt over 20 år. I ungdomstiden har en gjerne kjempet med alle krefter mot seg selv. Noen har gått så langt at de har inngått heterofilt ekteskap i håp om «helbredelse» av deres legning eller kjønnsidentitet. La oss sammen sørge for at de som nå er ungdommer kan få like seg selv gjennom hele den utfordrende livsreisen. Det vil spare dem for mye vondt!

LES OGSÅ: Jeg er homofil og lever lykkelig med min kone

LES OGSÅ: Kjære Erna. Holdningen bak konverteringsterapi er mye mer utbredt enn du tror

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt