Kunnskap og danning – sider av samme skolesak
Knut Aukland, Halldis Breidlid, Øystein Brekke, Silje Einarsen, Aina Hammer, Robert W. Kvalvaag, Åge Schanke, Heidi H. Tømmerås og Per Anders Aas. RLE-seksjonen ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning, OsloMet – storbyuniversitetet
Torkel Brekke svarer på vårt innlegg om KRLE-fagets relevans i Vårt Land 23. mars. Her finner vi ingen argumentasjon for at kunnskap om religions- og livssynsfeltet skulle være irrelevant i norsk skole. I stedet fortsetter Brekke med å hente frem tema som han mener er «viktigere» enn kunnskap om religion og livssyn i dagens samfunn, og han savner RLE-seksjonens deltakelse i denne sorteringsprosessen.
Vi ser det som vår primære oppgave å løfte hva vi faktisk mener er relevansen av fagfeltet vårt for barn og unge som vokser opp i Norge i dag. Vi er enige med Brekke at det innimellom er nyttig å ta et steg tilbake og vurdere relevansen av egne faglige orienteringer opp mot andre. Og det er viktig at samfunnet får mulighet til å vurdere rimeligheten i begrunnelsen for et gitt skolefag. Men det fremstår fremdeles uklart for oss hvorfor juss eller samfunnsøkonomi i det hele tatt skulle peke seg ut som naturlige alternativ til elevers kunnskap om religion, livssyn og etikk.
Så, hvorfor er det egentlig viktig at norske elever får solid, oppdatert og faglig fundert kunnskap også om religions- og livssynsfeltet i Norge og globalt?
Bestill abonnement her
KJØP