Verdidebatt

I Filippinene drepes barn av myndighetene

I Filippinene arresteres det i gjennomsnitt mer enn ett barn i timen. Det er på tide at norske myndigheter står opp mot uretten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 2016 vant Rodrigo Duterte presidentvalget, etter en kampanje med lovnader om å stoppe gjengers bruk av barn til salg og smugling av ulovlige rusmidler. Så langt har dette ført til at over 5000 mistenkte mennesker har blitt drept i «krigen mot narkotika». Politiske motstandere mener tallet er over 20 000. For litt over et år siden begynte den sittende presidenten og hans allierte å promotere en senking av den kriminelle lavalder til ni år. Og det fikk de til. De fikk også innført dødsstraff i Filippinene, noe som ble avskaffet 2006.

Under valgkampen oppfordret Duterte innbyggerne til å ta loven i egne hender og drepe mistenkte kriminelle. Dette pågår fortsatt. I Filippinene har det i lengre tid vært dødsskvadroner som begår massedrap på åpen gate. Duterte bekreftet forbindelser til disse dødsskvadronene i 2015, og la frem et av sine valgløfter, at «opp mot 100 000 kriminelle skulle bli drept» dersom han ble president. Presidenten har også selv bekreftet at han har drept mistenkte kriminelle mens han satt som borgermester i Davao.

Politikken som føres har fått støtte av andre statsledere, blant annet i Japan, USA og Kina, og Duterte har selv sammenlignet sin menneskejakt med Holocaust. Amnesty International publiserte i januar 2017 en rapport om drapene i Filippinene, hvor det kom fram at politi i flere tilfeller planter bevis på åsteder i ettertid, og at politimenn får en lønnsbonus når de dreper mistenkte fremfor å fange dem i live.

Vi vet at mange må selge for å finansiere egen rusavhengighet, og det er i størst grad disse som er ofrene for krigen Duterte fører i Filippinene. Dette er en krig som ikke kan vinnes. Når niåringer fengsles går det ut over de aller fattigste familiene som bruker alle midler for å overleve. Så langt har rundt 90 barn blitt drept av myndighetene, og svært mange har fått sine foreldre drept eller fengslet uten rettssak. Hvor mange flere må dø for at Duterte skal bli fornøyd, eller for at Norge og verdenssamfunnet skal innføre sanksjoner?

Lars Bror Kristiansen og Mikkel Ihle Tande, nestledere i Tryggere Ungdom.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt