Verdidebatt

Og dette skal dere ha til tegn

Terrorangrep mot julemarked treffer Vesten og kristenheten på dens aller bløteste punkt.

11. DESEMBER BLE lukten av gløgg og brente mandler erstattet av blod og terror, da Cherif Chekatt skjøt vilt omkring seg og drepte tre stykker i Strasbourg. I år 2000 ble et tilsvarende angrep mot samme julemarked avverget. For to år siden var det Berlin sin tur. Tilbake på julemarkedet ved Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, blant krybber og kakebakst, lå 12 døde og 48 sårede.

«Gjentagende angrep mot julemarked uttrykker et ønske om å angripe det religiøse og kulturelle grunnlaget for det vestlige samfunnet i dets midte. Målet signaliserer at terroristene utkjemper en religiøs krig», sier terrorforsker Bernhard Blumenau til Kristeligt Dagblad. Han får støtte fra kollega Eric Delbecque som i samme avis uttaler at «juletiden er særlig egnet til attentater».

Årsakene er flere, til dels taktiske. Julemarked er et sted der hindringene er få og der mange mennesker samles på få kvadratmeter. I Frankrike, som sist ble rammet, har dessuten store politiressurser vært bundet opp i forsøket på å holde de gule vestenes protester i tømme.

Aller bløteste

Men den viktigste grunnen er naturligvis symbolsk. Terrorangrep mot julemarked treffer Vesten og kristenheten på dens aller bløteste punkt.

For all sekulariseringen til tross – innerst inne i den europeiske julefeiringen finner vi fremdeles et barn som er svøpt og ligger i en krybbe. Historien om det vergeløse barnet setter tonen for et kontinent som hver julehøytid senker guarden og liksom blottstiller seg.

Dette er den radikale fordringen i julebudskapet, og det kaster ekko ennå. All åpenheten og tilliten vi møter hverandre med kom ikke av seg selv. Under ligger fortellingen om barnet lagt på strå.

Kraften i julebudskapet tillater oss å være sårbare. På godt og vondt. For terroristene er ikke dumme. De vet å ramme oss der det gjør aller vondest – i opptakten til julehøyden, blant provisoriske boder der vi minst forventer det.

Ekstremistisk islamistgruppe

Mandag morgen ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i Atlas-fjellene. Det er ennå for tidlig å sette det i terrorsammenheng, men marokkanske myndigheter har koblet de antatte gjerningsmennene til en ekstremistisk islamistgruppe.

Statsminister Erna Solberg kommenterte saken i går. Hun vektla at saken blir etterforsket som en mulig terrorhandling, men understreket at politiet etterforsker flere spor enn kun terrorsporet. Hennes danske kollega Lars Løkke Rasmussen (V) var mindre forbeholden og sa at «dette ser ut til å være en terrorhandling».

Marokko-drapene hadde vært en stor sak uansett årstid, men får en ekstra gjenklang under opptakten til julefeiringen. Og om annet forsikrer de oss om at vi ennå ikke er helt numne.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Verdidebatt