Verdidebatt

Ikke påstå at kvinner ikke tar ansvar

«I dag er det ingen norske kvinner som ikke vet hvordan barn blir skapt. Likevel gambler de med ubeskyttet sex», skriver Liv Wergeland Sørbye i Vårt Land 25. oktober.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Videre sammenligner hun det å ha ubeskyttet sex med å kjøre med promille. Å påstå at alle kvinner opptrer uansvarlig, at de har ubeskyttet samleie og bruker abort som en angrerett, er ikke greit.

En norsk studie viser at rundt 40 prosent av alle som ønsket abort i Norge i perioden 2007-2011, sier at de brukte prevensjon da de ble gravide[1]. De fleste som hadde brukt prevensjon, hadde brukt p-piller eller kondom. Ingen prevensjonsmidler er 100 % sikre mot uønsket graviditet. Tall fra Verdens helseorganisasjon viser at ved vanlig bruk av kondom blir 18 av 100 gravide hvert år. Ni av 100 brukere av p-piller blir gravide.

Noen har ubeskyttet sex når de ikke burde hatt det. Mennesker har til alle tider hatt sex, også når et eventuelt svangerskap ikke er ønsket. Seksualitet er en sterk drift, og vi er ikke alltid rasjonelle. Det har dessuten vært to personer som har hatt den ubeskyttede sexen.

Teksten er skrevet av:

[1] Justad-Berg RT, Eskild A, Strøm-Roum EM. Characteristics of women with repeat termination of pregnancy: a study of all requests for pregnancy termination in Norway during 2007–2011. Acta Obstet Gynecol Scand 2015; 94:1175–1180. (Sammendrag)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt