Verdidebatt

Et sosialt ­eksperiment

Legalisering av cannabis er et sosialt eksperiment vi må unngå. Spesielt når vi vet så lite om konsekvensene.

Rapporten ยซUng i Osloยป viser en markant รธkning i cannabisbruk blant ungdom, spesielt gutter og unge bosatt i Oslo vest. Dette skjer samtidig som landsmรธtene i bรฅde Unge Hรธyre og Sosialistisk Ungdom denne sommeren har gรฅtt inn for รฅ legalisere bruken av rusmiddelet.

Canada har som land ยญnummer to etter Uruguay ยญlegalisert ยญbruken av cannabis, og flere ยญstater i USA har gjort det ยญsamme. Det ยญkommer derfor til รฅ bli รธkt ยญdebatt om legalisering av ยญcannabis fremover.

Utvide sine markeder. 

Jeg tror en viktig driver for unges bruk av cannabis er ยญpopulรฆrkulturen. I filmer, musikk og ยญsosiale ยญmedier fremstilles bruk av ยญcannabis som ufarlig, normalt og kult. Nรฅr ยญCanada og flere ยญstater i USA har legalisert bruken, ยญetableres det kommersielle og industrielle ยญaktรธrer som vil รธnske รฅ ยญprodusere og selge cannabis i ยญlegale kanaler. De vil รธnske รฅ utvide sine markeder bรฅde ยญgjennom รฅ fรฅ flere brukere der det er legalisert og fรฅ flere land og stater til รฅ legalisere.

Det er ingen grunn til รฅ tro at cannabisindustrien vil opptre annerledes enn tobakks- eller alkoholindustrien. Tvert imot er det grunn til รฅ tro at tobakks- og alkoholindustrien vil vรฆre ยญinteressert i รฅ etablere seg ogsรฅ innenfor cannabisindustrien. Vi kjenner allerede til tobakksbransjens kyniske ยญpressmidler mot fattige land for รฅ hindre lovgivning tilsvarende den norske rรธykeloven, og metodene deres for รฅ lokke flere unge til รฅ ยญbruke ยญproduktene sine. I USA tilbyr cannabisindustrien stadig nye varianter med ยซediblesยป, ยญaltsรฅ ยญgodterier og ยญlignende som inneholder cannabis-virkeยญstoffet THC, og som sรฆrlig ยญappellerer til unge. En cannabisindustri vil bruke penger pรฅ รฅ pรฅvirke lovverk, politikere og media ยญinternasjonalt, bruke ยญsosiale ยญmedia for direkte markedsยญfรธring ยญrettet mot ungdom og mer ยญproduktplassering i filmer og TV-ยญserier. Med tobakksindustrien pรฅ ยญvirkende front โ€“ รธnsker vi ยญvirkelig รฅ skape en ny?

Utelivsstudien. 

Mange ยญmener at cannabis er mindre farlig enn alkohol, og forutsetter da at ยญcannabis erstatter bruk av ยญalkohol dersom det ยญlegaliseres. Ifรธlge Folkehelseinstituttet ยญrapporterer deltakerne i norske datainnsamlinger at cannabis ofte blir brukt samtidig med ยญalkohol. Utelivsstudien viser at de som tester positivt pรฅ THC i spytt har vel sรฅ hรธy promille som de som ikke tester positivt pรฅ THC. Det kan tyde pรฅ at ยญcannabis kommer i tillegg til alkohol, ikke i istedenfor. Empiriske undersรธkelser pรฅ omrรฅdet er imidlertid vanskelig, fordi man aldri vil vite hvor mye alkohol personene ville ha drukket dersom de ikke hadde rรธykt cannabis.

Det er risiko for at รธkt ยญtilgjengelighet og aksept for bruk av cannabis, vil fรธre til at flere med allerede risikofylt bruk av alkohol vil bruke ยญcannabis i tillegg. Det er den samlede rusยญpolitikken som har stรธrst ยญbetydning for folkehelsen. En kombinasjon av sterkt reยญgulert alkoholomsetning og forbud mot cannabis har til nรฅ vist seg รฅ ha positiv effekt pรฅ den samlede rusbruken i Norge. Om noen รฅr vil vi fรฅ erfaringer fra USA og Canada som vil fortelle oss om cannabisbruken kommer til ยญerstatning for alkoholbruk, ยญeller pรฅ toppen av alkoholbruken.

Cannabisavhengighet. 

Cannabis er ikke et ufarlig rusยญmiddel. Cannabis er avhengighetsยญskapende, og ifรธlge Folkehelseยญinstituttet har antallet personer som sรธker hjelp i spesialisthelseยญtjenesten for cannabisavhengigยญhet รธkt med over 40 prosent ยญsiden 2010 โ€“ fra 2.500 til 3.600 ยญpersoner. Halvparten av ยญdisse fikk en psykiatrisk tilleggsยญdiagnose, i hovedsak angst og/eller depresjon. Under pรฅvirkning vil brukeren ha ยญsvekkede psykomotoriske funksjoner og manglende dรธmmekraft, selv ved lavt inntak. Stรธrre og/ยญeller hyppige inntak svekker ยญkonsentrasjonsevnen og hukommelsen og kan gi akutt panikkangst. For risikoutsatte ยญpersoner vil bruk av cannabis kunne โ€จutlรธse ยญpsykoser. En rekke ยญstudier har vist at angstsymptomer og angstlidelser forekommer ยญoftere hos cannabisยญbrukere enn hos ยญandre, selv om sammenยญhengen kan vรฆre kompleks. Rรธyking av cannabis over lang tid kan ยญsvekke lungefunksjonen, gi astmaยญplager og andre alvorlige lungesykdommer som kols, og รธkt risiko for lungekreft. Cannabisยญrรธyking gir generelt dรฅrligere immunforsvar.

Selv om den psykiske helsen og de kognitive funksjonene ikke nรธdvendigvis blir permanent svekket, kan bruken innebรฆre en risiko for รฅ falle utenfor, uavhengig av hvorvidt rusmiddelet er legalisert eller ikke. For unge, hvor hjernen fremdeles er under utvikling, vil bruk av rusmidler generelt innebรฆre hรธy risiko for skjevutvikling.

Dรฅrligere karakterer. 

I ยญstudentbyen Maastricht i ยญNederland innfรธrte man i 2011 et forbud for utenlandske statsยญborgere รฅ handle pรฅ byens 13 ยซcoffeeshoperยป der cannabis selges lovlig over disk.

ร˜konomer ved Maastricht-universitetet og det tyske ยญarbeidsforskningsinstituttet IZA gjorde en undersรธkelse blant 4.000 studenter og sรฅ pรฅ over 54.000 karakterer som studentene ved Maastricht-universitetet har fรฅtt fรธr og etter loven ยญtrรฅdte i kraft. Forskerne beregnet at ยญnesten 60 prosent av alle ยญstudentene hadde brukt cannabis i lรธpet av det siste รฅret fรธr undersรธkelsen. Rapporten konkluderte med at utenlandsstudenter som ble nektet adgang til cannabis-kafรฉene som fรธlge av loven fikk betydelig forbedrede eksamensresultater, uavhengig av tid brukt pรฅ skolearbeid.

Som lege, professor og hjerneยญforsker Sven Davanger skriver i Aftenposten: ยซNei, cannabis ยญยญtruer sjelden livet. Men den ยญtruer mรฅten vi lever pรฅ.ยป Jevn cannabisbruk vil redusere ungdoms mulighet til รฅ prestere i skole og arbeid, men ogsรฅ i รฅ etablere ยญfamilie og delta i samfunnet over tid. Dette vil ha store negative konsekvenser for den enkelte og for samfunnet.

ร… legalisere et rusmiddel i tillegg til alkohol vil uansett vรฆre et sosialt og helseยญmessig ยญeksperiment โ€“ vi vet ikke hvordan det vil slรฅ ut i Norge. Vi har hatt ยญrelativt lav cannabisbruk i Norge sammenยญlignet med ยญbruken i andre land og stater som har legalisert rusmiddelet. En av รฅrsakene til at konsumet ikke รธker betydelig i disse landene, kan vรฆre at bruken av cannabis allerede var utbredt i befolkningen i utgangspunktet. Det er den heldigvis ikke i Norge. Det er imidlertid er verdt รฅ merke seg at bruken av cannabis totalt sett har รธkt i Colorado.

Det legale markedet. 

Et ยญargument for legalisering er at det vil redusere ยญskadevirkningene av den kriminelle ยญomsetningen. Vi ser at kriminelle nettverk ยญfinansieres ved blant annet salg og distribusjon av cannabis. ยญLegalisering av cannabis, med hรธye avgifter, reklameforbud og salg gjennom for eksempel Vinmonopolet, ville ha flyttet noe av salget over til legale ยญkanaler. Spesielt for brukere med god รธkonomi. Men det betyr ikke at den illegale omsetningen og ยญkriminaliteten som fรธlger med det hadde forsvunnet. En nylig rapport fra Uruguay viser at kun 55 prosent av brukerne fikk cannabis fra det legale markedet.

Det er et vesentlig moment at markedet samlet sett hadde blitt stรธrre over tid. Det er derfor ikke sikkert at den kriminelle delen av et stรธrre marked hadde blitt lavere enn stรธrrelsen pรฅ dette markedet er i dag. Kriminelle nettverk er tilpasningsdyktige. Om dagens mรฅlgruppe fรฅr kjรธpt lovlig cannabis vil markedsยญfรธringen deres kanskje i stรธrre grad rette seg inn mot en yngre brukergruppe. Det er heller ikke utenkelig at de som i dag selger cannabis pรฅ gaten i byer som Oslo, ofte unge gutter, vil flytte sin aktivitet til annen kriminalitet. Her vil sannsynligvis andre kriminalitetsforebyggende tiltak vรฆre langt mer betydningsfulle enn รฅ legalisere cannabis.

Til hinder. 

Dagens kriminalisering av narkotika er et ยญhinder for รฅ hjelpe mennesker ut av ยญavhengighet og til รฅ komme tidlig inn med forebyggende helsehjelp. Det gjรธr vi noe med gjennom ยญarbeidet med rusreformen, der bruk og besittelse av narkotika til eget bruk ikke lenger skal ยญstraffes med bรธter eller fengsel, men mรธtes med helsehjelp. ยญImport og salg vil vรฆre like forbudt og straffes like hardt som i dag.

Bruk av cannabis og de medisinske virkestoffene i cannabis for utvalgte pasientgrupper er en annen diskusjon. Den mรฅ tas innenfor rammene av de samme prinsippene og kriteriene som vi bruker for innfรธring av andre ยญlegemidler, som ogsรฅ kan misbrukes og har negative bivirkninger.

Introduksjon av et nytt legalt avhengighetsskapende rusmiddel vil vรฆre negativt for folkeยญhelsen. ร˜kt bruk av cannabis blant unge i Norge bรธr mรธtes med saklig og mรฅlrettet informasjon om de negative helseยญeffektene og konsekvensene bruk av cannabis faktisk har. Vi bรธr bruke fรธre-var-prinsippet. Vi mรฅ se pรฅ erfaringene fra ยญCanada og USA, og vite mer om hva ยญlegalisering betyr for den samlede rusยญbruken og kriminaliteten over tid. ยญLegalisering av cannabis er et sosialt eksperiment vi mรฅ unngรฅ. ยญSpesielt nรฅr vi vet sรฅ lite om konsekvensene.

Trykket i Vรฅrt Land 28. august 2018.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Verdidebatt