Verdidebatt

Greit å forby homoterapi

Jeg er kritisk til «homoterapi». Men jeg er også redd for at et forbud vil hindre kristne fra å mene – også i sjelesorg – at ekteskapet mellom mann og kvinne er rammen for sex.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Espen Ottosen

Teolog, filosof og informasjonsleder i NLM

De siste dagene har jeg involvert meg i mange debatter om såkalt homoterapi. En betydelig utfordring – både i en høring for barne- og familiekomiteen på Stortinget og i andre sammenhenger – er at begrepet «homoterapi» har blitt brukt om svært mye forskjellig.

Greit med forbud

Selv er jeg kritisk til homoterapi hvis følgende definisjon legges til grunn: «En metode, et opplegg eller en behandling hvor målet er å endre menneskers homofile orientering». Om kriminalisering er klokt, er jeg ikke så sikker på. Men jeg har ikke noe imot et forbud så lenge dette ikke rammer kristen sjelesorg som har som utgangspunkt at homofilt samliv strider mot kristen etikk.

Jeg har flere ganger påpekt at et forbud ikke nødvendigvis er problematisk. Likevel fremmes svært urimelige beskyldninger mot mitt ståsted. Blant annet har Morten Hegseth – som var programleder for VGTVs dokumentar om homoterapi – hevdet at jeg ønsker «å behandle homofile». I en debatt på God Morgen Norge på TV2 6. november påsto han også at jeg vil fortelle om «en Gud som hater homofile» og vil «behandle meg som en sykdom». Dette er både feilaktige og grovt stigmatiserende påstander.

ALF GJØSUND OM HOMOTERAPI: Sjelden ser vi et tydeligere behov for klargjøring

Retten til å forkynne

Mitt ønske er at kristne skal ha rett til å mene – og dermed også si og forkynne – at seksuelt samliv utenfor ekteskapet mellom mann og kvinne er galt. Jeg vil ikke hindre homofile fra å leve slik de ønsker. I møte med mennesker som ikke er kristne, vil jeg heller snakke om Jesu frelse og Guds store nåde, enn om (kontroversielle) synder. Alle mennesker er syndere, og jeg avviser at homofile er særlig store syndere.

Problemet med VGTVs serie, og mye av det som er blitt påstått i etterkant, er bruken av følgende logikk: Hvis du ikke mener at homofilt samliv er like bra som heterofilt samliv, så støtter du homoterapi.

I praksis argumenterer både Hegseth og andre for å innskrenke ytringsfriheten. Joda, det sies rutinemessig at kristne skal få lov å mene at seksuelt samliv bare hører til i ekteskapet mellom mann og kvinne. Men ordene fremstår hule når Hegseth i neste omgang hevder at det er homoterapi å si noe slikt i en fortrolig samtale med et homofilt menneske. Eller når Aps Anette Trettebergstuen i en debatt på VGTV 5. november mente et forbud ville hindret Mike Davidson fra å holde et foredrag i Bergen.

LES OGSÅ: Konverteringsterapeut: – Etter 56 selvmord sluttet jeg å telle

Endret seksualitet

Jeg har møtt flere som forteller at de har opplevd en endret seksualitet. Jeg tror på deres historier. Også Foreningen Fri mener at menneskers seksuelle orientering kan endre seg gjennom livet. Selvsagt bør vi ikke forby mennesker å søke små og store endringer i livet. Og Stortinget kan da ikke vedta politisk at en seksuell orientering er uforanderlig.

De som har fortalt meg om endring i sin seksualitet (noen har også giftet seg heterofilt) forteller om en prosess hvor målet var å bearbeide utfordringer i livet. Slik sjelesorg er det viktig at kan gis, og er noe annet enn et behandlingsopplegg under overskriften: «Slik kan bli kvitt din homofili». En slik form for homoterapi kan skape unødvendig skam. Det må aldri skapes tvil om at homofile er nøyaktig like verdifulle som alle andre. I tillegg kan noen få et urealistisk håp. Selv har jeg snakket med flotte kristne homofile som har trodd på, bedt om og ønsket endring, men ikke opplevd dette.

Kan ikke forby sjelesorg

Det kommer frem mye kritikkverdig i dokumentaren «Homoterapi ved Morten Hegseth». Jeg vil gjerne bidra i en samtale om hvordan (konservative) kristne kan møte homofile på en best mulig måte. Men det er uheldig at en del aktører i debatten har opptrådt slik at det gis inntrykk av at målet er å forby klassisk kristen sjelesorg.

ENGASJERER DEBATTEN OM HOMOTERAPI DEG? LES DISSE SAKENE:

Kirkerådslederen reagerer etter debatt om homoterapi: – Jeg får lyst til å rope og skrike

Biskop Solveig Fiske: «Homoterapi er overgrep»

Sokneprest: Hvis en ung homofil kom til meg og ba om hjelp, ville jeg tatt ham med på London Pub

Den anglikanske kirke om konverteringsterapi: – Hører ikke hjemme i et moderne samfunn

KrFU-leder om homoterapi: – Er det ikke ulovlig i dag, burde det bli det

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Verdidebatt