Verdidebatt

Sjokkerende påstander om sexkjøpere?

PION og FRI har jobbet hardt med å konstruere sin motstand mot sexkjøpsloven til å handle om å redusere vold og gjøre det lettere for prostituerte å leve livene sine. Påstanden om at enkelte menn har egeninteresse av å få lettere tilgang til å kjøpe sex svir, fordi det er sant.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Andres Lekanger fra PION beskylder meg i VL 17.juli for å bruke «sexistiske hersketeknikker» mot mannlig prostitusjonstilhengere. Bakgrunnen er en artikkel i VL 9.juli, der jeg skal ha sagt at «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som syns det er en fin måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet»». For det første er uttalelsen min gjengitt ulikt i papirutgaven og på nett, det korrekte sitatet er: «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som ser dette som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet».

Bare for å gjøre det helt klart: Jeg tror på ingen måte at det eksisterer noen slags mannlig homo-konspirasjon som ønsker prostitusjon som et virkemiddel for å rekruttere flere homofile. Poenget mitt er at menn som selv kjøper sex har et mer liberalt forhold til prostitusjon og ikke ser problemene de utsetter andre for, og at dette synet dessverre preger politikken til Foreningen FRI i dag. Det er dette synet jeg mener at lesbiske og homofile som er imot prostitusjonshandelen må ta et oppgjør med, og ikke underkaste seg den sosiale kontrollen som krever at alle skeive må støtte det liberale synet.

Så til Lekangers egen argumentasjon: I følge Lekanger er det en hårreisende påstand å hevde at egne interesser kan ligge bak politiske standpunkter, og stiller seg uforstående til at dette kan være tilfelle. Det bør ikke være noen overraskelse for noen som har fulgt prostitusjonsdebatten i Norge og internasjonalt de siste 20 årene at «menn som selger sex til menn» ofte brukes som argument mot en feministisk kjønnsmaktforståelse av prostitusjonsindustrien. Hvor er kvinneundertrykkinga i mannlig prostitusjon, liksom? Forfatter og journalist Frank Rossavik forteller for eksempel i et intervju med Fett #2 2013, at han har både solgt og kjøpt sex og forsvarer begge deler. Han mener det er forskjell på kvinnelig og mannlig prostitusjon: «Sex mellom menn er generelt enklere. Jeg antar at ak­septen for kjøp og salg også er større».

Når representanten for PION i debatten om «Skeivt sexarbeid» under Pride House 26.juni forteller at de unge guttene i Vaterlandsparken syns det er spennende å finne ut av sin egen seksualitet mens de selger sex, er dette en brutal omskrivning av at blant annet enslige mindreårige asylsøkere er tilgjengelige for pengesterke menn som vil betale for sex med menn.

Selv skriver Lekanger i et innlegg på Facebook at: «… vi vet at noen bruker sexsalg som et middel for å utforske egen seksualitet på. Dette forteller noen mannlig sexarbeidere om i dag og det er skrevet om historisk. […] Men PION mener ikke at sexsalg er en fin måte å utforske egen seksualitet på, men vi vet det skjer.»

Det overrasker meg derfor at min uttalelse blåses opp til å være en såpass kontroversiell påstand. Organisasjoner som ønsker å få sexkjøpsloven fjernet, må tåle å høre at medlemmene deres har et mer liberalt syn på prostitusjon. Det burde heller ikke være spesielt vanskelig å forholde seg til en påstand om at enkelte eldre homofile kjøper sex selv, og at disse og andre ser på det å selge sex som en måte å utforske identiteten sin på.

Det må derfor være koblingen mellom disse holdningene og motivasjon for å fjerne sexkjøpsloven som får Lekanger til å reagere. PION og FRI har jobbet hardt med å konstruere sin motstand mot sexkjøpsloven til å handle om helt andre ting, nemlig et ønske om å redusere vold mot prostituerte og gjøre det lettere for prostituerte å leve livene sine. Dette er naturligvis argumenter som er mye mer spiselig, enn å si rett ut, at en syns prostitusjon er et positivt tilskudd til seksuallivet, for både kjøper og selger. Antydninger om at enkelte menn faktisk har egeninteresse av å få lettere tilgang til kjøp av sex svir, fordi det er sant.

At FRI – Foreningen for seksualitets- og kjønnsmangfold og PION (Sexarbeidernes (sic!) interesseorganisasjon) har funnet sammen under paroler som «Sexwork is part of the gay communitiy», bør uroe mange lesbiske, homofile og transpersoner som ikke ønsker seg representert av den politikken. For de vet like godt som jeg at det liberale synet på prostitusjon har fått overtaket i den skeive bevegelsen. Jeg oppfordrer alle skeive personer som er imot utnyttelse av unge sårbare personer, som ser at prostitusjon i hovedsak ikke handler om et uttrykk for skeiv seksualitet, men utnyttelse av makt, seksualitet, kjønn, etnisitet og alder, til å ta et oppgjør mot dette synet.

Publisert i Vår Land, tirsdag 24.juli 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt