Verdidebatt

NRK Super får kritikk for kjønnshårvoksing-video

Forbundslederen i Norges kvinne- og familieforbund går hardt ut mot NRK Supers FlippKlipp. – Hva er humor i det å vokse kjønnshår i et program for barn? NRK mener det må være lov å provosere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aina Alfredsen Førde, forbundsleder i Norges kvinne- og familieforbund (K&F), mener statskanalen sender gale signaler til barn og unge.

– Vi må lære barn å like kroppen sin som den er, og i hvert fall ikke vise dem hvordan endre på den på smertefulle måter, sier Førde.

Bakgrunnen for K&F-kritikken er et 22 minutters langt klipp laget av NRK-studioet Flippklipp, som har en nedre aldersgrense på seks år. I et innlegg på Vårt Lands Verdidebatt stiller Førde seg undrende til NRK-klippet.

Må si ja

I videoen blir programlederen Victor Sotberg utfordret av Youtuber-kompisen Ole-Aleksander Wold Lien til å gjøre en rekke ting som Sotberg er nødt til å si ja til som en del av utfordringen.

Lien, kjent under sitt Youtube-alias «Woldelige Ole», utfordrer programlederen til blant annet isbading i Oslofjorden, spise 50 kyllingnuggets og vokse underlivet sitt.

Publikum får bli med når Sotberg gjennomfører alle utfordringene, også inn i voksestudioet når Sotberg skal vokse underlivet.

Videoen viser programlederen, liggende med underlivet bart, skrikende i smerte i mens behandlingen pågår. Ved siden av Sotberg sitter kompisen Woldelige Ole og lager grimaser, ler og skildrer hendelsesforløpet av voksingen i detalj.

LES MER: NRK-komiker utga seg for å være KrF-politiker – lurte streikende skoleelever

Foreldre reagerer

Norges kvinne- og familieforbund stiller spørsmål ved humoren i klippet, og mener at dette ikke er et program for barn og unge.

– Vi har mottatt flere henvendelser fra foreldre som har reagert. Vi mener at klippet aldri skulle ha eksistert. Det er ikke innafor å formidle til barn at det er greit å le av at andre har det vondt, sier Førde.

Forbundet har også sendt inn klage til Kringkastingsrådet. En forkortet versjon av klagen ble så delt på forbundets Facebookside, og rundt 80 personer har reagert på innlegget.

– Finnes ikke morsomt, og at man ler når andre har store smerter er absolutt kritikkverdig, skriver en Facebook-bruker i innleggets kommentarfelt.

LES OGSÅ: – Skam skjult bak pornoavhengighet

Bidra til usunne kroppsidealer

Lederen reagerer også sterkt på Sotbergs voksing av underlivet. Hun mener at det kan bidra til enda mer kroppsfiksering og mobbing blant barn og unge.

– Noen barn kommer i puberteten før andre, og disse kan oppleve mobbing fordi de ser annerledes ut. Ved å skildre voksing av kjønnshår på TV, kan dette inspirere unge til å vokse underlivet sitt, sier Førde.

– Vet du om noen eksempler på at barn har blitt påvirket av dette NRK Super-klippet?

– Nei, jeg kjenner ikke til noen ekte historier, men unge i dag er ikke som før, og jeg vet at mange barn opplever mobbing i forbindelse med pubertet.

LES MER: NRK får kritikk fra Sri Lanka

NRK uenig i kritikk

Redaksjonssjef Cathrine Simonsen i NRK Super er ikke enig i kritikken. Hun mener at FlippKlipp ikke er med på å bidra til negativ kroppsfokus, men heller det motsatte.

– Vi bruker humor for å få målgruppa til å le av seg selv og kroppsfokuset de måtte ha. Noe vi mener er viktig og effektivt, for å få dem til reflektere, sier redaksjonssjefen.

Simonsen sier videre at NRK Super jobber med å finne grensene for å være relevant for målgruppa, og derfor kan humoren virke provoserende.

– De fleste 11- og 12-åringer er på vei inn i en ungdomsverden med en kultur og referanser som kanskje ikke er like lett å forstå og akseptere for voksne. Det er vår oppgave å ta på alvor denne eldste målgruppens behov for å gå litt på tvers av det etablerte, og av og til også bevege oss inn i det rommet hvor humoren utfordrer og provoserer mer. Det er ikke et mål for NRK Super i seg selv å provosere, sier Simonsen.

LES OGSÅ: Kritiserer shinto-inspirert ryddemani

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verdidebatt